• LV Articles
  • Jaunumi
  • 09.08.2021

Pabeigta Jāņa Daliņa stadiona rekonstrukcija Valmierā

Pabeigts viens no pēdējo gadu vērienīgākajiem sporta infrastruktūras projektiem Latvijā – pārbūvēts Jāņa Daliņa stadions Valmierā, kas kļuvis par vienu no modernākajām vieglatlētikas treniņu un sacensību vietām Latvijā. Būvdarbu veicējs: SIA "YIT Infra Latvija".

Pirmdien, 9.augustā, Latvijas Vieglatlētikas savienība, Valmieras novada pašvaldība un Valmieras Olimpiskais centrs aicināja mediju pārstāvjus piedalīties preses konferencē par Jāņa Daliņa atjaunotā stadiona un jaunās vieglatlētikas manēžas atklāšanu un Latvijas Valsts prezidenta balvas izcīņas sacensībām vieglatlētikā 13. un 14. augustā. Sacensību atklāšanas dienā, 13.augustā, atvēršanas svētkus piedzīvos atjaunotais Jāņa Daliņa stadions un jaunuzceltā vieglatlētikas manēža.
Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks teica:
"Šim projektam ir garš stāsts. 2010.gadā Valmieras pilsētas saņēma Jāņa Daliņa stadionu mantojumā no Valmieras rajona padomes. Jau tobrīd sapratām, ka kaut kas ir jādara. Stadionam, kurš bija rekonstruēts 1993.gadā atbilstoši tā laikā iespējām, bija ļoti daudz tehnisku problēmu. Vienlaikus bija jārod risinājums problēmai, ka vieglatlētiem Latvijā vispār nebija pieejama kvalitatīva treniņu bāze. Tāpēc tika pieņemts lēmums atjaunot Jāņa Daliņa stadionu un būvēt vieglatlētikas manēžu. Šo projektu nācās aizstāvēt un pārliecināt par tā nepieciešamību, līdz tas tika atbalstīts no valsts puses ar konkrētu uzdevumu izveidot ļoti labu treniņu bāzi un sacensību vietu vieglatlētiem. To mēs esam izpildījuši, lai gan būvniecības process nebija vienkāršs. Esam gājuši cauri kovidlaikam. Tas nozīmēja slimojošus celtniekus, lielas nobīdes materiālu un iekārtu piegādēs. Tas viss ir pārvarēts, taču vēl dažas lietas būs jāpagaida līdz rudenim. Joprojām neesam saņēmuši vairākas iekārtas, piemēram, tablo.
Pārbūves procesā faktiski ir palikusi tikai vieta, stadions ir pilnībā uzbūvēts no jauna. Būtiski, ka ieeja uz tribīnēm ir saglabāta precīzi tajā pašā vietā, atbilstoši ieejai pa galvenajiem vārtiem. Arī vizuāli jaunā stadiona ēka atgādina iepriekšējo, lai gan tribīņu ietilpība ir kļuvusi lielāka. Tribīnēs ir 1250 sēdvietas, savukārt manēžā skatītājiem atvēlētas 370 sēdvietas.
Kopējā jauno būvju platība zem jumta ir gandrīz 12 400 m2. Lielākā daļu šīs platības aizņem vieglatlētikas manēža, taču kompleksā ietilpst daudz citu telpu – ģērbtuves, trenažieru zāle, viesnīca sportistiem, kafejnīca, biroju telpas u.c. Šeit arī atradīsies Valmieras bērnu sporta skolas administrācijas telpas.
Jāuzsver, ka visa stadiona kompleksa ēkas ir ļoti energoefektīvas. To apliecina būvnieku iesniegtie dati par apkures izmaksām pagājušajā ziemā. Tas ir ļoti būtiski, jo kompleksa uzturēšanas izmaksas pilnībā segs Valmieras novada pašvaldība. Lai gan tiek diskutēts par nepieciešamību šādām nacionāla mēroga sporta bāzēm piešķirt arī valsts finansējumu, pagaidām šis jautājums nav atrisināts. Taču gribu uzsvērt, ka ieguldījumu bērnu, jauniešu un visas sabiedrības fiziskajā attīstībā un veselības uzturēšanā nevar novērtēt tikai naudā.
Esam izveidojuši starptautiski atzītu bāzi vieglatlētiem, kura var trenēties un rīkot sacensības 24 disciplīnās. Manēžai ir piešķirta 4.kategorija, stadionam ir 2.kategorijas sertifikāts. Tas nozīmē, ka šeit ir iespējams rīkot starptautiskas sacensības – Eiropas čempionātus junioriem līdz U23 kategorijai, komandu sacensības un visu līmeņu senioru mačus. Līdz ar to pastāv iespēja paplašināt arī Valsts prezidenta balvas izcīņas vieglatlētikā formātu no Baltijas valstu uz Baltija jūras reģiona valstu sacensībām. Savukārt futbola laukumam sertifikācija vēl tiks veikta. Ir notikusi pirmssertifikācijas pārbaude. Ņemsim vērā Starptautiskās Futbola asociāciju federācijas pārstāvju norādījumus, lai jau šajā rudenī stadions varētu saņemt sertifikātu.
Šo lielisko infrastruktūru galvenokārt ikdienā izmantos ap 1300 sporta skolu audzēkņu, kā arī profesionālie sportisti, kuriem būs nodrošināta iespēja trenēties visu gadu labos apstākļos. Taču sporta bāze būs atvērta ne tikai profesionāļiem, bet jebkuram sportot gribētājam. Āra laukumi būs pieejami bez maksas. Būs arī iespēja izmantot vieglatlētikas manēžu un trenažieru zāli. Būtiski, ka Jāņa Daliņa stadiona komplekss ir pielāgots cilvēkiem ar kustību traucējumiem, dodot iespēju trenēties arī sportistiem – paralimpiešiem.
Jau pašlaik Jāņa Daliņa stadionā norisinās pirmā treniņnometne un aizvadītajā nedēļas nogalē notika pirmās sacensības, kurās uzstādīts jauns Latvijas rekords 100m barjerskrējienā U20 kategorijā."
Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidents Arnis Lagzdiņš uzsvēra:
"Kā atzinusi Pasaules vieglatlētikas asociācija, viens no galvenajiem šķēršļiem vieglatlētikas attīstībai pasaulē ir infrastruktūras trūkums. Arī mūsu valsts klimatiskajos apstākļos bez atbilstošas infrastruktūras ziemā trenēties vieglatlētikas disciplīnās ir ļoti sarežģīti. Rīgā pēdējā vieglatlētikas manēža tika uzcelta 1963.gadā. Ar lielām cerībām gaidām jaunās manēžas celtniecību Rīgā, lai varētu saglābt vieglatlētikas attīstību Latvijā, piesaistot pēc iespējas vairāk bērnus. Kā labu piemēru varu minēt Liepāju, kur ir darbojas jau darbojas manēža. Tur treniņgrupas ir piepildītas un ir pat jāpiesakās rindā, lai varētu trenēties. Tādēļ esmu gandarīts, ka arī Valmiera atgriežas vieglatlētikas apritē ar lielisku treniņbāzi un starptautisku sacensību norises vietu."
Jaunā vieglatlēte Agate Caune:
"Man ir ļoti liels prieks, ka Latvijā un tieši Valmierā ir tik skaista un grandioza manēža ar īpašu auru. Šodien ierodoties uz pirmo treniņu un ienākot manēžā, man bija sajūta, ka atrodos citā valstī. Esmu ļoti priecīga, ka man būs iespējas kvalitatīvi sagatavoties sacensībām gan vasaras, gan ziemas sezonā. Man kā sportistei tas ir ļoti liels pagodinājums."
Soļotājs Arnis Rumbenieks:
"Pēc tālā ceļa no Tokijas jutos nomocīts un saguris, bet, kolīdz ienācām ar treneri stadionā, tas viss pagaisa un pat aizrāvās elpa. Šeit nav tikai betons un stikls. Šī vieta, priežu mežs piešķir mājīgumu un patīkamu auru. Jūtos šodien kā savā otrajā dzimšanas dienā, saņemot šādu dāvanu, kas ir ļoti svarīga ne tikai man, bet visai Latvijas vieglatlētu saimei. Šai vietai būs milzīga vilkme, lai jaunieši vairāk nodarbotos ar sportu."
Pēc preses konferences Jānis Baiks pavadīja mediju pārstāvjus ekskursijā pa stadiona kompleksu, kur pavisam drīz norisināsies Latvijas Valsts prezidenta balvas izcīņas sacensības vieglatlētikā.
Divas dienas Baltijas valstu spēcīgākie vieglatlēti cīnīsies gan individuālajās disciplīnās, gan par spēcīgākās komandas titulu. Sacensības solās būt spraigas un interesantas, jo sportisti gaida iespēju sacensties, lai sasniegtu jaunus personīgos un komandu rekordus. Latvijas izlase tiks veidota un komplektēta pēc tās labākā sastāva. Turklāt Valmierā startēs arī vairāki Tokijas Olimpisko spēļu dalībnieki.
Valsts prezidenta balvas izcīņas sacensības vieglatlētikā būs skatāmas klātienē, taču interesentiem jāņem vērā, ka vietu skaits ir ierobežots, kā arī ieeja, uzrādot Covid-19 sertifikātu kopā ar personu apliecinošu dokumentu. Taču ikvienam ir iespēja prestižās sacensības skatīties tiešraidēs, ko bez maksas nodrošinās Sportacentrs.com TV. Sacensības būs skatāmas arī interneta tiešraidē Sportacentrs.com mājaslapā https://sportacentrs.com/, Latvijas Vieglatlētikas savienības mājaslapā https://athletics.lv/lv, kā arī Valmieras mājaslapā www.valmierasnovads.lv un sociālajos tīklos.
Šogad sacensību norisē ir ieviesti vairāki jaunumi. Pirmajā dienā, 13. augustā, tiks aizvadītas Latvijas Valsts prezidenta Jaunatnes balvas izcīņas sacensības vieglatlētikā U10 un U12 meiteņu un zēnu vecuma grupās. Jaunieši sacentīsies skriešanas, mešanas un lēkšanas disciplīnās.
Pēc Jaunatnes balvas izcīņas noslēguma norisināsies pārbūvētā Jāņa Daliņa stadiona un jaunuzceltās vieglatlētikas manēžas atklāšana. Tiešraide 13.augustā plkst.14.00 Valmieras novada pašvaldības mājaslapā www.valmierasnovads.lv.

Avots: valmieraszinas.lv 
Foto autors: Jānis Ukass