• Padomi
  • 14.04.2020
  • 386 skatījumi

Daži padomi efektīvākam darbam mājās

Ņemot vērā pašreizējo situāciju, lielākā daļa no mums strādā no mājām. Sākumā darbs mājās var šķist kā idille, taču mums arī vajadzētu sagatavoties un izvairīties no iespējamām kļūmēm, lai darbs būtu produktīvs.

Mājas vide un apstākļi tajā rada sava veida slinkumu un veicina lēnāku darba tempu. Mūsu uzmanību novērš arī pavisam citas lietas, piemēram, mājdzīvnieki, pārējie mājās esošie ģimenes locekļi, tiešsaistes izklaide vai vēlme tīrīt, vai gatavot. Un, ja mums jau iepriekš ir bijis jārūpējas par bērniem visu laiku, tad tagad mēs esam ne tikai vecāki, bet arī skolotāji, pavāri, uzkopēji un draugi izklaidei vienlaicīgi. Būt par izpilddirektoru nemaz nav tik viegli. Panākumu atslēga ir pēc iespējas vairāk ievērot klasisko darba režīmu, noteikt kārtību bērniem, dot viņiem patstāvīgus uzdevumus un dalīties aprūpē ar partneri.

Izveidojiet savus noteikumus
Visizplatītākie šķēršļi ir piezadzies slinkums, uzmanības novēršana un darbu aizkavēšana - pienākumu novirzīšana uz vēlāku laiku. Darbs mājās prasa zināmu disciplīnu un paškontroli. Ja konstatējat, ka katru brīvu mirkli, piemēram, pārlūkojat internetu vai uzsākat nelielus mājas darbus, mēģiniet izvēlēties citu režīmu kā organizēt lietas. Vispirms nosakiet fiksētu darba laiku. Noderīgs palīgs ir uzdevumu saraksti, kas ir tā sauktie "to do" saraksti. Jūs varat tos sagatavot visai nedēļai vai atsevišķām dienām. Noteikti tie ir noderīgi tad, ja jādara darbs, kurā nepieciešams koncentrēties. Izmantojot modernās tehnoloģijas, jūs varat viegli izveidot pilnvērtīgu mājas biroju. Lieciet pagaidīt tiem draugiem, kuriem šobrīd darba apjoms ir samazinājies un kuriem iespējams mājās ir garlaicīgi. Paskaidrojiet viņiem, ka strādājiet regulāri, un atbildiet, kad esat pabeidzis. To pašu varat piemērot attiecībā uz bērniem. Papildus nosakot fiksētu laiku skolas darbiem mājās, jūs varat strādāt arī viņu brīvajā laikā, iesaistot viņus mājas darbos - palīdzēt mazgāt traukus, uzkopt māju.

homeoffice_3_mājas_birojs_interjers.jpg

Kā rītu iesāksi, tā dienu pavadīsi
Pat ja ceļā uz darbu pavadiet stundu, savukārt tagad variet nedaudz pagulēt, mostieties tomēr ierastajā rīta stundā. Ķermenis atgriezīsies iepriekš izveidotajā režīmā un gulēšanas vietā šo brīvo laiku no rīta jūs varēsiet izmantot vingrošanai vai kādām citām sportiskām aktivitātēm. Tādā veidā ķermenis pamodīsies un būs iespēja aktīvi iesākt dienu. Noteikti neaizmirstiet visus ikrīta sevis kopšanas ieradumus. Dāmas var atlikt dekoratīvās kosmētikas uzklāšanu, kas viņām piešķirs papildus brīvas minūtes. Jums nav jāģērbjas kleitā un augstpapēžu kurpēs vai uzvalkā ar kaklasaiti, bet arī pidžamā pie datora nevajadzētu sēsties. Ērts, bet nedaudz zolīds  un piemērots apģērbs, palīdzēs motivēt un labāk iejusties biroja vidē. Kopumā neatsakieties no visiem ikdienas rituāliem, kas ir bijuši ierasti darba dienā!

homeoffice_4_mājas_birojs_interjers.jpg

Nepārslēdzieties
Svarīgi ir arī regulāri pārtraukumi. Brokastojiet un pusdienojiet pie sava pusdienu galda. Ja jūtat, ka acis sāp, mēģiniet 5 minūtes paskatīties ārā pa logu, piemēram, uz kādu vietu vai priekšmetu zaļā krāsā. Dzeriet kafiju uz balkona vai dārza terases. Atcerieties bieži vēdināt telpas. Svaigs gaiss uzlādēs jūs ar jaunu enerģiju. Ja ievērojiet noteikto grafiku, īsas pauzes, bet joprojām nejūtieties produktīvs, mēģiniet pārcelt darbu uz citu vietu. Ja jums ir klēpjdators, variet to viegli novietot uz cita galda. Tomēr nav ieteicams sēdēt dīvānā vai pat gultā - tur nebūs motivācija strādāt.

homeoffice_2_mājas_interjers_birojs.jpg