• LV Articles
  • Bloga ieraksts
  • 16.05.2022
  • 516 skatījumi

Dzīves telpa otrajai jaunībai

Ikvienu vecāku dzīvē pienāk brīdis, kad bērni pamet ligzdu (lasīt mājokli) un dodas savā dzīvē. Izmaiņas skar teju visas dzīves jomas, tomēr ne vienmēr šīs izmaiņas ir nepatīkamas. Jā, bērnu aiziešana savā dzīvē sākotnēji var radīt vientulības sajūtu, tomēr, aprodot ar jauno situāciju, izrādās, ka piepeši ir vairāk laika un līdzekļu savām lietām, hobijiem un interesēm, kas, savukārt, ir laba ziņa.

Tukšās ligzdas potenciāls

Arī Somijā veikta aptauja parāda kādu interesantu faktu. Ja 38% no aptaujas dalībniekiem nopietni satraucas par “tukšās ligzdas sindromu” - gaidāmajām skumjām, vientulību un nostaļģiju, tad patiesībā tikai 25% šādas izjūtas patiešām piedzīvo.

Izrādās, ka vairums - gandrīz 75% - tukšās ligzdas vecāku (vientuļie vecāki) atzīst, ka beidzot ir vairāk laika sev, savukārt teju puse pamanījuši pamatīgus uzlabojumus finansēs. Uzlabojas ar attiecības ar bērniem. Un katrs piektais pat pamanījies īstenot kādu no saviem sapņiem. Īsāk sakot - otrā jaunība var sākties!

A63X4364.jpg

Jo tālāk, jo labāk

Nereti vientuļie vecāki plašo ģimenes dzīvokli vai privātmāju nodod savu bērnu rīcībā un paši pārceļas uz kompaktāku dzīvojamo platību, kur vairs nav jāiegulda daudz rūpju un laika uzturēšanā, uzkopšanā. Galu galā - dzīvē ir daudz interesantākas lietas, ko darīt! Var uzsākt vai atgriezties pie aizmirstiem hobijiem, kā arī vairāk un brīvāk pievērsties kultūras dzīvei un citām interesēm. 

Pieredze rāda, ka jaunās mājvietas izvēlē senioriem svarīgi ir vairāki - kā emocionāli, tā ļoti praktiski - faktori. Viens no labsajūtai būtiskākajiem faktoriem ir vide - būtiski, lai mājoklis ir netālu no bērnu dzīvesvietas, lai ir iemīļota un droša apkaime, lai ir patīkami kaimiņi līdzīgā vecumā un ar līdzīgām interesēm. 

Arī ērtai infrastruktūrai ir nozīme - pa rokai ir jābūt gan sabiedriskā transporta pieturai, gan pārtikas veikalam un aptiekai, gan ikdienā nepieciešamo pakalpojumu sniedzējiem.

A63X1107.jpg

No praktiskajiem ir svarīgi tehniskie risinājumi, kas dzīvi padara vienkāršāku - piemēram, lai nav jāsatraucas par elektrības, ūdens un apkures skaitītāju rādījumu nolasīšanu, jo tā jaunajos projektos notiek attālināti vai tiek uzraudzīta no apsaimniekotāju puses. Izvēloties mājokli jaunajā projektā, nav nepieciešams ieguldīt remontā vai apjomīgos labiekārtojumos. Lai nav augstu jākāpj un dzīvokļa izvietojums ēkas augstākajos stāvos nerada sarežģījumus.
YIT projektu mājokļos ir padomāts par visu augstāk minēto. Tie atrodas laimīgai dzīvošanai piemērotās apkaimēs, kur viss nepieciešamais ir pa rokai. Dzīvokļi ir pieejami ar pilnu apdari, kompaktos izmēros, ar ergonomisku un ērtu plānojumu. Izvēlētie un profesionālie apsaimniekotāji parūpējas par svarīgiem ikdienas sīkumiem. Un kā bez lifta! Tā noteikti būs mīksta piezemēšanās no tukšās ligzdas pilnvērtīgā dzīvē!