• Padomi
  • 25.08.2019

Labiekārtojam bērnību 👶

Padomi mājīgai bērnistabai

Bērnistaba – istaba, kurā roboti un princeses atdzīvojas. Vieta, kurā tiek izsapņoti vissaldākie sapņi. Telpa, kura transformējas, augot bērnam. Kādam ir jābūt bērnu istabas interjeram un mēbelēm? Kas jāņem vērā, ja šogad bērns uzsāks skolas gaitas?

Kādi kritēriji ir vissvarīgākie, kas jāņem vērā, veidojot bērna istabas interjeru?

Ir vairāki kritēriji, no kuriem sākt plānot bērna istabu - pirmkārt, tas ir bērna vecums un vaļasprieki. Ieteicams ņemt vērā arī ģimenes dzīves vispārējo raksturu un ikdienas ritmu. Lai iegūtu pēc iespējas vairāk gaismas un funkcionālu mēbeļu izvietojumu, ir svarīgi pareizi novērtēt telpas lielumu, logu izvietojuma stāvokli telpā un krītošās gaismas plūsmu.

Mainoties bērna vecumam, mainās arī viņa vajadzības - gan funkcionālā, gan estētiskā ziņā. Kā aprīkot nelielu istabu, lai to būtu viegli atjaunot?
Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā pilnībā mainīt telpas stilu un kopējo izskatu, ir mainīt istabas sienu izskatu - pārkrāsojot vai izmantojot tapetes. Šis ir ārkārtīgi vienkāršs atjauninājums, kura rezultāti katru reizi var būt patīkami pārsteidzoši. Ir vērts padomāt arī par citiem, detalizētākiem dekoru rīkiem, kas palīdz atjaunot telpu, mainoties bērna vecumam - nav grūti mainīt apgaismes ķermeņu modeli vai pašas lampas, nomainīt aizkarus vai ieklāt jaunu paklāju.

Runājot par mēbelēm, ieteicams izvēlēties viegli pārveidojamas mēbeles un padomāt par bērna vajadzību nākotni. Piemēram, ja būtu nepieciešams ritenīšu skapītis ar daudzām atvilktnēm, kas piemērots bērna rotaļlietu glabāšanai, iespējams, vēlāk, bērnam pieaugot, to varētu pielāgot apģērba glabāšanai.



детская комната bērnistaba bērnu istabas interjers children room bērnu mēbeles (3).jpg

Apdares materiāli. Bērnistabai jābūt gan drošai, gan skaistai. Sienas labāk nokrāsot ar ūdensnoturīgu krāsu, lai nepieciešamības gadījumā, tās var viegli nomazgāt. Turklāt uz krāsotām sienām var uzzīmēt zīmējumus vai uzlīmēt lielas uzlīmes, piemēram, ar multfilmu vai grāmatu varoņiem. Padarot bērnu istabas interjera mājīgu un personalizētu. Neiesakām noklāt grīdu ar paklāju, jo bērns to var sasmērēt ar krāsām vai līmi. Priekšroka jādod vairākiem paklājiem, kas neaizņem lielus laukumus, kā arī, lai tie ir mazgājami veļasmašīnā. Izvēloties grīdas segumu, nepieciešams pievērst uzmanību gan kopšanas iespējām, gan drošībai (nav slidena). Parkets ir piemērots bērnistabām, taču ieteicams ņemt vērā tā apstrādes veidu. 

детская комната bērnistaba bērnu istabas interjers children room bērnu mēbeles (7).jpg

детская комната bērnistaba bērnu istabas interjers children room bērnu mēbeles (6).jpg

Krāsas, toņi un pustoņi. Labiekārtojot bērnistabu, liela nozīme ir krāsu izvēlei. Interjeram bērnu istabā derēs gan gaiši, maigi pasteļtoņi, gan spilgtas krāsas. Tomēr, izvēloties istabas tonalitāti, jāņem vērā, ka tā var ietekmēt bērna uzvedību un temperamentu. Piemēram, aktīviem bērniem labāk atrasties gaišā telpā, kurās ir maigi toņi - bēšā, gaiši zili, zaļi vai balti. Turpretim mierīgām - spilgtāki toņi – oranži, dzelteni un sarkanie, kurus noteikti vajadzētu apvienot ar baltu un bēšā.

детская комната bērnistaba bērnu istabas interjers children room bērnu mēbeles (1).jpg

Mēbeles un mēbelītes. Veidojot interjeru bērnu istabai, liela nozīme ir mēbelēm. Moduļu mēbeles ir viens no labākajiem risinājumiem. Pirmkārt, mēbeles bērnistabā ilgāk kalpos, jo tās var transformēt līdz ar bērna augšanu. Otrkārt, tās var papildināt ar jaunām konstrukcijām, saglabājot istabas interjeru. No masīvkoka izgatavotas mēbeles ir ne tikai izturīgākas, bet arī praktiskākas. Lai bērnistabā būtu droši, aizmirstiet par stikla mēbelēm (plauktiem, galdiem) un dekoriem ar asiem stūriem. Nepieciešamības gadījumā asiem plauktiem var izmantot speciālās uzlikas. Arī rozetēm ir jābūt aprīkotām ar aizsardzības mehānismiem, kas neļauj tajās iebāzt zīmuļus, rotaļlietas vai konstruktora detaļas.

детская комната bērnistaba bērnu istabas interjers children room bērnu mēbeles (2).jpg

Plašums radošumam. Bērniem ir ļoti svarīgs plašums un telpas lielums, tāpēc bērnistabas plānojums ir svarīgs. Lai istabā ir ne tikai mēbeles, bet arī vieta spēlēm un radošajam lidojumam. Ja bērnu istabā ir tukšs stūris, tajā var izvietot sporta inventāru, piemēram, zviedru sienu, sporta virvi utt.

детская комната bērnistaba bērnu istabas interjers children room bērnu mēbeles (8).jpg

Gaisma priekam. Lai arī bērnu istabā ir pietiekams gaismas daudzums, ir vajadzīgi arī mākslīgie gaismas ķermeņi. Slikts apgaismojums var kļūt par iemeslu bērna sliktajam garastāvoklim un nogurumam, kā arī problēmām ar redzi. Turklāt šobrīd gaismas ķermeņi lieliski papildina interjeru, tiem ir dažādas formas, krāsas un materiāli.

Veselība pirmām kārtām. Izvēloties mēbeles, vienmēr atcerieties par mūsu bērna veselību. Krēslam jābūt ergonomiskam, un rakstāmgaldam jābūt aprīkotam ar galda virsmu ar regulējamu slīpuma leņķi, kas nodrošinās pareizu stāju mācību laikā. Tas ir ļoti svarīgi, jo tieši skolas vecumā tas attīstās visvairāk. Mēs iesakām iegādāties arī matračus, kas pielāgojas ķermeņa formai, un anatomiskus spilvenus. 
Lielākas mēbeles, piemēram, plauktus un skapjus, nepieciešams stiprināt pie sienas vai grīdas, lai tos nav iespējams apgāzt. 

детская комната bērnistaba bērnu istabas interjers children room bērnu mēbeles (5).jpg

Skolnieks mājās. Kad bērnam ir laiks doties skolas gaitās, bērnistabā noteikti jābūt vietai arī darba zonai. Pārkārtojot bērnistabu, neaizraujies, lai nepieļautu to, ka tā kļūst par pieaugušā istabu, kurā vairs nav vietas rotaļām un priekam. Darba zonai jāizvēlas ērts un funkcionāls galds un plaukts, kurā var uzglabāt rakstāmlietas, burtnīcas un grāmatas. Vislabāk novietot plauktu tuvu galdam, lai bērns, dodoties pēc nepieciešamās kancelejas lietas, nesāk spēlēties un nezaudē koncentrāciju. Izvēloties krēslu, jāpievērš uzmanība, lai tas ir regulējams un ērts. Lai bērnam būtu prieks mācīties.

детская комната bērnistaba bērnu istabas interjers children room bērnu mēbeles (4).jpg

Kā aprīkot istabu, kurā dzīvo divi bērni? Kā panākt, lai interjers atspoguļotu viņu dažādos hobijus?
Ir svarīgi, lai abiem bērniem būtu atsevišķs stūrītis, tāpēc jāizvērtē telpas lielums un jādomā, kā šo telpu nodalīt. Ja nav vietas sienas norobežošanai, var pietikt ar ekrāniem vai aizkariem. Ja abi bērni guļ divstāvu gultā, katram no viņiem ir svarīgi radīt savu un patīkamo vidi - varbūt bērnam būs sava lampa, varbūt vieta, kur paslēpties.

Ja šāda veida fiziska telpas atdalīšana nav iespējama, ir vērts padomāt par psiholoģisko - izvēloties klusu un harmonisku telpas vidi, ir iespējams izgatavot bērniem dažādu krāsu mēbeles. Ir diezgan reāli īstenot šo risinājumu un otrādi - atstāt mēbeles identiskas un pārkrāsot istabas sienas divās dažādās krāsās uz pusēm. Varbūt vienas istabas sienu var izlīmēt ar tapetēm, citu - krāsot. Šeit idejām un iztēlei nav robežu!

Labiekārtota teritorija. Bērnība nav iedomājama bez bērnu rotaļu laukuma un ilgām pastaigām. Piemēram, YIT LATVIJA mājokļu projektos ir labiekārtoti pagalmi, kuros ir bērnu rotaļu laukumi, soliņi, lai ikkatrs mirklis, kas tiek pavadīts mājās, ir silts un mājīgs.