• Padomi
  • 10.01.2021
  • 368 skatījumi

5 lietas par kurām padomāt, pērkot jaunu mājokli!

Sapņu mājoklis ir viens no lielākajiem ieguldījumiem dzīvē. Tomēr sapni ir iespējams īstenot, izvērtējot un pārdomājot galveno: pirms iegādājaties jaunu mājokli, padomājiet par šīm lietām!

Pievērsiet uzmanību lietām, kas jums ir svarīgas
Mājokļa iegādi ir vērts sākt ar vizualizāciju - cik plašas un kāda plānojuma ir nākamās dzīvesvietas telpas? Lai varētu palīdzēt iedomāties, kā būtu dzīvot vienā vai otrā dzīvoklī un kā mājās varētu izskatīties dažādi flīžu un grīdas seguma risinājumi, lielā daļā jauno projektu tiek iekārtoti demo dzīvokļi. Noteikti ir vērts apmeklēt paraugdzīvokļus - tādējādi jūs gūsiet labāku priekšstatu par to, kāda varētu būt jūsu ikdiena jaunajās mājās. Tajā pašā laikā jums nav pārāk jāuztraucas par detaļām, jo savas mājas interjera dizainā vienmēr visu varat izdarīt pēc savas gaumes. Tāpēc mēģiniet iztēloties katru dzīvokli kā tīru lapu un vizualizēt, kā jūs izmantotu šo telpu.

planojums_yit_dzivoklis.jpg

Jūs varat mainīt daudzas lietas savās mājās, bet ne tās atrašanās vietu
Kas atrodas netālu no jūsu jaunajām mājām? Vai ikdienā pietrūkst sporta, veikalu, parku vai pludmales? Cik tālu ir līdz skolai, kā ir ar pirmsskolas izglītības iestādēm? Kā izskatās apkārtne?

parki_svaigs_gaiss_yit.jpg

Vai vēlaties dzīvot jaunā vai vecā daudzdzīvokļu mājā?
Šeit nav vienas pareizas atbildes - abiem ir savas priekšrocības, bet izvērtējiet visus faktorus. Ja vēlaties māju noteiktā rajonā, iespējams, otrreizējā pārdošanā vienmēr būs kaut kas pieejams. Vēl viena gatavo dzīvokļu priekšrocība ir tā, ka, tājā kāds tur jau ir dzīvojis, parasti visas problēmas, kas saistītas ar būvniecības kvalitāti un uzturēšanu jau ir atklātas un atradušas risinājumu. Diemžēl šai monētai ir vēl viena puse - ne visi savās dzīvesvietās ir izturējušās apzinīgi. Tāpēc, pērkot māju vai dzīvokli otrreizējā tirgū, ir vērts ņemt vērā arī to, vai un cik līdzekļu būs nepieciešams ieguldīt mājokļa atjaunošanā un uzlabošanā. 

Ieguvumi par labu jaunam dzīvoklim ir vairāki - parasti regulārās, ar mājokli saistītās, ikmēneša uzturēšanas izmaksas ir zemākas. Mūsdienīgi materiāli, izmantotās tehnoloģijas un risinājumi, energoefektivitāte ir galvenie atslēgas vārdi, kas raksturo jaunu mājokli. Vēl viens pozitīvs aspekts ir tas, ka tikko uzbūvētā mājoklī neviens iepriekš nav dzīvojis. Bieži tiek uzskatīts, ka jaunbūve kā izvēle pirmajam mājoklim ir pārāk dārga, un labāk būtu izskatīt dzīvokļus otrreizējā tirgū, taču šis pieņēmums ne vienmēr ir patiess, turklāt ar ALTUM Mājokļu atbalsts ģimenēm ar bērniem vai Mājokļu atbalsts jaunajiem speciālistiem, šīs iespējas ir plašākas. 

Budžets un finansējums
Meklējot jaunu mājokli, rūpīgi apkopojiet un aprēķiniet arī papildus izdevumus, kas saistīti ar tā iegādi. Notāra izmaksas, īpašuma reģistrācija Zemesgrāmatā. Ja iegādei tiek izmantots hipotekārais kredīts, precizējiet bankā ar kādiem izdevumiem vēl jārēķinās (piemēram, kredīta noformēšana, vērtējums, darījuma konta atvēršana). Savukārt regulārajiem ikmēneša maksājumiem jāparedz ne bankas aizdevuma atmaksas maksājums, bet arī īpašuma apdrošināšana, kā arī protams apsaimniekošanas un citi saņemto pakalpojumu maksājumi (TV, internets, apsardze u.tml.). Ieguldījums savā īpašumā būs izdevīgāks, taču, lai tas nesagādātu sarežģījumus, pirms gala lēmuma pieņemšanas, iesakām veikt budžeta plānošanu un noteikt īpašuma izvēles un uzturēšannas ierobežojumus, ņemot vērā finansiālās iespējas ne tikai konkrētajā brīdī, bet ilgtermiņā.

Ja jūsu budžets ir ierobežots, pievērsiet uzmanība dažādiem īpašajiem piedāvājumiem vai jautājiet par tādiem, kas var būt pieejami noteiktā periodā konkrētiem projektiem vai dzīvokļu tipiem. Dažreiz dzīvokļa cenā jau ir iekļauta virtuve, iebūvētās mēbeles vai noliktavas telpa, kas dod iespēju, ietaupīt vai novirzīt līdzekļus pārējām nepieciešamajām lietām, kuru nav maz sākotnējā posmā.

līgums_yit_dzivoklis.jpg

Mājoklis noteikti ir ieguldījums nākotnē
Cik ilgi izvēlētais mājoklis kalpos jūsu vajadzībām nākotnē? Vai konkrētais dzīvoklis drīz varētu būt par lielu vai par mazu? Vai dzīvoklis ir pielāgojamas pārveidošanai - vai to var pārveidot un elastīgi mainīt iekārtojumu, lai tās atbilstu mainīgajām vajadzībām?

Atbildot uz šiem jautājumiem, jums noteikti taps skaidrākas vajadzības, galvenie kritēriji, kas palīdzēs atrast un izvēlēties savu jauno dzīvokli.