• Padomi
  • 27.10.2021
  • 356 skatījumi

Radiet veselīgu mikroklimatu un vidi mājās

Daudzi no mums pat nenojauš, cik patiesībā daudz laika pavadām iekštelpās. Īpaši šajā mājsēdes laikā, kad darba un mācību dzīve ir pārcēlusies uz mūsu mājām, mēs gandrīz visu laiku atrodamies iekštelpās. Kā dzīvot veselīgāk un radīt patīkamāku vidi ģimenei un piemērotus apstākļus darba veikšanai? Tas var šķist klišeja, bet galvenais faktors ir svaiga gaisa pieplūde. Jūs uzlabosiet tā kvalitāti, gan pareizi vēdinot telpas, gan optimāli izmantojot paredzētos risinājumus.

dzivoklis mitrums logi vedināšana (1).jpg

Uzmanieties no mikrobiem, pastāv vairāki riski

Tvaiki ēdiena gatavošanas laikā,  mitrums vannas istabā, putekļu veidošanās, pelējuma un baktēriju parādīšanās, kā arī izelpotais gaiss – tas viss veicina neveselīgas mājas vides veidošanos. Kaitīga var būt arī toksisko vielu izdalīšanās no dažāda veida pārklājumiem vai cita dzīvokļa aprīkojuma.

Ilgstoša uzturēšanās telpā, kur nenotiek regulāra gaisa apmaiņa, var izraisīt dažādas veselības problēmas, piemēram, galvassāpes, nogurumu vai elpceļu slimības, piemēram, balsenes, bronhu vai plaušu iekaisumus. Tas var izraisīt arī astmu un alerģiju, turklāt putekļu ērcītes, kuru klātbūtni ne vienmēr nojaušam, var radīt līdz 80% gadījumu alerģisku reakciju. Alerģijas gadījumā, simptomi visbiežāk ir acu asarošana, ādas nieze vai iesnas.

augi virtuve gatavosana dzivokli.jpg

Vēdiniet telpas un uzturiet optimālu mikroklimatu

Lai cīnītos ar parazītiem un pelējumu, nepieciešams samazināt mitruma līmeni telpās. Vide, kurā ir augsts mitruma līmenis, ir ideāli piemērota, lai vairotos baktērijas, kas ir nelabvēlīgas cilvēka organismam. Tāpat jāatceras par regulāru gultas veļas maiņu, ideālā gadījumā reizi nedēļā. Ja iespējams, atsakieties no sintētiskiem materiāliem interjerā, aizstājot ar dabīgiem, piemēram, koku. Vīrusus iznīcina arī ultravioletā gaisma, tāpēc pirmais, ko darīt no rīta, ieteicams atvērt aizkarus un žalūzijas un ielaist telpā saules gaismu. Dzīvoklī optimāla temperatūra būtu no 20 – 22 °C, savukārt mitruma līmenim gaisā 40 – 60%. Vienmēr turot ciet logus, tiks novērsta putekļu un ziedputekšņu nokļūšana telpās, taču noteikti nevar pilnībā izvairīties no regulāras telpu vēdināšanas un gaisa apmaiņas. YIT mājās svaigā gaisa pieplūde paredzēta caur dabīgās pieplūdes gaisa vārstiem (ar roku regulējamiem), kas iemontēti dzīvokļu ārsienās. Nav ieteicams tos ilgstoši turēt aizvērtus. Ja gaiss ir pārāk sauss (īpaši jāseko līdzi tam apkures sezonā) vai pretēji – mitrs, ir pieejamas speciālas ierīces, kas palīdzēt noturēt piemērotu līmeni, taču neaizmirstiet arī par telpaugiem, kas ir gan skaists, gan praktisks veids un spēj būtiski ietekmēt klimatu telpās.