• LV Articles
  • Jaunumi
  • 19.06.2023

The Science Based Targets initiative ir apstiprinājusi YIT emisiju samazināšanas mērķi kā pirmajai Somijas būvniecības kompānijai

2021. gada novembrī YIT bija pirmais Somijas būvniecības uzņēmums, kas apņēmās īstenot zinātniski pamatotus emisiju samazināšanas mērķus (SBTi). Iniciatīva "Zinātniski pamatoti mērķi" (SBTi) tagad ir apstiprinājusi YIT izvirzītos emisiju samazināšanas mērķus. Tādējādi šie mērķi atbilst Parīzes nolīgumam par klimata pārmaiņām un palīdzēs ierobežot globālo sasilšanu līdz 1,5 grādiem.

"Būvniecībai un apbūvētās vides izmantošanai ir būtiska ietekme uz klimatu. Būvniecības nozares uzņēmējiem ir gan iespēja, gan pienākums ietekmēt sabiedrību un veicināt atbildīgu būvniecību. YIT ir vadošais pilsētvides attīstītājs un būvnieks. Ar zinātniski pamatotiem klimata mērķiem mēs vēlamies parādīt ceļu un iedrošināt mūsu partnerus tiekties uz labāku rītdienu," teica Heikki Vuorenmaa, YIT prezidents un izpilddirektors.

YIT emisiju samazināšanas mērķi ir šādi:

  • YIT apņemas līdz 2030. gadam samazināt absolūtās 1. un 2. jomas emisijas par 90 %, salīdzinot ar 2019. gada bāzes līmeni*.
  • YIT apņemas līdz 2030. gadam samazināt arī absolūtās 3. jomas emisijas par 30 % salīdzinājumā ar 2019. gada bāzes scenāriju.

*mērķa robežvērtība ietver biogēnās emisijas un piesaistes no bioenerģijas izejvielām.

YIT samazina emisijas, izmantojot savas oglekļa emisiju samazināšanas vadlīnijas. Tās ietver detalizētākus pasākumus un aptver visu būvniecības aprites ciklu. Galvenie pasākumi emisiju samazināšanai ietver, piemēram, pāreju uz bezemisiju enerģijas avotiem apkures un dzesēšanas iekārtām un pašu īpašumiem, zema oglekļa satura būvmateriālu, piemēram, betona un tērauda, izmantošanu, kā arī emisiju samazināšanu pabeigtu dzīvokļu un uzņēmumu telpu izmantošanas laikā. YIT katru gadu publicētajā gada pārskatā ziņo par paveikto darbu klimata jomā.

"Mēs esam gandarīti, ka YIT Corporation ir izvirzījusi zinātniski pamatotus mērķus, kas ir konsekventi, lai ierobežotu sasilšanu līdz 1,5 grādiem pēc Celsija," sacīja SBTi prezidents un izpilddirektors Luiss Amarals. "YIT mērķi ir vērienīgi un atbilst nepieciešamībai pasaules ekonomikai strauji samazināt emisijas. Uzņēmums rāda piemēru citiem nozares uzņēmumiem, un es aicinu arī citus nozares pārstāvjus izvirzīt savus mērķus."

Iniciatīva "Zinātniski pamatoti mērķi" (SBTi) ir globāla iniciatīva, kas atbalsta uzņēmumus vērienīgu emisiju samazināšanas mērķu izvirzīšanā atbilstoši jaunākajām klimata zinātnes atziņām. Tās mērķis ir paātrināt uzņēmumu visā pasaulē centienus līdz 2030. gadam uz pusi samazināt emisijas un līdz 2050. gadam sasniegt nulles neto emisijas. Šī iniciatīva ir CDP, ANO Globālā līguma, Pasaules resursu institūta (WRI) un Pasaules Dabas fonda (WWF) sadarbība, un tā ir viena no koalīcijas We Mean Business Coalition saistībām.