• LV Articles
  • Jaunumi
  • 29.04.2024

YIT pastiprina sadarbību ar čehu partneri RSJ Investments un nodibina kopuzņēmumus, lai attīstītu trīs plašus projektus

YIT ir parakstījis līgumus, lai dibinātu trīs kopuzņēmumus Lietuvā, Latvijā un Slovākijā ar čehu investīciju grupu RSJ Investments. YIT pārdos zemes gabalus vai būvniecībā esošus projektus kopuzņēmumiem līguma ietvaros. Darījumi ietver projekta Naujasis Skansenas 5. kārtu Lietuvā, projekta Mārpagalmi 2. kārtu Latvijā un Mlynarka projektu Slovākijā. Kopuzņēmumi turpinās attīstīt šos projektus.  YIT un RSJ Investments katram pieder 50% no dibinātajiem kopuzņēmumiem. Puses ir vienojušās neizpaust darījuma vērtību. 

Naujasis Skansenas kvartāls atrodas Linkmenu ielā, Viļņā, Lietuvā - vietā, kur top moderna pilsētas centra zona Nere upes krastos ar plašu pakalpojumu un sporta infrastruktūras nodrošinājumu, kā arī lieliskām transporta savienojumu iespējām ar vecpilsētu un citām Viļņas apkaimēm. YIT šo projektu uzsāka attīstīt 2019. gadā. 5. kārta jau ir būvniecības stadijā un to plānots pabeigt 2024. gadā. 

Mārpagalmi 2 ir jaunā kvartāla otrā kārta, kas top Āgenskalnā - vienā no zaļākajām un pieprasītākajām Rīgas apkaimēm. Otrās kārtas būvniecība tika uzsākta 2023. gada jūlijā un saskaņā ar grafiku, to plānots pabeigt 2025. gada pirmajā ceturksnī. Iekšpagalmiem šeit ir īpaši liela nozīme un būvniecības procesā tiek uzsvērtas un saglabātas unikālas pilsētvides iezīmes un mazpilsētas noskaņa.

Mlynarka ir attīstības stadijā esošs projekts Bratislavā, Slovākijā, kura ietvaros ir plānots īstenot dzīvojamos namus, birojus un nodrošināt dažādus citus pakalpojumus.  Mlynarka atrodas Ružinov rajonā, netālu no pilsētas centra, kas pēdējā laikā piedzīvo strauju attīstību. Projekts tiks attīstīts vairākās kārtās, būvniecības pirmajai kārtai plānots uzsākt 2025. gada pēdējā ceturksnī. Kopumā tā realizācijai paredzēti 10 gadi. 
Mlynarka projekta darījums tika pabeigts 2023. gada 4. ceturksnī, Naujasis Skansenas - 2024. gada 1. ceturksnī,  Mārpagalmi 2 - 2024. gada 2. ceturksnī. 

“Kopuzņēmumi, par kuriem šobrīd ir panākta vienošanās, tiks īstenoti, izmantojot sadarbības modeli, YIT un RSJ Investments katram piederot 50% no kopuzņēmuma. Šie darījumi ir būtiska daļa no YIT centieniem attīstīt arvien kapitāla ziņā efektīvākus veidus kā īstenot pašfinansētu mājokļu attīstības biznesu,” skaidro Toms Sandviks, YIT Baltijas un Cenhtrālaustrumeiropas mājokļu un biznesa telpu segmenta vecākais viceprezidents.
“RSJ Investments ir ilggadējs un nozīmīgs partneris, ar kuru esam strādājuši līdzīgos partnerības projektos. Mēs esam ļoti priecīgi paplašināt mūsu sadarbību ar Latviju un Lietuvu, papildus Slovākijai un Čehijai,” piebilst Sandvik.

"Pēc daudzu gadu produktīvas sadarbības un veiksmīgiem projektiem ar YIT Čehijas Republikā un YIT Slovākijā,  šie jaunie kopuzņēmumi apliecina mūsu ilgtermiņa partnerības stiprināšanu ar YIT. Visa mūsu komanda cer uz turpmāku sadarbību," saka Lukāšs Musils, RSJ Investments Valdes loceklis.


YIT ir vadošais būvniecības un attīstības uzņēmums, balstoties uz vairāk nekā 110 gadu pieredzi. YIT veido un būvē ilgtspējīgu dzīves vidi: funkcionālus mājokļus, sabiedriskās un komerciālās ēkas un videi draudzīgu infrastruktūru. Uzņēmums nodarbina aptuveni 4300 profesionāļu 8 valstīs. Uzņēmuma apgrozījums 2023. gadā sasniedza 2,2 miljardus eiro. YIT Corporation akcijas tiek kotētas Nasdaq Helsinki biržā.