• Padomi
  • 07.11.2018
  • 1 skatījumi

Pieci padomi ērtākai dzīvei ģimenēm ar bērniem

Ģimenēm augot, bieži parādās doma par pārcelšanos uz lielāku mājokli. Iepazīsties ar mūsu pieciem padomiem par to, ko ģimenēm ar bērniem vajadzētu ņemt vērā, izvēloties jaunu mājvietu.

Lielāks dzīvoklis? Pašiem savs dārzs? Bērnudārzs, skola un nodarbības pavisam tuvu? Jaunas mājvietas izvēle sākas ar ģimenes vajadzību noteikšanu. Dažām ģimenēm svarīga var būt atrašanās tuvu pilsētas centram, bet citām prioritātes var manāmi atšķirties.

YIT Mājokļu pārdošanas vadītāja Somijā  Sari Hīlosvuo (Sari Hiilosvuo) mums atklāj, kas vieno visas ģimenes ar bērniem, lai arī cik atšķirīgas nebūtu to vajadzības. Tā ir vēlme padarīt ikdienas dzīvi pēc iespējas ērtāku. Hīlosvuo min piecus svarīgus aspektus, ko ģimenēm ar bērniem vajadzētu paturēt prātā, izvēloties jaunu mājokli. 

1. Nodrošini ērtu ikdienas dzīvi – kur jums jādodas katru dienu?

Daudzām ģimenēm viens no svarīgākajiem kritērijiem, izvēloties jaunu mājokli, ir tieši tā atrašanās vieta. Arvien biežāk ģimenes dod priekšroku tādiem dzīvokļiem, kas atrodas tuvu sabiedriskajam transportam, darbavietai, skolai un bērnudārzam. Arī drošība pagalmā un ceļā uz skolu ir prioritāšu saraksta pašā augšā. Hīlosvuo iesaka ģimenēm ar bērniem padomāt, kādi, viņuprāt, ir galvenie faktori, kas nodrošina ērtu ikdienu, un cik daudz laika katru dienu viņi ir gatavi pavadīt, piemēram, ceļā.

Pilsētām kļūstot arvien ciešāk apbūvētām, dzīvokļu platība sarūk un rodas vajadzība pēc funkcionālām ārtelpām. Ģimenēm ar bērniem ļoti nozīmīgs faktors ir pagalms ar spēļu laukumiņu. Ikvienā YIT projektā tiek labiekārtota teritorija ap ēku, paredzot atpūtas zonas, bērnu rotaļu laukumu vai teritoriju fiziskām aktivitātēm.

2. Domā par funkcionalitāti – kas tavā mājoklī ir vissvarīgākais?

Senāk ģimenes pārcēlās uz lielāku mājokli, jo pieauga bērnu skaits tajās. Šodien galvenā uzmanība tiek pievērsta tam, lai atrastu funkcionālu mājokli, kas pielāgots ģimenes vajadzībām. Neatkarīgi no tā, vai ģimenes ar bērniem vēlas dzīvot daudzdzīvokļu ēkā pilsētas centrā vai ģimenes mājā mierīgā piepilsētas rajonā, Hīlosvuo iesaka rūpīgi izvērtēt mājokļa funkcionalitāti. Piemēram, plaša virtuve un gaitenis ir tikpat svarīgi, cik pietiekami daudz vietas mantu glabāšanai. Ērts mājoklis nozīmē daudz vairāk nekā tikai noteiktu skaitu kvadrātmetru.

3. Paildzini sava mājokļa mūžu, veicot modifikācijas – ko darīt, kad bērni paaugas?

Bērniem augot, ģimene var paildzināt sava mājokļa mūžu, ja tā telpas ir pielāgojamas. Dažreiz pietiek tikai ar interjera atjaunošanu. Piemēram, lai radītu spēļu stūrīti bērnam, var noderēt telpu atdalītājs. Starpsienas uzstādīšana var palīdzēt izveidot papildu istabu, bet tās nojaukšana – paplašināt dzīvojamo telpu. Lai arī pamatīgākas izmaiņas var nozīmēt pārbūvi, kad jāpārvelk arī elektrības vadi, izmaksas ir mazākas, nekā pārvācoties uz jaunu mājvietu.

4. Padari savu ikdienas dzīvi ērtāku – kādi pakalpojumi atvieglotu tavu ikdienas dzīvi? 

Izvēloties, kur dzīvot, svarīga ir ne tikai mājokļa atrašanās vieta, bet arī pakalpojumu pieejamība. Hīlosvuo atklāj, ka mūsdienās cilvēki labprātāk izmanto pakalpojumus, kas ir ērti sasniedzami. Viņi vēlas, lai dažādi pakalpojumi būtu pieejami tuvu mājām. Hīlosvuo iesaka ģimenēm noteikt, kādi ikdienas pakalpojumi nepieciešami tuvumā un kādi savukārt varētu atrasties tālāk no dzīves vietas.

5. Izmanto telpas efektīvi, noskaidro, kādas lietas tev ir patiesi nepieciešamas! 

Pēdējo gadu laikā populāra tendence ir atbrīvošanās no lietām, kas vairs nav vajadzīgas. Jo mazāk tev ir lietu, jo mazāk kvadrātmetru vajag to glabāšanai. Hīlosvuo aicina ģimenes ar bērniem kritiski padomāt par to, kas tām ir patiesi nepieciešams un ko var, piemēram, aizņemties. Atkritumu pārstrāde un ekoloģiski draudzīgs dzīvesstils mums ir ļoti svarīgs, un mēs labprāt palīdzam mūsu klientiem šajā jomā.