• LV Articles
  • Bloga ieraksts
  • 24.03.2021
  • 432 skatījumi

Somi ir saprotoši kaimiņi, kā ir ar mums?

Nesen veiktā aptaujā atklāts: lai gan somus bieži kaitina kaimiņu radītais troksnis, apmēram puse no mums arī priecājas dzirdēt skaņas no blakus esošajiem mājokļiem. Visbiežāk šīs skaņas ir saistītas ar saviesīgiem pasākumiem vai mājas darbiem.

Lai arī troksnis no blakus esošā mājokļa var būt kaitinošs, tas rada arī pozitīvas izjūtas, atklāts nesen veiktā YIT aptaujā*, uz kuru atbildes sniedza tūkstoš somu. No blakus mājokļiem dzirdamais troksnis visbiežāk ir saistīts ar saviesīgiem pasākumiem vai mājas darbiem. Lai gan aptuveni 42% kaimiņu skaņas šķita nepatīkamas, 51% priecājās dzirdēt citu cilvēku balsis.

“Populārs somu mākslinieks rīkoja ballīti, un viņi dziedāja pazīstamu dziesmu, kad es pamodos barot bērnu. Bija patīkami zināt, ka es nomodā neesmu vienīgā,” teic viena aptaujas dalībniece.

Mūzika un intīmāki mirkļi
Cauri sienām bieži dzirdam vannasistabas apmeklējumus, televīziju, radio, mūziku un, protams, arī seksu.
“Atceros, ka savulaik kāds gados vecāks pāris augšstāvā pēc seriāla "Dalasa" noskatīšanās vienmēr metās gultā,” teic viens aptaujas dalībnieks.

Apmēram puse respondentu bija priecīgi par skaņām, kas nāk no blakus esošajiem mājokļiem, jo tas viņiem lika sajust, ka arī viņiem nav jāstaigā pa dzīvokli uz pirkstgaliem. Gandrīz 70% respondentu bija noraizējušies par troksni, ko varētu dzirdēt viņu kaimiņi. No visiem respondentiem 55% ziņoja, ka dažkārt ir mēģinājuši apslāpēt skaņas, kas nāk no viņu dzīvokļa.

Gandrīz 27% respondentu ziņoja, ka jūtas droši, dzirdot blakus esošo troksni. Cilvēkus interesē arī tas, kas notiek kaimiņu dzīvokļos; 13% respondentu ziņoja, ka viņiem patīk klausīties kaimiņus, un gandrīz tikpat daudzi teica, ka dažreiz ir nogriezuši klusāk radio vai televīziju, lai labāk dzirdētu kaimiņus.

Cilvēki pret kaimiņiem ir iejūtīgi un līdzcietīgi. 22% aptaujāto teic, ka jūt līdzi kaimiņiem, pamatojoties uz kaut ko tādu, ko dzirdējuši caur sienām.

Dzīve blakus Tarzānam un Džeinai
Nedaudz pārsteidz, ka somi labāk izvēlas sūdzēties par troksni aci pret aci, nevis atstāj anonīmu piezīmi. No visiem respondentiem 57% ziņoja, ka ir apmeklējuši kaimiņu, lai runātu par troksni, turpretī 47% atklāja, ka dažreiz ir klauvējuši pie sienām vai radiatoriem.

“Mēs uzkāpām no 5. stāva uz 7. stāvu, lai laipni informētu kaimiņus, ka viņi piekto reizi pēc kārtas atskaņo vienu un to pašu Kake Randelin dziesmu. Kaimiņš teica, ka pārtrauks dziesmas atskaņošanu, pie reizes palūdzot mums beigt tik bieži ķiķināt,” teic viens aptaujas dalībnieks.

Somi nereti piešķir kaimiņiem iesaukas, pamatojoties uz dzirdamajām skaņām. Daži no segvārdiem ir Bļāvējs, Konkubīne, Disko Karalis, Metālists, Kazanova, Tarzāns un Džeina.

“Dzirdamo skaņu diapazons ir diezgan plašs, un daži respondenti dzird vairāk par savu kaimiņu dzīvi, nekā viņi varētu vēlēties, bet citi nedzird vispār neko. Daudzi rezultāti bija paredzami, taču mūs pārsteidza somu pozitīvā attieksme pret kaimiņiem. Gandrīz trešdaļa dalībnieku ziņoja, ka jūtas droši, dzirdot skaņas no blakus esošā mājokļa,” teic Pekka Helin, YIT Living Services viceprezidents.  “Pērkot dzīvokli, cilvēki mēdz pievērst uzmanību skaņas izolācijai. Gadu desmitiem būvniecības noteikumu attīstība ir padarījusi jaunos dzīvokļus, piemēram, klusākus un energoefektīvākus.”

Pētījumu pasūtījis YIT un veikusi tirgus izpētes aģentūra Bilendi, lai tajā noskaidrotu, kā somi dzird savus kaimiņus un izturas pret to.  Aptauja koncentrējās uz daudzdzīvokļu ēkām, un 2020. gada 18.-21. novembrī to veica 1000 aptaujas dalībniekiem visā Somijā.