• LV Articles
  • Jaunumi
  • 04.10.2023

Ieguldot 25 miljonus eiro, Rīgas centrā uzbūvēts īres dzīvokļu nams

Nozīmīgu papildinājumu piedzīvojis Rīgas īres dzīvokļu piedāvājums – pašā galvaspilsētas centrā uzbūvēts jaunas nams ar 176 dzīvokļiem, kas paredzēti tikai un vienīgi izīrēšanai. Tērbatas ielā 72 atklātā modernā, energoefektīvā dzīvojamā ēka izmaksājusi 25 miljonus eiro, un tajā ir 1-3 istabu dzīvokļi ar kopējo platību no 50 līdz 65 kvadrātmetriem. Projektu realizējis nekustamā īpašuma attīstītājs «YIT LATVIJA» un apdrošināšanas akciju sabiedrība «BTA Baltic Insurance Company» (turpmāk - BTA), un par pārvaldnieku izvēlēts «Lumi Capital».

«Latvijai raksturīgs dzīvokļus iegādāties īpašumā, un īres tirgus ir diezgan neattīstīts, liela daļa atrodas pelēkā zonā. Šeit ir ļoti maz institucionālu attīstītāju. Jāsaka, ka šis tirgus būtisku pavērsienu ir piedzīvojis tieši pēdējo gadu laikā,» uzsver «YIT LATVIJA» valdes loceklis Andris Božē. Viņš min, ka īres dzīvokļiem Rīgā ir labas perspektīvas – īres dzīvokļu popularitāte augs. To veicina arī augstās starpbanku aizdevumu likmes, kas sadārdzinājusi hipotekārā kredīta maksājumus. Tādēļ daļa potenciālo dzīvokļu pircēju šobrīd dod priekšroku mājokļa īrēšanai.

Par īres dzīvokļu mērķauditoriju «YIT LATVIJA» valdes loceklis uzskata cilvēkus ar stabiliem ienākumiem, gados jaunākus, kuri vēl nav izšķīrušies, kur tieši viņi grib dzīvot. Iespējams, šobrīd viņiem ir darbs centrā, labs birojs, tādēļ īrnieki vēlas dzīvot pēc iespējas tuvāk darbavietai. Daļa potenciālo klientu varētu būt tie, kuri šobrīd vēl nevēlas sevi apgrūtināt ar īpašuma tiesībām.

Energoefektīvās ēkas tapšanā, ieguldījumus veicis arī viens no vadošajiem apdrošinātājiem Baltijā – BTA. Valdes priekšsēdētājs Volfgangs Štokmaiers saredz jaunas investīciju iespējas: «BTA ir aizraujoša pieredze piedalīties šāda veida investīciju projektā, trīs Baltijas valstu galvaspilsētās vienlaicīgi. Šodien mums ir skaidrs, lai gan BTA darbojas finanšu sektorā, ir lietderīgi domāt plašāk un atrast perspektīvākās jomas, kurās izmantot kapitālu.  Rīgas projekts ir īpaši interesants, jo tas ir jauninājums nekustamā īpašuma īres tirgū, tā mērķis ir apmierināt strauji augošās vajadzības pēc mājokļa. Mēs ticam īres segmenta attīstībai un cenšamies nodrošināt augstas kvalitātes dzīvokļus.  Gaidām šī projekta progresu un nozares attīstību, kā arī turpinām sniegt savu ieguldījumu.»

Neskaitot ēku Tērbatas ielā 72, BTA pieder vēl 3 dzīvokļu ēkas Rīgas centrā. Tās iegādātas 2020. gadā. Pieprasījums pēc īres dzīvokļiem jaunajos namos ir augsts – faktiski visi dzīvokļi vienmēr ir izīrēti.

Par BTA
Apdrošināšanas akciju sabiedrība „BTA Baltic Insurance Company” ir viena no vadošajām apdrošināšanas sabiedrībām Baltijā, kas piedāvā plašāko nedzīvības apdrošināšanas pakalpojumu klāstu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. BTA Baltijā nodarbina vairāk nekā 1000 darbiniekus. BTA akcionārs ir Vienna Insurance Group AG (VIG), kas ir vadošā apdrošināšanas grupa gan Austrijā, gan visas Centrālās un Austrumeiropas reģionā. Apmēram 50 apdrošināšanas sabiedrības 30 valstīs veido Grupu ar senām tradīcijām, stipriem zīmoliem un ciešām attiecībām ar klientiem. Vairāk nekā 25 000 VIG darbinieku rūpējas par vairāk nekā 22 miljonu klientu ikdienas vajadzībām. VIG akcijas kotējas Vīnes biržā kopš 1994. gada. VIG ir ieguvusi starptautiski atzītas „Standard & Poor’s” auditoru kompānijas A+ novērtējumu ar stabilu nākotnes attīstības prognozi. VIG cieši sadarbojas ar “Erste Group” – lielāko mazumtirdzniecības banku Centrālajā un Austrumeiropā.

Par YIT
“YIT” ir Somijas lielākais un viens no nozīmīgākajiem Ziemeļeiropas reģiona būvniecības uzņēmumiem un pilsētvides attīstītājiem. Mēs radām ilgtspējīgu dzīves vidi: funkcionālus mājokļus, nākotnes prasībām atbilstošas sabiedriskās un komerciālās ēkas, infrastruktūru vienmērīgākai sabiedrības mobilitātei, kā arī atjaunojamās enerģijas risinājumus klimata uzlabošanai. Uzņēmumā kopumā nodarbināti ap 5000 profesionāļu deviņās valstīs: Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Čehijā, Slovākijā un Polijā. Uzņēmuma apgrozījums 2022. gadā sasniedza 2.4 miljardus eiro. YIT Corporation akcijas tiek kotētas Nasdaq Helsinki biržā.