• LV Articles
  • Dizains
  • 22.11.2023
  • 682 skatījumi

Nesteidzīgas dzīves dizains jeb Slow life design: kā šobrīd populārā filozofija atspoguļojas mājās?

Lai līdzsvarotu pasaules straujo ritmu un nemitīgo steigu, pēdējā laikā cilvēki arvien biežāk atklāj lēnas dzīves filozofiju. Viņa iesaka izbaudīt līdzsvarotāku, harmoniskāku un saturīgāku ikdienu, ielūkoties apkārtējā vidē, kas ļauj nomierināties un paslēpties no apkārt esošās spriedzes. Tāpēc lēnā dzīve strauji bruģē ceļu uz Rietumu pasaules iedzīvotāju mājām, diktējot arī izmaiņas personīgajā telpā.

Mierīgi, tātad, harmoniski
Vēloties apgūt un iemācīties lēnāku dzīvi, cilvēki lielu uzmanību pievērš mājas interjeram. Pirmais solis tās izveidē ir tiekties pēc vienkāršības. Tas tiek darīts, atsakoties no vēlmes iegūt arvien vairāk lietu, un tā vietā kopt vidi, kas sniedz sirdsmieru.
Lēns dizains jeb slow life design nozīmē koncentrēšanos uz harmoniju. Tāpēc, veidojot šādu interjeru, cilvēki atsakās no patēriņa precēm un cenšas jau esošās lietas padarīt vēl skaistākas. Tā ir ļoti ilgtspējīga domāšana, kuras pamatā ir pārliecība, ka mūsu dzīve būtu daudz bagātāka un jēgpilnāka, ja mēs iemācītos vienkāršību.

Nesenākais atspoguļojas lēnajā dzīvē mājās. Ieteicams koncentrēties tikai uz to, kas ir vissvarīgākais ikvienam. Un tā kā ikvienam prioritātes šajā jautājumā ir atšķirīgas, nav vienota noteikuma, lai izveidotu lēnam, mierīgam dzīvesveidam piemērotu interjeru.

Svarīgs ir ilgtspējīgs un apzināts patēriņš
Lēnās dzīves filozofi iesaka dzīvot mērķtiecīgi, kopjot ideālus, kas ir svarīgi tikai viņiem pašiem un radot vidi, kas sniedz vispersoniskāko komfortu. Tomēr, ja ir grūti izlemt, ar ko sākt, tiek piedāvāti vairāki virzieni.
Dzīvot lēnām nozīmē tiekties pēc ilgtspējības. Tās formas un izpausmes ir visdažādākās. Piemēram, ilgtspējību mājās var radīt, pārveidojot mēbeles otrai dzīvei, pašam izgatavojot interjera detaļas, kurām tiek izmantoti dabā atrodami dabīgi materiāli.
Tā ir apzināta izmantošana, ko mīl arī lēnās dzīves filozofi. Viņi arī augstu vērtē ar rokām darinātos interjera akcentus un izjūt cieņu pret meistarību. Vēl viens lēnas dzīves princips ir radīt vidi, kas nodrošina mieru un atpūtu. Un tas tiek panākts dažādos veidos, izmantojot katram individuāli tuvus līdzekļus.

Populārāko tendenču atspoguļojums
Lēnās dzīves dizains ir māksla izzināt sevi, atteikties no liekiem materiāliem un lietām un mācīties dzīvot apzināti, sajūtot saikni ar saviem unikālajiem uzskatiem. Tāpēc šajā gadījumā svarīgākais ir koncentrēties uz to, kas mums ir vistuvāk, mūsu ģimenei, aktivitātēm, ar kurām nodarbojamies.
Taču vienkāršība nepiedāvā atteikties no absolūti visa. Papildus absolūtai ilgtspējībai tiek ieviests arī lēmums darīt vairāk ar mazāk. Rezultātā minimālisms, dāņu hygge filozofija, japandi stils ir tuvs lēnas dzīves dizainam.

slow life desgin lēnas dzives dizains (2).jpeg

Tās šobrīd joprojām ir populāras interjera tendences. Šādās telpās dominē tīras un vienkāršas līnijas, mierīgas krāsas, dabiski materiāli, dabīgi materiāli, daba, koka detaļas.

Lēnas dzīves iedvesmots mājas minimālistiskais izskats ir sava veida iekšējās gaismas kopšanas, domu attīrīšanas process. Tas atgādina slavenās japāņu rakstnieces Marijas Kondo koncepciju, kura publicēja vairākus bestsellerus par mājas kārtošanu un lietu organizāciju. Viņa uzsver – mājās ir vērts saglabāt tikai tās lietas, kas mums sagādā patiesu prieku.

Tāda ir lēnas dzīves filozofija. Viņa aicina pievērsties vienkāršiem priekiem, vērtībām un dabai, tās resursu saprātīgai izmantošanai. Lēna dzīve rada harmoniju un laimi – visu, kas ir svarīgs šajā neprātīgi steidzīgajā pasaulē.