• LV Articles
  • Jaunumi
  • Bloga ieraksts
  • 25.04.2024
  • 42 skatījumi

Otrā iespēja: ilgtspēja un komforts mājās

Zemeslodes sargājošie un saglabājošie risinājumi pamazām pārņem mūsu pasauli: atkārtoti lietojami salmiņi, elektromobiļi un saules paneļi uz jumtiem kļūst par ierastu ikdienas sastāvdaļu. Šīs norises ir iepriecinošas, taču ilgtspējas ieviešana mājās joprojām šķiet nenotverama vai dārga ambīcija, kas prasa lielas pārdomas un ieguldījumu. Patiesībā, tā nav.

Ilgtspējības atslēga ir atkārtota izmantošana

Internets ir pilns ar dažādu statistiku par plastmasas un citu atkritumu piesārņojumu, un ne velti – tā joprojām ir jūtīga problēma. Vecais patērētāju modelis “ņem – pagatavo – izmet” ir tieši pretējs ilgtspējas idejām. Tos vislabāk attēlo apļveida modelis, kura būtība ir atkārtota izmantošana. Šī atkārtotas izmantošanas un saglabāšanas filozofija ir piemērota ilgtspējīgas mājas vides radīšanai un ir lielisks veids, kā ietaupīt naudu, radoši pavadīt brīvo laiku un dot ieguldījumu zaļākas nākotnes veidošanā.

Ilgtspēja sākas virtuvē

Atkritumi mājās, visticamāk, ir atrodami virtuvē, jo, gatavojot mājās, mēs izmetam daudz iepakojuma. Tikai daži vienkārši risinājumi var palīdzēt to novērst – pirmkārt, atkārtoti lietojamie iepirkumu maisiņi ievērojami samazinās atkritumu tvertnē esošā satura daudzumu. Pārējos ēdiena gatavošanas atkritumus var izmantot atkārtoti: plastmasas trauki sēnēm, salātiem, tomātiem ir lieliski piemēroti mikrozaļumu vai dīgstu audzēšanai uz palodzes. Burkas var kalpot kā konteineri beztaras produktu uzglabāšanai, podi istabas augiem, konteineri pārtikas sasaldēšanai vai pat kā svečturi, penāļi un glāzes.

Kvalitatīvi priekšmeti – ilgtspējīga mājvieta

Ilgtspējība ne vienmēr ir saistīta ar atkārtotu izmantošanu vai pirkumu veikšanas pārtraukšanu. Iekārtojot mājokli, viens no ilgtspējīgākajiem lēmumiem, ko varat pieņemt, ir investīcijas kvalitatīvās mēbelēs un interjera detaļās, ko radījuši vietējie ražotāji. Kvalitatīvas mēbeles un priekšmetus raksturo ilgāks dzīves cikls, komforts un vizuālā pievilcība. Jums ne tikai nevajadzēs tos bieži mainīt un atjaunināt, bet jūs pat nevēlēsities to darīt. Atbalsts vietējiem uzņēmumiem ir arī svarīga ilgtspējīga mājokļa sastāvdaļa. Mazajiem uzņēmumiem ir mazāka ekoloģiskā pēda, un to atbalsts, iegādājoties produktus, vienmēr ir laba ideja gan ekonomisku, gan ilgtspējīgu apsvērumu dēļ. Iekārtojot jaunu mājokli, īpašu uzmanību pievērs virtuvei: ja tās aprīkojums un iekārtojums nebūs ērts, ēdiena gatavošana zaudēs daļu sava šarma un biežāk izvēlēsies pasūtīt no restorāniem vai pirkt gatavus ēdienus. Šīs izvēles nodara lielāku kaitējumu dabai nekā plīts.

Ilgtspējīgs radošums

Materiālu un priekšmetu atkārtota izmantošana veicina ne tikai ilgtspēju, bet arī radošumu – no otrreizējās pārstrādes aktivitātēm var piedzimt jauni vaļasprieki un iespaidīgi izstrādājumi vai interjera detaļas. Piemēri ir bezgalīgi: oderes izgatavotas no veciem džinsiem, mēbeles atdzīvinātas, puķu podi no saplēstām bumbām, lampas izgatavotas no burciņām, šūpoles no skapja daļām un tā tālāk. Jums vienkārši jāpievērš uzmanība mazām detaļām un jāatbrīvo jūsu radošums. Rezultāts ir daudzpusīgs ieguvums dabai, mājai, maciņam un atpūtai.

Ilgtspējīgākam dzīvesveidam nav jābūt smagam un apgrūtinošam pienākumam, kas liek atteikties no dzīves priekiem. Ieguvumi planētai un ieguvumi cilvēkiem ir savstarpēji saistīti, tāpēc mazliet ilgtspējīgāku risinājumu ieviešana mājās ir izdevīga visiem!