• LV Articles
  • Dizains
  • 09.02.2024
  • 363 skatījumi

Izvairies no biežāk pieļautajām kļūdām, iekārtojot mājokli

Mājokli ir droši veidot kopā ar interjera dizaineri. Dizaina eksperti var parūpēties pat par vissīkākajām detaļām, tāpēc mājokļa īpašnieki bieži jūtas pārliecināti par to un var baudīt gala rezultātu. Un ko darīt, ja māju iekārto vai vienkārši atjaunini pats, un vēlies izvairīties no acīmredzamām kļūdām interjerā? Esam apkopojuši padomus, kas palīdzēs no kļūdām izvairīties!

Tumšas mēbeles nelielā telpā
Mazas telpas rada sava veida izaicinājumu. Viena no biežākajām kļūdām mazos dzīvokļos ir aprīkot to ar tumšām, masīvām mēbelēm. Ja mazā viesistabā ieliksiet smagnēju galdu no tumša koka, nepiemērotu bufeti, kas nosedz gandrīz visu sienu, telpa drīz kļūs drūma, šaurāka un, iespējams, pat emocionāli nomākta.

Mazākos dzīvokļos istabu sienas bieži ir krāsotas gaišās krāsās. Mēbeles šādās mājās arī jāizvēlas gaišākās krāsās, vieglākā, minimālistiskā dizainā. Graciozi kafijas galdiņi, metāls, plānas krēslu kājas, gaišs dīvāns ar viegliem spilveniem, plāni aizkari – mazām telpām ir viegli pievienot vieglumu, plašumu un eleganci.

Gaismas avotu trūkums
Istabu apgaismošana var šķist vienkāršs uzdevums, taču ar vienu lampu griestos nepietiek. Gluži pretēji, daži dizaina eksperti saka, ka viens avots, kas izstaro pārāk spilgtu gaismu tieši virs telpas, nav tik laba ideja. Galu galā jūs nevēlaties justies kā operāciju zālē, vai ne?

Lai telpā – viesistabā, guļamistabā, virtuvē vai vannas istabā – justos ērti, būs nepieciešami vairāki dažādos augstumos izvietoti gaismas avoti. Izmantojiet ne tikai griestu, bet arī sienas vai galda lampas. Mājīgu gaismu izstaro uz grīdas novietotās stāvlampas, un labi būs vakaru pavadīt  ar aizraujošu grāmatu, kur gaisma nāk no graciozās stāvlampas.

interjers_dzivoklis_dzivojama_istaba (3).jpg

Pārāk liels pusdienu galds
Neskatoties uz to, ka jums ir liela un plaša ēdamistaba, vai jums tiešām ir nepieciešams masīvs galds ar 6 vai pat 8 krēsliem? Lielu telpu īpašnieki var būt tendēti uz drosmīgām telpu piepildīšanas ambīcijām, taču viena no dizaina kļūdām ir masīvs pusdienu galds un krēsli.
Pirms piepildāt ēdamistabas zonu ar lielām mēbelēm, apsveriet, vai vakariņas ar draugiem un svinības jūsu mājās notiek tik bieži. Varbūt labāk izvēlēties mazāka izmēra, bet izvelkamu pusdienu galdu, kas nepieciešamības gadījumā uzņems vairāk viesu?

interjers_dzivoklis_dzivojama_istaba (4).jpg

Ieguldot nepareizās lietās
Viena no kļūdām, kas tiek pieļauta, iekārtojot mājokli, ir nesakārtotas prioritātes un finanšu sadale. Jā, māju un mājīgumu rada viss – gan mazi sīkumi, gan lieli, svarīgi priekšmeti un mēbeles. Tomēr, kad pienāk laiks izvēlēties dīvānu viesistabai, guļamistabas gultu, skapi vai virtuves mēbeles, nevajadzētu taupīt un bet izvēlēties kvalitāti. Jūs visbiežāk lietosiet mājokļa svarīgākās mēbeles un galu galā noteikti negribētu ik pēc pāris gadiem mainīt nekvalitatīvu dīvānu.
Savukārt mazāki interjera akcenti un aksesuāri – no spilveniem līdz ziepju dozatoriem – var maksāt nedaudz lētāk. Ir lieliski, ja varat izvēlēties gan izcilas kvalitātes mēbeles, gan aksesuārus, bet, ja nosakāt prioritātes un domājat, kurā ieguldīt vairāk, atcerieties šo padomu.

Nepareiza izmēra paklājs
Paklāju visbiežāk klāj dzīvojamā istabā, un tas nozīmē, ka šis aksesuārs ir svarīgs, uzreiz pamanāms un spēj radikāli mainīt telpas tēlu. Tiesa, vai nu uz labo, vai uz slikto pusi. Vienmēr aktuāla kļūda ir pārāk mazs paklājs, kas kopējā telpas kontekstā izskatās kā dīvains plankums. Vai arī - pārāk liels paklājs, kas aizņem pārāk lielu telpas daļu un slēpj skaistu grīdu. Pareiza izmēra paklāju izvēlēsieties tikai tad, ja izmērīsiet telpas platību un aprēķināsiet paklāja izmēru - ja tas šķiet sarežģīti, vislabāk palīdzēs paklāju eksperti.

interjers_dzivoklis_dzivojama_istaba (1).jpg

Iedvesmojies, saglabājot savu individualitāti
Mājoklis ir vieta, kas atspoguļo tās iemītnieku personības, hobijus, intereses, estētisko uztveri. Tāpēc mājās būs labi, ja tās būs piepildītas ar unikalitāti. Dizaina žurnālos vai veikala ekspozīcijā redzētu mēbeļu un aksesuāru kombināciju atdarināšana var šķist lieliska ideja, lai atvieglotu iekārtošanu. Tomēr tā ir kļūda, jo kopētajā interjerā jūs ne vienmēr jutīsieties labi, jo tas ne vienmēr būs piemērots jūsu mājoklim. Meklējiet savdabību, apvienojiet modernas un senatnīgas detaļas, nebaidieties eksperimentēt tā, lai jūs ne tikai būtu mājā, bet lai patiešām tajā dzīvotu.