• LV Articles
  • Padomi
  • 12.11.2019
  • 3641 skatījumi

Idejas Latvijas dzimšanas dienai

Svinam ar prieku un glanci!

18. novembris ir zīmīgs datums, kas ir jānosvin godam – ar svētku mielastu un cienīgām dekorācijām. Tradicionāli pilsētās notiek valsts dzimšanas dienai veltīti pasākumi, taču svinības vienmēr sākas un turpinās mājās. Sagaidi svētkus savā mājoklī skaisti, izmantojot YIT LATVIJA padomus:

  1. Izgaismo svētkus ar sveču liesmām. Pagatavo svečturi, ņem talkā arī bērnus. Stikla traukā vai burkā ieliec sarkanus akmentiņus vai uzlīmē tos uz trauka. Iekšā novieto nelielu baltu sveci.

    Latvijas neatkaribas diena 18 novembris  День независимости Латвии Valsts svetki (1).jpg
  2. Uzzīmē uz papīra latviju zīmes. Tās var nolikt uz svētku galda. Vienkāršs un ātrs veids izrotāt svētku galdu. Kā arī izmantot kā aktivitāti pie galda – visiem jāuzmin, kas tā ir par zīmi un kāda ir tās nozīme.

  3. Sarkanbaltsarkana virtene. Paņem virteni, ko izmanto Ziemassvētkos, rotājot egli vai istabu, kreppapīru baltā un sarkanā krāsā. No kreppapīra izgriezt aplīšus, kuru diametrs ir vismaz 10 cm. Stiprini aplīšus pie spuldzītēm, taču, lai tie nesaskaras ar spuldzītēm, aptin tos ar diegu. Liec uz palodzes vai stiprini pie sienas. Izskatās skaisti, kā arī izmaksas šai virtnei ir visnotaļ mazas.

    Latvijas neatkaribas diena 18 novembris  День независимости Латвии Valsts svetki (2).jpg

  4. Sasien lentes. Veikalos tiek pārdotas Latvijas rakstu un karoga toņu lentes, kuras var izmantot dažādi. Tās var aptīt ap galda piederumiem, glāzēm, roku, piespraust pie apģērba. Stilīga ideja un vienkāršs izpildījums.

  5. Ieskandini ar dziesmām. Svētku atmosfēru noteikti uzburs dziesmas. Kopā ar viesiem varat izpildīt kādu sirds mīļu dziesmu.

  6. Pagatavo svētku mielastu.  Ātras un vienkāršas receptes, kas piemērotas sarkanbaltsarkanajam mielastu galdam, neaizmirstot arī par tradicionālajiem ēdieniem:

    Latvijas neatkaribas diena 18 novembris  День независимости Латвии Valsts svetki (3).jpg

Ašie pīrādziņi ar speķi.
Sastāvdaļas: 

200 g margarīna
1 ēd.-k. cukura
0,5 paciņas rauga
1 glāze piena
400 g miltu
žāvēta gaļa vai speķis
sīpols
ola
šķipsniņa sāls

Pagatavošana: Izkausē margarīnu, pielej pienu. Ja nepieciešams, sasilda nedaudz arī pienu. Pieber raugu (ja ņem sauso) vai izšķīdina (ja izvēlas parasto), pievieno cukuru, sāli, samaisa. Iesijā miltus, samīca un liek ledusskapī uz 10 minūtēm.

Sadala mīklu piecās daļās. No katras daļas veido kamolu. Mīklu griež astoņās daļās. Uz platākās malas liek sakapāta sīpola un smalki sagrieztas gaļas saceptu maisījumu, satin. Apsmērē ar olu un cep cepeškrāsnī, līdz tie kļūst zeltaini brūni.

Salāti ‘siļķe kažokā’, kas servēti vistas olās.
Sastāvdaļas:

6 vārītas olas
60 g sālītas siļķes
80 g vārītu biešu
2 ēd.-k. majonēzes
zaļumi rotājumiem

Pagatavošana: Vārītām olām noņem čaulu, sagriež uz pusēm un izņem dzeltenumus. Siļķi smalki sagriež un bieti sarīvē. Bļodā liek siļķi, bieti, dzeltenumus un majonēzi, var pievienot arī lociņus. Iegūtos salātus samaisa un smuki servē olās.

Uzkodas ar mocarellas sieru, tomātu, citronpipariem un baziliku.

Pagatavošana: Sagriež mozarella sieru, tomātus. Uz siera liek tomāta šķēli, nedaudz uzber citronpiparus, virsū uzliek baziliku.