• Padomi
  • 23.03.2021
  • 395 skatījumi

Drošs vai nedrošs mājoklis?

Nemini, uzzini par drošu dzīvesvietu bērnam 👇

Vai pazīstat blēņdara skumjo skatienu, kad vecāki ir pastāstījuši, ko drīkst un ko nē? Lai arī bērnība ir atklāsmju laiks, labiekārtojot mājokli, kurā dzīvo mazs bērns, ir jāņem vērā daudzi noteikumi. Drošs dzīvoklis – īsts cietais riekstiņš vecākiem, taču YIT LATVIJA sniegs lietderīgus padomus. 

Uzmanību, elektrība!   
Bērniem patīk pārbaudīt, vai vecāki saka taisnību, tāpēc sarunas par kontaktligzdu bīstamību var palikt novārtā. Vecākiem ir jārūpējas par to, lai kontaktligzdas ir nepieejamas, lai tajās nav iespējams ievietot priekšmetus vai pirkstus. Šobrīd plaši izplatīti ir veikalā nopērkamie plastmasas, gumijas vai silikona spraudņi, taču kā pārsegu var izmantot arī plāksteri, izolācijas lenti vai skoču. Tagad popularitāti iegūst arī kontaktligzdas ar iebūvētu aizsardzības mehānismu. Arī visas tehnikas vadiem ir jābūt sazemētiem - izmantojiet grīdlīstes, lai tos paslēptu no bērna acīm un radošuma. 

Stāt, mēbeles!
Bērns ir aktīvs, bieži skrien, nebaidoties par iespējamajiem šķēršļiem mājoklī – mēbelēm. Tieši šī iemesla dēļ vecākiem ir jāparūpējas, lai visu mēbeļu stūri un malas ir nosegtas. Veikalos plaši pieejami speciāli stūru aizsargi, taču var izmantot arī kādu citu mīkstu materiālu, piemēram, segu vai pledu. Arī bērnu ziņkāre – kas slēpjas aizvērtajos skapjos un kumodēs - nedrīkst pārsteigt pieaugušos. Lai bloķētu skapjus, var iegādāties speciālas slēdzenes. Virtuves plīts arī ir bīstams objekts, tāpēc bērnu drošībai ir jāizmanto slēdži.

Visas mēbeles, kas var nokrist vai tikt apgāztas, ir jāpiestiprina pie sienas. Skapji, galdi, kumodes, plaukti, spoguļi, gleznas un arī citi interjera un komforta priekšmeti, kas var nokrist, ja bērns uz tiem uzlīdīs vai uzleks, ir jāpiestiprina. Norobežojumi, žogi, manēžas arī ir drošas dzīvesvietas sastāvdaļas. Šādus norobežojums var novietot pie durvīm, plīts, dušas.

Skat, logi!
Bērniem ar īpašu interesi patīk vērot notiekošo ārā no loga, lai tā nekļūtu par bīstamu rotaļu, pieaugušajiem jāparūpējas par logu drošību. Pārdošanā ir logu profili, kas aprīkoti ar noņemamiem rokturiem vai atslēgām. Vēl viens variants ir logu bloķētāji, kas aprīkoti ar skaņas signāliem, kas informēs, ja logs tiek atvērts.

Stop, balkons
Ja bērns ir mazs, neveriet logu pilnīgi vaļā. Pievērsiet pastiprināt uzmanību, ko novietojat uz balkona, lai neieinteresētu bērnu. Neļaujiet aktīvi spēlēties uz balkona.

Lūk, bērnistaba!
Visvairāk laika bērns pavada bērnistabā, tāpēc ir īpaši jārūpējas par grīdas seguma izvēli. Lai izvairītos no traumām, alerģijas un putekļiem. Izvēloties grīdas segumu, tas nedrīkst būs auksts un slidens. Ja dzīvoklī ir lamināts, to būs viegli kopt un tas ir ārkārtīgi praktisks, taču, lai padarītu bērnistabas grīdu par drošu, izmantot mīksto grīdas segumu, kas ir viegli mazgājams.

Glabāt un sargāt!
Bērniem nepieejamā vietā ir jāglabā:

  • Medikamenti, lai izvairītos no gadījumiem, kad bērns nejauši apēd vai izdzer medikamentus. Pievērsiet uzmanību arī savai somiņai, lai tajā esošie medikamenti ir nepieejami;
  • Sadzīves ķīmija, lai arī daudzos mājokļos tā tiek glabāta zem izlietnes, to var glabāt tikai slēdzamajos skapīšos;
  • Puķes, pārliecinieties, vai augs nav bīstams, taču iesakām novietot tos vietās, kur bērns netiks tā klāt.

Informēt un būt blakus!
Ja bērns jau prot lasīt, izveidojiet kopā plakātu ar glābšanas dienestu numuriem – ugunsdzēsēju, ātrās palīdzības, policijas, tos var piestiprināt pie ledusskapja vai bērnistabā. Stāstiet par drošības noteikumiem, to nozīmi un svarīgumu.