• LV Articles
  • Jaunumi
  • 07.11.2023

Kā gudri apsaimniekot namu, izmantojot saules paneļus? Skaidro 'YIT LATVIJA' un 'Tet'

Mārpagalmi, kas atrodas vienā no Rīgas klusākajiem un pieprasītākajiem rajoniem – Āgenskalnā, no malas izskatās pēc tradicionālas, elegantas jaunceltnes. Tomēr nams ir īpašs ne tikai ar to vien. Šis ir pirmais būvkompānijas un nekustamo īpašumu attīstītāja "YIT LATVIJA" projekts, uz kura jumta uzstādīti saules paneļi, lai dzīvojamajā namā veicinātu energoefektivitāti. Projekts izstrādāts, sadarbojoties ar Latvijas tehnoloģiju uzņēmumu "Tet".

SIA „YIT LATVIJA" valdes loceklis Andris Božē norāda, ka nākotnē saules paneļu uzstādīšana jaunceltnēs, viņaprāt, būs neatņemama jauno dzīvojamo namu sastāvdaļa. Jau šobrīd energoefektivitāte ir viens no galvenajiem aspektiem, kāpēc cilvēki lemj par labu noteikta nekustamā īpašuma iegādei. Tā ir ne tikai zaļa un ilgtspējīga izvēle, bet arī veids, kā ilgtermiņā stāties pretī elektroenerģijas cenu svārstībām, jo cenas par komunālajiem maksājumam, īpaši elektroenerģiju, nemitīgi mainās.

Kur tiek izmantota saražotā enerģija?
Andris Božē stāsta, ka "YIT LATVIJA" projektos ar saules paneļiem saražotā elektroenerģija vairumā gadījumu tiek izmantota daudzdzīvokļa nama komunālajām vajadzībām, proti, tas ir koplietošanas telpu apgaismojums, lifti, ūdens spiedienu paaugstinošā sūkņu stacija, ēkas siltummezgls un citi, kas samazina dzīvokļu īpašnieku tēriņus par apsaimniekošanas maksu. Tomēr ne vienmēr visa saražotā enerģija tiek pilnībā izlietota uzreiz. Piemēram, ja aktīvajās vasaras dienās saules paneļi ražo vairāk elektroenerģiju nekā nepieciešams, visu nepatērēto enerģiju var nodot tīklā un izmantot vēlāk, kad tas nepieciešams, samaksājot tikai par enerģijas pārvadi. Šim nolūkam valstī ir izstrādāta speciāla NETO uzskaites sistēma. Piemēram, ja sistēmā nodots vairāk kilovatstundu nekā no sistēmas saņemts, starpība tiek ieskaitīta nākamajā norēķinu periodā NETO uzskaites gada ietvaros. Jāuzsver, ka privātpersonām šobrīd ir pieejama tikai NETO uzskaites sistēma, kurai var pievienoties līdz 2023.gada 31. decembrim. NETO uzkrājumus var veidot vienu gadu.

Arī šobrīd Ministru kabinets izstrādā detalizētus NETO norēķinu sistēmas darbības noteikumus. Iespējams, nākotnē NETO norēķinu sistēmā ne tikai uzskaitīs klienta saražotās un patērētās elektrības apjomu, bet arī noteiks šīs enerģijas vērtību naudas izteiksmē, pagaidām gan nav zināms precīzs datums, kad NETO norēķinu sistēmai jābūt klientiem pieejamai. Tai pat laikā, vai šīs izmaiņas būs vērstas uz patērētājiem, rādīs laiks.

DJI_0596.JPG


"YIT LATVIJA" un "Tet" pieredze
Ikviens "YIT LATVIJA" attīstītais projekts tiek veidots, domājot par tā ilgtspēju nākotnē, maksimāli samazinot ekspluatācijā radušās emisijas. Jau projektēšanas procesā uzņēmums cenšas rast risinājumus, lai tie atstātu pēc iespējas mazāku ietekmi uz vidi, piemēram, izvēloties uzstādīt LED apgaismojumu, regulējamu ventilāciju ar siltuma atgūšanu un elektroauto uzlādes stacijas. Tagad un tuvākajā nākotnē aizvien biežāk ilgtspējas mērķu sasniegšanai daudzdzīvokļu namos redzēsim saules paneļus elektroenerģijas ražošanai.
Šobrīd uzņēmums, sadarbojoties ar "Tet", īsteno pirmo saules paneļu projektu Mārpagalmos, ar kopējo jaudu apmēram 11 kilovati. Prognozes liecina, šādas sistēmas uzstādīšana ļaus gadā iegūt līdz 10 872 kilovatu elektroenerģijas, kas ir ekvivalents aptuveni 2.3 tonnām CO2 izmešu, tādā veidā radot mazāku piesārņojumu nekā citi elektroenerģijas ieguves veidi. Ar iegūto enerģiju varēs segt komunālos maksājumus ēkas koplietošanas mērķiem, piemēram, lifta izmantošanai, siltummezglam, kas sagatavo karsto ūdeni un apkurei, kā arī ārējam un iekšējam apgaismojumam. Jāuzsver, ka nākotnē, lai nodrošinātu pietiekamu atjaunojamās elektroenerģijas apjomu ne tikai koplietošanas vajadzībām, bet arī dzīvokļu patēriņam, ir iespējams uzstādīt vairāk paneļu, kā arī papildināt sistēmu ar akumulatoriem vēl efektīvākai sistēmas darbībai.
"Tet" saules paneļu eksperts Oskars Pundurs norāda, ka saules paneļi ir sava veida apdrošināšana pret elektrības tirgus cenu svārstībām, jo saražoto elektroenerģiju var izmantot jau no pirmās dienas vai arī uzkrāt un lietot vēlāk. Saules paneļu saražotā enerģija atvieglo samazina apsaimniekošanas izmaksu slogu un mājokli padara videi draudzīgāku. Tas ir gudrs un ilgtermiņā izdevīgs risinājums arī daudzdzīvokļu namiem – gan jaunajiem objektiem, gan arī tādiem, kuros kādu laiku jau kāds dzīvo.

Kāds ir saules paneļu ilgtermiņa ieguvums daudzstāvu namos?
Eiropas Savienībā ēku sektora enerģijas patēriņš ir ļoti svarīgs - tas veido aptuveni 40% no kopējā enerģijas patēriņa. Šobrīd tiek uzlabota Ēku energoefektivitātes direktīva, kas ietver augstus enerģijas ietaupījuma un vides kvalitātes standartus jaunajiem būvniecības projektiem. Galvenie iemesli pārejai uz atjaunīgiem energoresursiem ir nepieciešamība samazināt fosilo resursu izmantošanu, tāpēc visā Eiropā notiek meklējumi pēc ilgtspējīgiem elektroenerģijas risinājumiem, kādi ir saules paneļi. Tai pat laikā, ne vien pieaugs pieprasījums pēc mājokļiem, kuru enerģiju rada saules paneļi, bet arī pašas elektroenerģijas nozares tālākie soļi paredz uzlabot tālākās enerģijas lietošanas efektivitāti, piemēram, papildinot saules paneļu sistēmu ar akumulatoru, kas ļautu saulainā dienā saražoto, bet uzreiz nepatērēto elektrību lietot naktīs, kad tā nepieciešama, piemēram, sensoriem, apgaismojumam u.tml.
Tāpat arī daudzdzīvokļu ēkās varētu lieliski strādāt energokopienu likuma virzība. Tieši energokopienas tiek uzskatītas par vienu no efektīvākajiem instrumentiem, kā iedzīvotājiem un uzņēmējiem samazināt savus izdevumus par patēriņam nepieciešamo enerģiju, pēc iespējas izmantojot energokopienas ietvaros pašu saražoto.

Foto: Ģirts Vanags, video: Tet