• LV Articles
  • Padomi
  • 10.01.2023
  • 2301 skatījumi

Pieci padomi: kā izprast dzīvokļa plānojumu

Kā izprast un “nolasīt” plānojumu, pērkot jaunu dzīvokli vēl neuzceltā ēkā? Šo skaidro un padomus sniedz arhitekts, profesors Hannu Huttusei (Hannu Huttuse) no somu arhitektu biroja ARK - house arkkitehdit Oy.

Pārliecinieties par dzīvokļa piemērotību savām vajadzībām
Ikvienam, kas iegādājas dzīvokli, vispirms būtu jāpadomā, vai dzīvoklis būs piemērots viņa šī brīža dzīvesveidam vai tuvākajam periodam, ja tajā plānotas pārmaiņas. No tā atkarīgs nepieciešamais istabu skaits, to novietojums dzīvoklī, kā arī paša mājokļa lielums un forma.
Labs tests ir "mēbelēt" (vizualizēt) jauno dzīvokli ar esošajām mēbelēm. Šādā gadījumā var redzēt, vai pašreizējās, nepieciešamās funkcijas, ko nodrošina mēbeles, var ietilpt jaunajā dzīvoklī.
Starp citu, to darot, neaizmirstiet arī par balkonu!
Ieeja mājoklī un skats ārā pa logu arī var būt noteicošais faktors komfortam dzīvoklī.

Pārdomājiet arī debespuses un logu novietojuma virzienus
Lielos dzīvokļos vienmēr ir priekšrocība, ja dzīvokļa logi ir novietoti uz vairākām debess pusēm. Mazāki dzīvokļi bieži vien veras tikai vienā virzienā.
Kurš ir vēlamais virziens - tas ir atkarīgs no vajadzībām un vēlmēm. Padomājiet, piemēram, vai jums patīk ēna vai saule un kurā diennakts laikā jūs visvairāk atrodaties mājās.
Dienvidi un rietumi ir debespuses, kurās ir vairāk gaismas, bet vasarā arī karstums. Gaisma ir priekšrocība, jo īpaši dzīvojamās telpās un dzīvokļos, kur telpa sniedzas dziļi ēkas dziļumā. Arī balkoni, kas vērsti šajos virzienos, saņem vislabāko un ilgāko saules gaismu. Austrumu un ziemeļu virzieni ir labvēlīgi virzieni guļamistabām. Tomēr vasarā no šiem virzieniem spīd agra rīta saule.

Dzivokli_riga_interjers_planojums_istaba_mebeles (2).jpg

Izmēriet pašreizējo dzīvokli un mēbeles
Ieteicams konkretizēt proporcijas, izmantojot pazīstamas lietas, piemēram, savas mēbeles.
Izmērot sava pašreizējā dzīvokļa telpas, "iekārto" jaunā dzīvokļa telpas uz papīra vai domās un salīdzinot telpu izmērus un formu ar pašreizējo situāciju, jūs varat gūt priekšstatu par jaunā mājokļa telpiskajām proporcijām un iespējām.

Domājiet par apmēbelēšanas iespējām
Dzīvokļu plānojumus nevar iedalīt tā dēvētajos labajos un sliktajos. Vienam viena konkrēta lieta ir īpaši svarīga un nepieciešama dzīvoklī, savukārt citam pavisam kas cits. Kopumā laba mājokļa pamats ir skaidrs tās telpu ziņā. Telpas var iekārtot un mēbelēt vairākos veidos. Mājokli veido un iekārto tās iedzīvotāji paši, bet dzīvoklis (kā bāze) ir kā pamats māju sajūtas radīšanai. Labs dzīvoklis nodrošina pietiekamu privātumu un aizsardzību no ārpasaules.

Neaizmirstiet par telpām ārpus dzīvokļa
Kāpņu telpas, noliktavas, ēkas koplietošanas telpas ir svarīgi dzīvokļa papildinājumi. Ņemiet arī tās vērā savos apsvērumos.

Mūsu dzīvokļu piedāvājums.