• LV Articles
  • Bloga ieraksts
  • 02.03.2021
  • 876 skatījumi

Mājas aromāti un to ietekme uz pašsajūtu: kādi aromāti palīdzēs?

Omulīgas kanēļa smaržas piepildīta māja vai citrusu aromāta ieskauta enerģijas oāze – izvēle mājas smaržām ir plaša, bet pēdējos gados interese par tām tikai pieaug. Kā no plašā aromātu sortimenta izvēlēties sev vispiemērotāko, kā droši izmantot mājas smaržas un tās baudīt – par to stāsta lielākās specializēto aromterapijas produktu un dabīgās kosmētikas laboratorijas Lietuvā „Kvapų namai” aromterapeite Irma Vīšņauskiene (Irma Vyšniauskienė).

Māju smaržas šobrīd ir kļuvušas tik populāras kā vēl nekad. Kā izvēlēties sev vispiemērotākās un kā nekļūdīties?

Izvēloties mājas aromātu vispirms ir jāpadomā, kādi aromāti jums rada patīkamu komforta sajūtu. Iespējams tās ir vieglas citrusa vai austrumu smaržas, omulīgumu radošie garšvielu vai koka aromāti?  Būtiski ir saprast to, vai attiecīgā smarža asociējas ar pozitīvām lietām. Izvēloties sev patīkamu aromātu, tas ļaus atslābināties, mazinās nervu spriedzi, uzlabos sociālās attiecības un darbspējas.

Bieži vēlamies, lai mājas smarža būtu ilglaicīga, lai to nevajadzētu pastāvīgi papildināt un mainīt. Diemžēl, ērtības var nozīmēt to, ka ražotājs produktu ir papildinājis ar sintētiskām vielām. Lūk, viena no bīstamākajām vielām, kas ir mājas aromātu sastāvā – ftalāti, kas traucē hormonālās sistēmas darbību, ietekmē dažādas kaites un ir īpaši bīstami bērniem līdz trīs gadu vecumam.

Labākā izvēle – dabīgas smaržas no botāniskām vielām, piemēram, ar ēteriskajām eļļām. Tās ne tikai piesmaržos mājas ar „dzīviem” dabas aromātiem – skujkoku, citrusu, rožu vai lavandas – bet arī pozitīvi iedarbosies uz mūsu fizisko, emocionālo veselību. Taču ir jābūt uzmanīgiem un jāatceras, ka ne visas ēteriskās eļļas ir vienādas un dabīgas – bieži tās tiek viltotas.

Šī iemesla dēļ „Kvapų namai” mums ir specializēta laboratorija, kur veicam pētījumus par iespējamiem ftalātiem, citiem sintētiskiem savienojumiem un piemaisījumiem, un tikai kvalitatīvi izstrādājumi nonāk aromātiskās māju smaržās.

Vai liela daļa mājas smaržu sastāvā ir sintētiskās vielas? Kā tās atpazīt un kā no tām izvairīties?

Baltijas vides foruma veiktajā pētījumā tika noskaidrots, ka ftalātu daudzums 40 proc. Lietuvā izpētīto izstrādājumu pārsniedz normas, bet daļā produktu tika atrastas aizliegtas vielas. Bet kur vēl tā sauktais „kokteiļa efekts” – ikdienā saskaramies ar daudzām sintētiskām smaržām (smaržas mājās, darbā, tualetē, mazgāšanas līdzekļos, automašīnu aromatizētājos utt.)

Diemžēl, pat uzmanīgi lasot produktu etiķetes, ftalātus sastāvā nav iespējams atrast – tie var būt produkta formulas daļa (noslēpums) vai piesārņojumi, kas rodas izejvielu uzglabāšanas plastikā dēļ. Tādēļ vienīgais veids kā no tiem izvairīties – meklēt augstas kvalitātes izstrādājumus.

Plašs ir ne tikai mājas aromātu sortiments, bet arī to formas. Vai vēloties, lai mājas smaržotu ir nepieciešami arī atbilstoši līdzekļi?

Ja nav speciālu līdzekļu, dažus pilienus izvēlētās ēteriskās eļļas var uzpilināt uz vilnas, koka gabaliņa vai čiekura un nolikt uz radiatora. Smarža izplatīsies siltuma dēļ. Citronu, apelsīnu vai bergamontes smaržu var iepilināt ūdenī tīrot māju – tā visa telpa sāks smaržot pēc citrusiem. Bet, ja gribas ērtāku variantu, var izvēlēties, kāda „formāta” mājas smaržu iegādāties – ir gan izsmidzināmas, pilināmas, kā arī iztvaicējamas ar difuzoru.

Kā uz mums iedarbojas dažādas smaržas? Kādu mājas smaržu izvēlēties, vēloties atpūsties vai pretēji – gūt enerģiju?

Mājas smaržas neapšaubāmi ietekmē pašsajūtu. Diemžēl, sintētisko smaržu sastāvā ir vielas, kas var izraisīt alerģijas un kairināt gļotādas. Bet dabīgās mājas smaržas, ēteriskās eļļas un to maisījumi, vienmēr izceļas ar aromterapeitisku iedarbību.

Nomierinoši iedarbojas lavandas, melisas ēteriskās eļļas. Atpūsties ļauj  – ziedu smaržas (rožu, jasmīnu, neroļa). Tiecoties pēc stabilitātes, vajadzētu izvēlēties ciedru, vetiveriju ēteriskās eļļas. Garastāvokli ceļ citrusu smaržas, enerģiju un spēku dod skujkoku ēteriskās eļļas. Nebūsiet pārsteigti, ka omulīgumu sniedz silti garšvielu aromāti, kas ir iecienīti ziemas laikā – ingvers, kardamons, kanēlis.

Iegādājoties mājas aromātu var rasties jautājums, kurā telpā to turēt. Ko vajadzētu zināt?

Mājas smaržas var izmantot viesistabā, virtuvē, vannas istabā. Taču, ja mājas smaržu esat novietojis guļamistabā, vajadzētu pievērst uzmanību tam, vai smarža netraucē aizmigt. Guļamistabai vislabāk ir piemērotas smaržas, kas ļauj atpūties, uzlabo miegu un nav kairinošas.

Kā mājas smaržas iedarbojas uz maziem bērniem un mājas mīluļiem? Ko ir nepieciešams zināt?

Blakus bērniem nevajadzētu izmantot kampara, vērmeļu, bērzu, dzērveņu un citas intensīvas ēteriskās eļļas, bet eļļas, kas ir bagātinātas ar eikaliptu un mentolu drīkst iztvaicēt tikai nelielos daudzumos, drošā attālumā no sejas. Zīdaiņiem visdrošākā aromaterapija – hidrolāti (destilēts zālīšu ūdens), kurā smaržu ēteriskās eļļas ir nelielā daudzumā. Jāatceras ir tas, ka smaržas piesardzīgi vajadzētu izvēlēties arī gaidot bērniņu – jācenšas izvairīties no sintētiskām smaržām, bet dabīgos aromātus ir jāizvēlas nelielās devās.

Ja mājās dzīvo suns, ir jāatceras tas, ka viņa oža ir daudz jūtīgāka! Mājas smaržu vajadzētu izmantot mazākos daudzumos un skatīties, lai mājas mīluli tas nekaitina. Audzējot putnus un grauzējus, mājas smaržas ir jāizmanto vēl uzmanīgāk. Kaķi – kā vienmēr ir izņēmums un viņiem ir tāds metabolisms, ka viņiem pat dabīgās ēteriskās eļļas var būt toksiskas. Blakus kaķu mājai smaržas izmantot var, bet nelielos daudzumos un ne pastāvīgi, atstājot citu telpu, kur mājas mīlulis varētu iziet.

Kā izmantot mājas smaržas, lai tās piepildītu māju ar patīkamu aromātu?

Jā, pat izvēlētos dabīgās mājas smaržas, tās izmantot vajadzētu ievērojot attiecīgus noteikumus. Vispirms, smaržai ir jābūt maigai – pat ja aromāts patīk, liels tā daudzums var kaitināt. Vislabāk smaržu ir palaist vairākās sesijās pa 5 – 20 min. dienā.

Smaržas, kuru sastāvā ir „karstu” līdzekļu ēteriskās eļļas (kanēlis, krustnagliņas, raudenes, lauru lapas, saflora), ieteicams izmantot uzmanīgi – pārāk liels to daudzums var kairināt gļotādu. Reizēm ir tā, ka cilvēks ar iecienīto mājas smaržu vēlas sasmaržoties arī pats. Vajadzētu noskaidrot, vai tas ir droši. Vislabāk šajā jautājumā spēs konsultēt mājas aromātu ražotājs.