• LV Articles
  • Padomi
  • 23.05.2023
  • 438 skatījumi

Iedvesmojoši padomi neliela mājokļa iekārtošanai

Kā padarīt dzīvokli ērtu un funkcionālu, ja tajā ir maz kvadrātmetru? Mēs apkopojām desmit noderīgus interjera dizaina padomus dažādiem mājokļiem.

Iekārtojiet viegli un gaisīgi  
Lielas un masīvas mēbeles mazā telpā rada šaurības sajūtu. Mazā mājoklī priekšroka jādod gaišām un vieglām mēbelēm. Mēbeles ieteicams novietot vismaz dažu centimetru attālumā no sienas un tā, lai starp mēbelēm būtu arī atstarpe, jo tas dod viegluma un plašuma sajūtu.  
 
Dodiet priekšroku gaišiem toņiem  
Gaiši toņi padara nelielu telpu gaišu un plašu, savukārt tumšie toņi absorbē gaismu. Tomēr pat neliela mājvieta nav jākrāso baltā krāsā. Izvēloties vienotu toņu gammu un apvienojot dažādus vienas krāsas toņus, rodas mājīgs un plašāks iespaids. Arī aizkariem priekšroka jādod gaišiem, caurspīdīgiem audumiem. 


lampa dzivoklis interjers.jpg
Atbrīvojiet vietu ar apaļām formām  
Noapaļotās formas atstāj vietu dzīvošanai un būšanai. Piemēram, liela un kantaina pusdienu galda vietā var izvēlēties apaļo galdu, kas arī atvieglo pārvietošanos pa mājokli. Apaļais galds neaizņem lieku vietu, taču pie tā var apsēsties vairāki pusdienotāji. 
 
Padariet interjera priekšmetu par uzmanību piesaistošu akcentu  
Mazā dzīvoklī mazāk ir vairāk. Daudzo lietu un mazu interjera priekšmetu vietā jums vajadzētu ieguldīt glītā interjera priekšmetā, kas piesaista jūsu uzmanību. Dīvāns drosmīgās krāsās, glezna, dizaina lampa, interesants paklājs vai pat krāšņi zaļš augs var tikt pārvērsts par jūsu mājas centrālo punktu, ap kuru tiek veidots pārējais interjers. 

kumode dzivoklis interjers.jpg
 
Gaisma spēj radīt vairāk vietas 
Ļaujiet dabiskajai gaismai ieplūst caur logiem ar žalūzijām vai rullo žalūzijām. Investējiet apgaismojumā. Reti pietiek ar vienu griestu lampu – radot telpu un atmosfēru telpā ar vairākām dažādām lampām. Papildus griestu apgaismojumam var izmantot galda un  grīdas lampas, un prožektorus, lai efektīvi apgaismotu dažādas telpas daļas un funkcionālās vienības. 
 
Šaura telpa skaidri nodalītās zonās  
Kompaktajos kvadrātmetros telpu var ierobežot atbilstoši dažādām funkcionalitātēm – vienā telpā var sagrupēt vairākas ērtas zonas. To palīdz paklāji, gleznas, lampas, mēbeles, kā arī vienota krāsu izvēle. Darba zona, ēdamistabas zona un atpūtas stūrītis iederas vienā telpā, ja tie ir harmoniski nodalīti. 

kompakts neliels dzivoklis.jpg
 
Radiet vairāk vietas ar spoguļiem  
Pat neliela māja šķiet plašāka, ja spoguļi tiek gudri izmantoti. Spoguli var novietot pretī logiem, lai tas atspoguļotu dabisko gaismu un radītu plašākas telpas ilūziju. Savukārt aiz gaismekļa novietotais spogulis atstaro gaismu, radot lielākas telpas iespaidu. Izmantojot lielus, bezrāmju spoguļus, telpas sajūta tiek uzlabota, ja ir daudz atstarojošās virsmas.  
 
Izvēlieties mēbeles atbilstoši funkcionalitātei  
Ja viena istaba kalpo gan kā viesistaba, gan guļamistaba, tad ir vērts pievērst īpašu uzmanību mēbeļu izvēlei. Ērti novietots pie sienas, gultas dīvāns pa dienu maskējas kā dīvāns, vakaros tiek izmantots kā gulta. Izvelkamais dīvāns var būt arī ērts risinājums studijas tipa dzīvoklim, kur nav atsevišķas guļamzonas. 
 
Izmantojiet telpas augstuma un sienu platības priekšrocības  
Apdomīgi izmantojiet telpas augstumu un sienu platību savā dzīvoklī, lai ietaupītu grīdas platību. Apģērbu pakaramais piekarināms pie griestiem, pie sienām uzstādāmas mēbeles un izbīdāmi skapji no grīdas līdz griestiem. Augsti montētas mēbeles paceļ skatienu uz augšu un rada plašākas un augstākas telpas iespaidu. 
 
Atcerieties par daudzpusību  
Daudzfunkcionālas mēbeles ietaupa daudz vietas: izvelkami un viegli pārvietojami galdi, saliekami krēsli un mēbeles, kas salokāmas vai paslēpjamas. Izmantojot daudzfunkcionālas mēbeles, varat arī kontrolēt mēbeļu daudzumu. Piemēram, vai investēt kvalitatīvā dīvāngultā nevis atsevišķos dīvānos un gultās?