• LV Articles
  • Padomi
  • 30.09.2021
  • 456 skatījumi

Katrā mājoklī var ierīkot produktīvu darba vietu

Darbs no mājām ir ieguvis popularitāti. Dažiem tas ir sapnis, citiem - nepieciešamība. Vai jums rodas jautājums, kā iekārtot mājas biroju? Mūsu rakstā jūs atradīsiet vairākus praktiskus padomus.

YIT 2020. gada rudenī organizēja aptauju, ko veica uzņēmums Prior Konsultointi, tās mērķis bija noskaidrot, kā mainījušies darbinieku paradumi saistībā ar attālināto darbu, biroja ikdienu, nokļūšanu uz darbu un pakalpojumiem, kas pieejami viņu dzīvojamā rajonā. Izmantojot tiešsaistes grupu, 2020. gada augustā tika aptaujāti 1085 respondenti Somijā, 1050 Čehijas Republikā un 1073 Krievijā*.

Aptauja atklāja, ka Covid-19 laikā darbinieki Somijā, kuru darbs noritēja attālināti, pārsvarā strādāja savās dzīvojamās istabās pie galda (43 %).

Citas iecienītas vietas attālinātam darbam bija: atsevišķa biroja telpa/istaba mājās (26 %), dzīvojamā istabā uz dīvāna (23 %), guļamistabā pie galda (15 %), guļamistabas gultā (11 %), virtuvē (22 %), uz terases vai balkona (9 %), bērnistaba (3 %) un noliktavas telpa (1 %).

Respondenti Somijā vēl piebilda, ka viņi vislabprātāk samazinātu guļamistabas vai skapja-istabas (garderobes) platību, lai viņiem būtu atsevišķa telpa darba zonai. Viena trešdaļa būtu gatavi maksāt vairāk, lai viņiem būtu mājoklis ar nodalītu biroja telpu.

A63X2264.jpg

Iegādājoties jaunu mājokli, būvniecības laikā vajadzētu padomāt par iespējamo darba vietu, tās nepieciešamību, kā arī elektroapgādi, apgaismojumu un akustiku šai vietai. Kā iekārtot darba vietu ar pareizu ergonomiku, apgaismojumu, rozetēm un citiem funkcionāliem risinājumiem? Šāda veida jautājumi, īpaši koronavīrusa pandēmijas laikā, tiek uzdoti YIT speciālistiem.  

”Produktīvu attālinātu darba zonu var izveidot kā gatavos dzīvokļos, tā arī tajos, kas vēl tikai tiek projektēti vai būvēti,” saka YIT produktu izstrādes vadītāja  Ēva Sepenena (Eeva Seppänen). ”Būtu labi vispirms padomāt, vai dzīvoklī ir papildu istaba, niša, skapis-istaba vai vieta zem kāpnēm, ko varētu pārvērst par attālināto darba vietu, izmantojot dažādas mēbeles.” Vai alternatīva: lielu istabu iespējams sadalīt un iekārtot kā darbvietu, izmantojot, piemēram, pārvietojamas mēbeles, sadalošas sienas vai skaņas izolācijas paneļus.

Kur iekārtot biroju?

Būsim godīgi - darbs no mājām prasa lielu koncentrēšanos. Ir daudzi faktori kas novērš mūsu uzmanību, bet termiņi ir nepielūdzami. Tātad, kā iekārtot mājas biroju? Izvēlieties istabu, kas atrodas pēc iespējas tālāk no virtuves un dzīvojamās istabas, jo šīs ir vietas, kur visbiežāk uzturas citi mājsaimniecības locekļi. Skaļš mikseris, vakariņu gatavošana un ieslēgts televizors var viegli novērst jūsu uzmanību. Ir svarīgi, lai jūsu darba vieta būtu nošķirta no pārējā dzīvokļa. Ja platība neļauj izmantot visu telpu, varat izveidot darba zonu, atdalot darbavietu ar grāmatu skapi, aizkaru, ekrānu vai speciālām nodalošām sienām un plāksnēm.

Jūsu darba stils

Jūsu mājas biroja iekārtojumam pēc iespējas jāatbilst jūsu darba stilam. Pamatā, protams, ir galds, kura virsai jābūt apm. 100 centimetrus platai. Pateicoties tam, jūs varat viegli novietot visu uz tā un izvairīties no nevajadzīgas nekārtības. Savukārt, ja plānojat strādāt pie stacionārā datora, labākais risinājums būs klasisks rakstāmgalds ar bīdāmu tastatūras plauktu. Novietojiet uz tā dokumentu kārtotāju un pamata piederumu instrumentu komplektu.

Padomājiet arī par plauktiem, kā arī par regulējamu, ergonomisku krēslu uz riteņiem, kas mazinās daudzu stundu darba negatīvo ietekmi monitora priekšā. Pareizi noregulēts monitora augstums un attālums no sejas mazinās nogurumu. Ieteicamais attālums ir 40-70 centimetri, bet monitora augšējai malai jābūt nedaudz zem acu līmeņa. Atcerieties arī par pareizu monitora novietojumu attiecībā pret logu - tam vajadzētu stāvēt uz sāniem, ne tuvāk par 1 metru. 

Tripla_110620_165.jpg

Labs apgaismojums ir būtisks

Plānojot mājas biroju, rūpējieties arī par atbilstošu saules gaismas klātesamību. Dienasgaisma ne tikai pozitīvi ietekmē mūsu labsajūtu, bet arī uzlabo produktivitāti. Ja, izvēloties mākslīgo apgaismojumu, strādājat vēlu, atcerieties, ka jūsu acis ir vismazāk nogurušas ar neitrālu krāsu. Tas ir vistuvāk dienasgaismai, turklāt stimulē darbību un veicina koncentrēšanos. Šādu krāsu nodrošina, piemēram, LED spuldzes ar jaudu 5000 K. Neaizmirstiet par galda lampu, kas fokusēs gaismu tieši uz galda. Novietojiet to pretējā pusē rokai ar kuru rakstāt. Tādā veidā netiks traucēts gaismas staram. Atcerieties, ka spuldze nedrīkst atrasties tālāk par 35 cm no apgaismotās virsmas.

Palīdz koncentrēties

Kā mēs jau minējām, strādājot no mājām, ir ļoti svarīgi ierobežot faktorus, kas var novērst jūsu uzmanību. Šis noteikums attiecas ne tikai uz pareizās telpas izvēli, bet arī uz interjera dizainu. Mēs neiesakām pie sienām piekarināt attēlus vai plakātus. Labāk darbosies korķa vai magnētiskās plāksnes ar marķieriem. Jūs varēsiet pierakstīt piezīmes, plānus un idejas. Apsveriet arī telpaugu izvēli, kas papildus absorbē kaitīgās vielas, ko izstaro monitori, printeri un kopētāji. Turklāt tiem nav nepieciešama bieža aprūpe. Ideāli kolēģi jūsu mājas birojā!