• LV Articles
  • Jaunumi
  • 14.08.2023

YIT ekspluatācijā nodod “Silvas nami” ceturto ēku

Būvkompānija un nekustamo īpašumu attīstītājs SIA "YIT LATVIJA" (YIT) ekspluatācijā nodevis pirmā standarta klases projekta "Silvas nami" ceturto ēku, kas atrodas Dzelzavas ielā 106, Purvciemā, blakus Biķernieku mežam. Dzīvojamajā ēkā kopskaitā ir 67 dzīvokļi, piedāvājot iegādei gan 2 un 3, gan 4 istabu dzīvokļus.

Ceturtās ēkas dzīvokļu platība ir sākot no 41 m2 līdz 73 m2, un tie ir pieejami ar pilno apdari. Šobrīd rezervēti jau 25% dzīvokļu.

SIA „YIT LATVIJA“ valdes loceklis Andris Božē norāda, ka “Silvas nami” dzīvojamo ēku komplekss ar četrām ēkām ir pirmais YIT standarta klases būvprojekts. Ar šo projektu ir izdevies panākt, ka dzīvokļi no jauna attīstītajos projektos ir vēl pieejamāki.

Turpina A.Božē: “Jau sākotnēji projekts “Silvas nami” tika izstrādāts ar mērķi, lai samazinātu kopējo dzīvokļa cenu pircējam. Tātad, plānojot kompaktus un funkcionālus dzīvokļus, kā arī saglabājot Somijai raksturīgos mājokļu standartus, veicinājām jauna mājokļa pieejamību plašākam iedzīvotāju lokam. Vienlaikus ēkas, tajā skaitā nule kā nodotā māja ir plānota un izbūvēta, ievērojot augstākos energoefektivitātes standartus. Mūsu pieredze rāda, ka tieši dzīvokļa ekonomiski optimāla uzturēšana ir viens no svarīgākajiem kritērijiem, kas šobrīd virza nekustamo īpašumu tirgu. “Silvas nami” pirmo ēku iedzīvotāji apliecina, ka energoefektivitāte aizvadītajā ziemā, kad tas bija īpaši aktuāli, pozitīvi atspoguļojusies ikmēneša komunālajos rēķinos. Piemēram, 2 istabu un 3 istabu dzīvokļiem vidējās izmaksas ziemas mēnešos bija attiecīgi aptuveni 140 un 240 eiro.”

Runājot par nekustamā īpašuma iegādes cenām, A. Božē uzsver, ka, neskatoties uz tirgus mainīgajiem apstākļiem, proti, straujo būvniecības materiālu cenu kāpumu, to pieejamību, Krievijas izvērsto karu Ukrainā, izdevies saglabāt konkurētspēju, šobrīd piedāvājot dzīvokļus par 2183 līdz 2588 eiro kvadrātmetrā. Turklāt, neietekmējot kvalitātes standartus, kā arī pilnveidojot atsevišķus ēkas risinājumus.

YIT norāda, ka šī brīža tendence nekustamo īpašumu tirgū ir pieprasījums pēc mājokļiem, kas ir pieejami jau noslēguma stadijā. “Pirms pāris gadiem 70-80% dzīvokļu tika izpārdoti līdz nodošanai ekspluatācijā, šodien situācija ir mainījusies, proti, pircēji pirms iegādes vēlas redzēt, novērtēt apdares materiālus, ēkas risinājumus u.tml. Protams, interese par jaunajiem dzīvokļiem ir palielinājusies, tomēr kulminācija gaidāma sasniedzot būvniecības noslēgumu, kad dzīvokļi būs pilnībā sagatavoti dzīvošanai. Līdz ar to  noteikta plānojuma 2 istabu dzīvokļus esam aprīkojuši jau ar iebūvētu virtuvi un tehniku, tādā veidā sniedzot ieguvumu un atvieglojot rūpes, kas saistītas ar jauna un patstāvīga dzīves posma uzsākšanu, īpaši tiem pircējiem, kuri iegādājas savu pirmo mājokli, kā arī nekustamo īpašumu investoru vidū. Domāju, ka ceturtās ēkas ietvaros lielākais pieprasījums būs pēc 2 un 4 istabu dzīvokļiem, piemēram, jau tagad noteikta tipa 3 istabu dzīvokļiem izvēle ir ierobežota. Vēl viena izteikta tendence ir vēlme pēc zaļākas tuvējās apkārtnes, tas piesaista nelielāku dzīvokļu interesantus. Šo pircēju vidū novērojam arī nepieciešamību pēc atbilstošas infrastruktūras, kas nodrošina ērtu sabiedriskā transporta plūsmu tiem, kuriem nav savs privātais auto,” norāda A.Božē.

“Silvas nami” ceturtās ēkas jaunie dzīvokļu īpašnieki sava mājokļa atslēgas saņems jau šogad. Papildus būs iespēja iegādāties gan pagalma autostāvvietu, kurā būs pieejama arī elektroauto uzlādes stacija, gan noliktavas telpu ēkas 1. stāvā.

Par YIT
“YIT” ir Somijas lielākais un viens no nozīmīgākajiem Ziemeļeiropas reģiona būvniecības uzņēmumiem un pilsētvides attīstītājiem. Mēs radām ilgtspējīgu dzīves vidi: funkcionālus mājokļus, nākotnes prasībām atbilstošas sabiedriskās un komerciālās ēkas, infrastruktūru vienmērīgākai sabiedrības mobilitātei, kā arī atjaunojamās enerģijas risinājumus klimata uzlabošanai. Uzņēmumā kopumā nodarbināti ap 5000 profesionāļu deviņās valstīs: Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Čehijā, Slovākijā un Polijā. Uzņēmuma apgrozījums 2022. gadā sasniedza 2.4 miljardus eiro. YIT Corporation akcijas tiek kotētas Nasdaq Helsinki biržā.