• Padomi
  • 07.04.2022
  • 165 skatījumi

Pavasaris un telpaugi: kas būtu jādara?

Pavasaris atnes ilgi gaidīto gaismu un siltumu, un nav noslēpums, ka ziemas laikā var nedaudz aizmirst par noteiktiem darbiem un uzdevumiem mājās. Viens no šādiem darbiem ir telpaugu kopšana, vizuāla apskate vai pārstādīšana. Kā rūpēties par augiem, kas mostas pēc ziemas miega un ko darīt?

Noslaukiet augu lapas
Putekļi uzkrājas ne tikai uz mēbelēm un virsmām, bet arī uz augu lapām, tāpēc tās ir jānotīra. Tīri augi izskatīsies daudz veselīgāk un skaistāk. Ja tikai ir iespēja - iznes augus ārā un apsmidzina ar remdenu ūdeni, ļauj elpot. Protams, to var izdarīt arī mājās, ievietojot augus izlietnē vai vannā. Putekļus notīriet tikai ar ūdeni un neizmantojiet speciālos pulēšanas tīrīšanas līdzekļus – tie var aizsprostot augu lapās esošās poras vai pat sabojāt jutīgākus augus.

telpaugi_majoklis_istaba (4).jpg

Ja nepieciešams, pārstādiet
Pavasaris ir labākais laiks telpaugu pārstādīšanai. Pārstādītajiem augiem būs vairāk vietas un tie varēs augt ātrāk un veselīgāk. Lūdzu, ņemiet vērā un pārstādiet tikai tos augus, kuriem tas ir nepieciešams! Kā lai saprot, vai augs ir jāpārstāda?

telpaugi_majoklis_istaba (3).jpg

Lielāks pods ir nepieciešams augam, ja tā saknes sāk augt un iespiežas caur dobumiem poda apakšā vai parādās virs zemes. Tāpat – ja redzi, ka augs aug slikti un lēni, tas izskatās neveselīgs un zemes virsmu klāj neglīts aplikums. Apskatiet augus no visām pusēm – ja tiem acīmredzami pietrūks vietas, noteikti to pamanīsiet.

Pieradiniet pie āra temperatūras
Dažiem telpaugiem siltajā sezonā labāk ir atrasties ārā. Taču tos nevar darīt pēkšņi un atstāt ārā – augi pie āra temperatūras jāpieradina pamazām. Izceliet augus katru dienu dažas nedēļas un novietojiet tos saulē, bet neatstājiet augus ārā pa nakti, kamēr vidējā temperatūra nesasniedz 10 grādus.

Siltajā sezonā, kad augi atrodas saulē, pārbaudiet tos visu laiku - ja pamanīsiet brūnas, krāsu mainījušas vai gaišākas lapas, tas nozīmēs pārāk daudz saules un siltuma, un nepieciešamību pēc ēnas.

Laistiet biežāk
Augiem, kas mostas pavasarī, nepieciešams vairāk ūdens. Biežāk pārbaudiet zemi podos un uzturiet to mitru, uzlejot ūdeni. Laistiet augus nevis noteiktā režīmā, bet tad, kad tiem ļoti nepieciešams ūdens. Vajadzību uzzināsiet tikai pēc pārbaudes – iebāziet pirkstu zemē podiņā dažus centimetrus. Ja jūtat mitrumu, ūdeni vēl nepievienojiet.

telpaugi_majoklis_istaba (1).jpg

Sāciet augu mēslošanu
Sākoties aktīvai augšanas sezonai pavasarī, ir pienācis laiks mēslot augus. Šeit atkal ievēro princips – lēnām un pakāpeniski. Augus, pēc pasīvā ziemas perioda, mēslojiet nelielās devās, jo ārkārtīgi lielas devas var izraisīt pavisam nevēlamu efektu. Ja izmantojat šķidro mēslojumu, vispirms pievienojiet pusi no devas attiecīgās  ¼ vai ½. Laikam paliekot siltākam un tuvojoties vasarai, mēslojuma devu var palielināt.

Novērst nepilnības
Nebaidieties noņemt telpaugiem novājinātos zariņus vai savītušās, nodzeltējušās lapas. Nepilnību novēršanai ir tikai priekšrocības, tas radīs jaunus un veselīgus dzinumus. Viegli noņemamās, nokaltušās lapas noņem ar rokām, nokaltušos zarus nogriež ar šķērēm. Nesaudzējiet tos – augam atbrīvošanās no tiem nāks tikai par labu.