• LV Articles
  • Padomi
  • 18.04.2021
  • 1003 skatījumi

Balkons no mantu glabātavas pārvēršas papildu istabā

Šajā pavasarī balkonu tendences ietver augu dekorācijas, kā arī āra un iekštelpu mēbeļu sajaukumu un saskaņošanu.

Pēdējos gados balkons ir kļuvis par arvien svarīgāku mājas daļu. Covid 19 pandēmija ir veicinājusi šo tendenci vēl vairāk, saka interjera dizainere Nīna Ahonena (Niina Ahonen) no uzņēmuma Stailia.

“Šobrīd cilvēki uzskata, ka balkons ir papildu istaba, iekārtojot to pieskaņoti dzīvoklim. To vairs neizmanto vienkārši kā noliktavu vai vietu, kur tikt pie svaiga gaisa, neizejot no mājas. Šādus uzlabojumus sekmējusi un veicinājusi iestiklošanas popularitāte; gandrīz ikviens klients Somijā vēlas balkonu ar stiklojumu.”

Ahonena uzskata, ka dzīvokļu māju iedzīvotājiem balkons piedāvā atpūtas vietu, kā arī saskarsmi ar dabu un ainavas maiņu.
“Balkons ir kā miniatūrs brūvdienu kūrorts. Cilvēki iziet uz balkona, lai atpūstos no darba, relaksētos vai īpaši izbaudītu kafijas pauzi vai maltīti.

Ahonenas apgalvojumus apstiprina Ilgtspējīgas pilsētvides barometrs — aptauja, ko uzdevis YIT un veicis Prior Konsultointi 2020. gada rudenī. Barometrs atklāja, ka lielākā daļa Somijas pilsētu iedzīvotāji (67 %) dotu priekšroku dzīvoklim ar stiklotu balkonu, pat, ja tādēļ dzīvoklis būtu dārgāks. Tajā pat laikā 21 % pilsētu iedzīvotāju labāk izvēlētos kopīgu pagalmu un lētāku dzīvokli, nekā privātu balkonu.

“Es domāju, ka stiklots balkons ir tik iecienīts, jo to var mēbelēt. Mūsu projektos esam redzējuši ļoti jauki iekārtotus stiklotus balkonus, kas patiešām mājoklī dod papildu vietu un turpina tā atmosfēru no laikapstākļiem pasargātajā ārtelpā,” saka Marko Oinas, YIT pagaidu vecākais viceprezidents.

Sekojiet tendencei, izmantojot augus un piemērotas iekštelpu mēbeles.
Pēc Ahonenas minētā, šajā pavasarī balkonu tendences ietver dekorācijas ar augiem un āra un iekštelpu mēbeļu sajaukumu un saskaņošanu.

“Ja vēlaties dekorēt ar augiem, jums jāpadomā par balkona novietojumu attiecībā pret debess pusēm. Kad un cik ilgi balkons ir saules gaismā. Dodieties ar šo informāciju uz dārza preču tirdzniecības vietu un viņi jums palīdzēs izvēlēties vispiemērotākos augus. Man personīgi ļoti patīk arī mākslīgie augi; tie iztur jebkādus apstākļus un jums nevajadzēs meklēt nevienu, kas tos aplaistītu, kad esat izbraukuši brīvdienās.”

Ahonena priecājas par tendenci ienest iekštelpu mēbeles un paklājus uz balkona, ja cilvēki izvērtē apstākļus. Vai mēbelēm būs jāiztur slapjums, mitrums un tieša saules gaisma? Audumi var izbalēt un daži materiāli absorbē mitrumu. Laime, ka ir daudzas izvēles iespējas. Ja jūsu balkons nav piemērots niedru mēbelēm, padomājiet par polimēru pinumu.

Ahonena, domājot par balkona iekārtošanu pilnībā, aicina sākt ar grīdu. 
“Vispirms ņemiet vērā balkona izmēru un materiālu, ko vēlaties just zem pēdām. Pēc tam izlemiet, vai uz balkona grīdas liksiet, piemēram, paklāju vai uzstādīsiet koka segumu. Vietas izmērs nosaka, cik apjomīgas var būt mēbeles. Ja balkons ir liels, jūs pat varat dažādi sagrupēt iekārtojumu atbilstoši lietojumam —  dīvāni vienā stūrī, puķupodi otrā un tamlīdzīgi. Izvēlieties mēbeles atbilstoši vēlamajām aktivitātēm. Jūs pat varat vēlēties uz balkona gulēt vai uzcelt telti.”

Ahonena uzskata, ka balkonu svarīgums turpmāk pieaugs un tie kļūs daudzveidīgāki. “Es ticu, ka radīsies jauna kopienas sajūta. Nākotnē mēs varētu redzēt pat lielus koplietošanas balkonus,” saka Ahonena.

Pat ja Jūsu mājoklī nav pilnībā iestiklots balkons, smelieties iedvesmu un ir dažādi varianti un iespējas kā padarīt šo āra telpu mājīgu un stilīgu, kur pavadīt darba vai atpūtas brīžus. Novērtējiet balkona iespējas, un ja vēl neesat tam pievērsuši papildus uzmanību, ir pēdējais laiks to labot 😊