• LV Articles
  • Jaunumi
  • 03.03.2022

YIT paziņojums par uzņēmējdarbību Krievijā

YIT paātrina stratēģisko novērtējumu un aptur zemes gabalu iegādi un mājokļu projektu būvniecības uzsākšanu Krievijā.

Ģeopolitiskā situācija pēdējās nedēļas laikā ir krasi mainījusies Krievijas militārā uzbrukumu pret Ukrainu rezultātā. Šie notikumi ir prasījuši ātru reakciju no YIT puses, cita starpā paātrinot uzņēmuma darbības Krievijā stratēģisko novērtējumu. Vienlaikus novērtējuma norisei, YIT ir nolēmis pagaidām neiegādāties jaunus zemes gabalus un neuzsākt mājokļu projektus Krievijā.

Markku Moilanens (Markku Moilanen), YIT izpilddirektors (CEO): "Krievijas militārā ofensīva ir izraisījusi lielas cilvēku ciešanas Ukrainā, un mēs jūtam līdz Ukrainas iedzīvotājiem. Mēs esam ārkārtīgi satriekti par šiem nesenajiem notikumiem. Ņemot vērā krasi mainījušos ģeopolitisko situāciju, mūsu uzņēmējdarbība Krievijā saskaras ar vēl nepieredzētiem izaicinājumiem, un mūsu darbinieku veselības un drošības aizsardzība tagad ir prioritāte. Mēs esam arī paātrinājuši stratēģisko novērtējumu par mūsu darbību Krievijā, ko uzsākām pagājušā gada novembrī. Mēs ceram, ka secinājumus izdosies izdarīt paātrinātā termiņā, un šobrīd ir īstais laiks, lai risinātu sarunas ar vairākām pusēm."

YIT darbība Krievijā ir lielā mērā neatkarīga, un darījumi pāri robežai tiek veikti ļoti ierobežotā apjomā. Turklāt šim uzņēmumam ir ierobežota daļa no visa YIT biznesa un aktīviem. Mājokļu segmenta Krievijā neto apgrozījums 2021. gadā bija 204 miljoni EUR, kas atbilda 7 % no grupas kopējā neto apgrozījuma. Koriģētā pamatdarbības peļņa bija 26 miljoni EUR. Kapitāla ieguldījumi Krievijā sasniedza 210 miljonus EUR, un kumulatīvā RUB/EUR konvertācijas starpība 2021. gada beigās bija 284 miljoni EUR. YIT Krievijā nodarbina aptuveni 1500 darbinieku.

YIT pārtrauks būvmateriālu iepirkumus Krievijā
Krīze Ukrainā rada zināmas neskaidrības arī citos YIT uzņēmumos. YIT uzskata, ka darbaspēka pieejamība Centrāleiropas austrumu daļā, Baltijas valstīs un Somijā kļūs arvien sarežģītāka. YIT ir ierobežojis būvmateriālu iepirkumus no Krievijas, galvenokārt kokmateriālus. YIT ir nolēmis, ka turpmāk būvmateriālus no Krievijas neimportēs. Lai gan šos iepirkumus var aizstāt ar alternatīviem materiāliem un iepirkumu jomām, YIT uzskata, ka krīze ietekmēs dažu būvmateriālu cenas visā pasaulē.

YIT rūpīgi seko līdzi situācijas attīstībai un iespējamai ietekmei un nekavējoties informēs, ja tiek konstatēta tieša un būtiska finansiāla ietekme.

Vairāk informācijas par:
Tommi Järvenpää, YIT korporācijas Investoru attiecību direktors, tel. +358 50 500 500 040 576 0288, tommi.jarvenpaa@yit.fi.

 

YIT KORPORĀCIJA
Tommi Järvenpää
Investoru attiecību direktors