• Padomi
  • 08.02.2021
  • 272 skatījumi

Grīdas seguma pareiza ekspluatācija

YIT LATVIJA, savos būvētajos mājokļos pēdējā laikā, grīdas seguma apdarē lielākoties ir izvēlējies parketu. Lai tas labi un ilgi kalpotu ir izstrādās rekomendācijas, kas attiecināmas uz normāliem ikdienišķiem ekspluatācijas apstākļiem. Instrukcijai ir jābūt kā efektīvai pamācībai, kuras ievērošanas gadījumā grīdas seguma kvalitāte tā kalpošanas laikā būtiski nepasliktinātos, izņemot dabisko nolietojumu.

KAS JĀIEVĒRO:

1. Ekspluatācijas laikā ir jānodrošina vienmērīgi (bez straujām svārstībām) telpas klimatiskie apstākļi:

  • gaisa temperatūra telpā +20 līdz +27ºC;
  • relatīvais gaisa mitrums telpā 30-60%;

Pareizs iekštelpu klimats un gaisa mitrums ir svarīgi faktori. Relatīvam gaisa mitrumam (RH) telpās jābūt 30-60% RH, lai novērstu netipiskas grīdas izmaiņas (paplašināšanās/saraušanās). Pārmērīga mitruma novēršana (ēku būvniecības laikā vai normāls mitrums vasarā) prasa labu ventilāciju. Izmantojot gaisa mitrinātāju, ir iespējams novērst pārmērīgu sausumu apkures sezonas laikā ziemā.

2. Ievērot pareizu iebūvēto mēbeļu piestiprināšanu pie grīdas.

Gadījumā, ja rodas nepieciešamība kādu ierīci vai detaļu stacionāri piestiprināt pie pamatnes, piemēram, enkurot durvju atdures, vai arī balstīt un ilglaicīgi novietot ļoti smagus priekšmetus (>200Kg), piemēram, virtuvi ar iekārtām, iebūvētu skapi u.c. Jānodrošina, lai grīdas segumam netiktu ierobežota brīva izplešanās un saraušanās telpas klimatisko apstākļu izmaiņu gadījumā. To panāk ap jebkuru enkurojuma vai atbalsta vietu atstājot brīvu spraugu deformācijām, kuras minimālais lielums ir 10mm. Ja attālums no enkurojuma vietas līdz norobežojošajai sienai pārsniedz 6,6 m, deformācijas spraugas lielumu (milimetros) aprēķina attālumu no šķēršļa līdz norobežojošajai konstrukcijai (metros) reizinot ar 1,5.

588A3291-Edit.jpg

3. Jāievēro grīdas seguma kopšanas instrukcija.

Ikdienas kopšanai grīdu nepieciešams tikai izslaucīt ar slotu vai sausu mopu, vai izsūkt ar putekļu sūcēju.
Rūpīgākai tīrīšanai izmantojiet nedaudz samitrinātu drānu. Izmantojot mopus, nav ieteicams atstāt pārāk daudz ūdens uz grīdas seguma.
Ņemiet vērā, ka matēta virsma pievelk vairāk netīrumu nekā grīda ar augstāku spīduma pakāpi. Tādēļ matētai virsmai ir nepieciešama biežākā kopšana un uzturēšana nekā glancētai virsmai.

4. Grīdas seguma aizsardzība. 

Grants, netīrumi un mitrums ir katras koka grīdas ienaidnieks. Labi kājslauķi pirms un aiz durvīm samazina kopšanas nepieciešamību. Mēbeles ar aizsardzības spilventiņiem un paklājs zem krēsla ritenīšiem samazina iespieduma pēdu un skrāpējumu veidošanās riskus uz grīdas.

Izlijis vai uz virsmas nonācis šķidrums ir jānoslauka nekavējoties!

Koks ir dabīgs materiāls, kuram piemīt atšķirīgas īpašības, atkarībā no koka sugas. Cietība svārstās starp sugām, piešķirot atšķirīgu jutību pret nospiedumu pēdām. Visas koka grīdas mēdz mainīt krāsu ultravioleto staru ietekmē, dažas vairāk, dažas mazāk. Tas ir dabisks process, no kura nav iespējams izvairīties.

grida_parkets_majas_projekti (1).jpg