• LV Articles
  • Jaunumi
  • Bloga ieraksts
  • 17.07.2023
  • 229 skatījumi

Kā sagatavoties un pārcelties uz jauno mājokli pārdomāti?

Visu mājas lietu sapakošana un atteikšanās no nevajadzīgām lietām var būt pārsteidzoši sarežģīta. Taču, ievērojot padomus, kurus sagatavojusi profesionāla organizatore Ilana Aalto, pārcelšanās uz jaunajām mājām var kļūt daudz vieglāka.

Pārcelšanās uz jaunām mājām vēl priekšā, bet skapji un noliktavu telpas ir pilnas ar lietām, kas gadu gaitā krājušās - vai tā ir pazīstama situācija? Gatavojoties pārcelties, veiciet lietu revīziju, t.i, sašķirojiet savas lietas pēc svarīguma, nodalot nevajadzīgajās. Kad visas lietas būs sašķirotas un saliktas pa attiecīgām kastēm, vienīgais, ko pārcelšanās dienas rītā jums vajadzēs izdarīt  - uzvārīt kafiju un pasūtīt picu saviem palīgiem un atbalstītājiem.

Ilana Aalto sagatavotie padomi:

  • Sāciet ar darbu sadalīšanu
  • Nodaliet atsevišķi sadzīves priekšmeti
  • Izmantojiet sarakstu - lejupielādē šeit
  • Neiesaiņojiet lietas, kas ir nevajadzīgas
  • Kārtojiet pēc viena lēmuma principa
  • Iekārtojiet šķirošanas staciju
  • Veiciet atzīmes uz kastēm

1. Sāciet ar darba apjoma sadalīšanu

Sākumā viss apjoms var šķist nepārvarams! Kā atcerēties visu, kas jāiepako un ko ņemt vērā?
Samaziniet stresu, savlaicīgi uzsākot pārcelšanos un sadalot gaidāmo pārcelšanās procesu  pa daļām. Noteikti būs vairāk pārvedamo mantu nekās spējat iedomāties!
Vispirms izveidojiet sarakstu ar telpām un uzglabāšanas vietām jūsu pašreizējā mājā. Uzglabāšanas telpās ietilpst, piemēram, grāmatu plaukts, TV statīvs un virtuves skapji. 

Uzskaitiet kādi priekšmeti ir atrodami dažādās telpās. Guļamistabā var atrasties, piemēram, jūsu un dzīvesbiedra apģērbs, hobiju aprīkojums, gultas veļa, mājas dokumentu arhīvs un galda spēles. Telpām raksturīgie priekšmetu saraksti kļūst par iesaiņošanas darbu sarakstu.

Rezervējiet laiku, lai pārskatītu katru priekšmetu grupu. Tāpat kalendārā atzīmējiet laiku, kad atkritumi jānogādā uz savākšanas vai pārstrādes punktu. Kad darbs būs sadalīts pēc iespējas mazākos soļos, jūs varēsiet par to parūpēties līdz ar citām ikdienas aktivitātēm!

2. Nodaliet retāk lietotos priekšmetus no biežāk lietojamajiem

Mājās ir trīs veidu priekšmetu grupas:

  • Uzglabātās. Tie ir objekti, kas vairs netiek izmantoti, bet lieki noput dažādos mājas stūros. Vecās mēbeles, nonēsāts apģērbs, trīs gadus veci rēķini, neskaitāmas žurnālu kaudzes - tas vairs nav vajadzīgs, tāpēc nemaz nemēģiniet tās pārvest uz jaunajām mājām.  
  • Reti vai sezonāli lietoti priekšmeti. Tajos ietilpst trauki viesībām, piemiņas lietas un rotājumi, slēpes un tā tālāk. Jūs varat tos jau laikus iepakot.  
  • Aktīvā lietošanā esošas lietas. Jums tie ir nepieciešami katru dienu vai katru nedēļu, un jūs varat tos iesaiņot tikai tuvu pārcelšanās dienai.

Vai zinājāt, ka lielākā daļa sadzīves priekšmetu pieder pirmajām divām grupām? Pēc dažām aplēsēm līdz pat četrām piektdaļām mājsaimniecības preču gandrīz nekad netiek lietotas!

pārcelšanās_dzivoklis_interjers_jauns (6).jpg

3. Ievērojiet pareizo iepakošanas secību

Lielākā daļa cilvēku lietu salikšanu kastēs atstāj uz pēdējo brīdi, jo baidās, ka pirms pārcelšanās viņiem vajadzēs kādu no lietām. Pirmos salieciet priekšmetus, kas netiek izmantoti ikdienas lietošanai, iespējams, jūs pat varēsiet sākt kārtot savas pārvedamās mantas dažus mēnešus pirms pārcelšanās!

Labs ieteikums ir tāds, ka, jo retāk ir nepieciešama kāda lieta, jo ātrāk to var iepakot.
Piemēram, noliktavās un pagrabos bieži vien ir tādi priekšmeti, kuri reti vai vispār netiek izmantoti. Jūs jau savlaicīgi varat kārtot visu nepieciešamo, lai to varētu nogādāt tieši uz jauno mājokli. Tā ir brīnišķīga sajūta zināt, ka jūsu garāžā, bēniņos vai pagrabā viss ir gatavs, lai varētu pārcelties.

  • 12-3 mēnešus pirms pārcelšanās: pagalms, garāža, bēniņi, pagrabs, cita noliktava
  • 12–4 nedēļas pirms: dzīvojamā istaba, TV istaba, ēdamistaba, kabinets, viesu istaba
  • 4-1 nedēļu pirms: garderobes, guļamistabas, bērnistabas, virtuve, tualete, vannas istaba
     

(!) Jaunajās mājās pārvesto attiecīgi izpako, sākot ar tām lietām, kuras tika iepakotas visnesenāk - pēdējās.

pārcelšanās_dzivoklis_interjers_jauns (4).jpg

4. Neiepakojiet nevajadzīgās lietas!

Kā saprast, kurus priekšmetus pārvest uz jaunajām mājām un kurus nē? Savā iztēlē iedomājieties jaunu, plašu, gaišu mājokli. Tagad paskatieties uz objektu kas jums rokā un pajautājiet: vai šis priekšmets iekļausies manā jaunajā mājoklī? Ja nē, tad šis priekšmets jūsu jaunajās mājās neiederas. Piemēram, jūs varat atteikties no nevajadzīgiem Ziemassvētku rotājumiem vai servīzi, kas pirms pieciem gadiem tika uzdāvināti kā dāvana.

5. Kārtot pēc viena lēmuma principa

Ja kaut ko neņemat līdzi, nekavējoties izlemiet, kur to likt. Šķirojiet lietas, kuras jāizmet, tā jūs ietaupīsiet gan laiku, gan pūles.
Ja priekšmets netiek ņemts uz jaunām mājām,  nosakiet vai tas ir:

  • Atkritumi
  • Šķirojamie atkritumi (metāls, kartons, tekstils, utt.)
  • Ziedojumi (tikai tik labā stāvoklī esošas preces, ka tām ir pārdošanas vērtība)
  • Pārdodams (atcerieties, ka pārdošana prasa papildus pūles un var būt laikietilpīga)

6. Izveidojiet šķirošanas staciju un pēc iespējas drīzāk atbrīvojieties no pilnajām kastēm

Kad jūsu mājas tiks piepildītas ar neskaidrām priekšmetu kaudzēm, jums jāizveido sava šķirošanas stacija. Izveidojiet šķirošanas staciju, piemēram, no kartona kārbām vai izturīgiem maisiem, un uzlīmējiet uz tiem lapiņas ar nosaukumiem.
Sadalījums varētu būt: atkritumi, dažādi materiāli, ziedojamas preces un pārdošanai paredzētas. Novietojiet konkrēto priekšmetu uzreiz tieši tajā kastē, kur tas iederas un atbilstošs.

Tiklīdz kādu priekšmetu paņemat un novietojat kādā no šķirojamajām kaudzēm, pārvākšanās apjoms samazinās. Tāpēc par sašķirotajām un piepildītajā kastēm parūpējieties uzreiz, tās novietojot priekšnamā vai mašīnā. Vai arī, lai atvieglotu šo procesu izmantojiet pakalpojumu, kas nodrošina pārvadājumus.

Jūs varat darīt labu, ziedojot labdarībai priekšmetus vai apģērbu vai arī pārvest tos uz vietām, kur veic tekstila vai citu materiālu pārstrādi. apģērbu veikali pieņem arī saplēstu, bet izmazgātu tekstilizstrādājumu. Ziedojumu grupās Facebook arī noteikti atradīsiet adresātus jūsu lietām! Ja jūs galu galā izlemjat pārdot savas lietas, novērtējiet tās nedaudz lētāk, nekā jums šķiet tās maksā, un tām ātri atradīsies pircēji.

pārcelšanās_dzivoklis_interjers_jauns (7).jpg

7. Iztukšo atvilktnes

Skapju un atvilktņu dziļākajos stūros var atrasties kas tāds, kas nepieder nevienai jūsu definētajai preču grupai – kādas nezināmas atslēgas, uzgriežņi, atslēgu gredzeni, detaļas, kas palikušas no mēbeļu salikšanas utt.

Ko jums darīt ar šiem nevajadzīgajiem atkritumiem? Apkopo vienā vietā un sagrupē līdzīgus priekšmetus. No atlikušajiem izvēlieties tos, kurus ir vērts saglabāt, un izmetiet vai pārstrādājiet pārējos.
Tādējādi tiks iztukšota kumode, skapis un atvilktnes, un ar prieku jūs tos varēsiet izsvītrot no savu uzdevumu saraksta.

pārcelšanās_dzivoklis_interjers_jauns (2).jpg

8. Atvieglojiet mantu izpakošanu, atzīmējot kastes

Pēc pārcelšanās jaunais mājoklis ir pilns ar kastēm – šajā situācijā vajadzīgos priekšmetus gandrīz neiespējami atrast. Un nav nekas neierasts, ka šī situācija ilgst nedēļas – varbūt pat mēnešus!
Jūs varat izvairīties no haosa, iesaiņojot vienā kastē tikai līdzīgas preces. Uz kastēm īsi uzrakstiet, kas tajās ir iekšā un kurā istabā tai būtu jāatrodas. Alternatīva, jūs varat numurēt kastes un izveidot atsevišķu sarakstu ar to, kas ir iesaiņots katrā kastē.
Diez vai jums būs laiks izkraut visas preces vienlaikus - tāpēc ir arī laba ideja atzīmēt, vai tajā ir ikdienai nepieciešamie priekšmeti vai ne tik bieži lietojamie. Ikdienas preces vispirms tiek izņemtas no kastēm, pārējās var nogaidīt. Izveidojiet atšķirības zīmes kastēm, piemēram, ar burtu kodiem vai dažādu krāsu etiķetēm.

Visbeidzot, pārcelšanās dienā nepieciešamās lietas varat iesaiņot atsevišķā “izdzīvošanas kastē”, kurā ir vissvarīgākās uzreiz nepieciešamās lietas. Katram ģimenes loceklim, jāiepako sava “izdzīvošanas kaste”, piemēram, visvairāk vajadzīgo ieliekot čemodānā.

pārcelšanās_dzivoklis_interjers_jauns (3).jpg