• LV Articles
  • Jaunumi
  • 21.05.2020

Pagalmi ir iecienīti visā Eiropā

Pagalmi ir iecienīti visā Eiropā – lietuvieši labprāt tos izmanto fiziskām aktivitātēm, kamēr Krievijas iedzīvotāji labprāt satiek draugus, savukārt igauņu vidū popularitāti ir ieguvusi urbānā dārzkopība.

Pagalmi un parki ir nozīmīgas atpūtas zonas starp intensīvo pilsētas dzīvi visā Eiropā. Aizvien lielāku uzmanību pagalmu izveidei un iekārtošanai, pievērš YIT, attīstot savus jaunos projektus Eiropā un Krievijā.

Strautiņi sadala liela pagalma teritoriju mazākās sekcijās, tāpat dzīvojamā rajona skriešanas trases spēj apvienot dažādas pagalma teritorijas vienā. Uz autostāvvietas jumta sazaļojis mauriņš, bet  pagalma centrā dižojas simtgadīgs koks platām lapām.
Šie ir tikai daži risinājumu piemēri, kas atdzīvina pagalmus, kurus YIT ir izveidojis visā Eiropā. YIT strādā pie būvniecības projektiem ar pagalmiem sešās Centrāleiropas valstīs un Krievijā.
Tā kā pilsētas kļūst aizvien blīvāk apdzīvotas, cilvēki vēlas, lai to pagalmi būtu vēl pievilcīgāki - vietas, kur iespējams atgūt enerģiju pēc darba dienas un pavadīt laiku sarunās ar kaimiņiem. Tāpēc YIT pēdējos gados ir īpaši investē pagalmu un parku ierīkošanā dzīvojamo māju projektos.

2018. gadā YIT, vietējie iedzīvotāji un aktieri publicēja koncepTU ar nosaukumu Vairāk dzīves pagalmos (More Life In Yards), kurā ietvertas tādas globālas pasaules tendences kā kopības sajūta un nepieciešamība uzturēt, pielāgot un izmantot pilsētas telpu pašizpausmei. Šī ideja sadala pagalma teritoriju trīs daļās: aktīvā, klusā un sabiedriskā/sociālā.

Pirmā šāda veida koncepcijas tika ieviesta Sähköttäjänpuisto parkā Pasilā, Helsinkos, 2018. gada vasarā. Bet kā pagalmi izskatās citur Eiropā?

Krievijā pagalmi ir pilsētas dzīves centrālais punkts
Saskaņā ar YIT klientu aptauju, Krievijas iedzīvotāji lietderīgi izmantojamu pagalmu uzskata par vienu no galvenajiem faktoriem, kas ietekmē viņu lēmumu, pērkot dzīvokli. Krievi mīl savus pagalmus un tur pavada brīvo laiku gandrīz visu cauru gadu.

“Krievijā pagalmi ir sociālās dzīves centrālais punkts. Šeit ir iespēja satikt  ģimeni, draugus un kaimiņus, aprunāties par ikdienas lietām un apspriest sabiedrībai būtiskus jautājumus, ”skaidro YIT attīstības direktors Maskavā Juha Risanens.

Kamēr Somijas pilsētu iedzīvotāji pavada laiku parkos, krievi pulcējas savos pagalmos. Viņi tur pavada laiku, vingro, ietur vieglu maltīti un organizē pasākumus. Pēc Risanena teiktā, pagalmu labiekārtošanai  lielpilsētās ir tendence pieaugt.
“Piemēram, ir konkurss ar nosaukumu Pievilcīgā Maskava, kur tiek meklēts pilsētas jaukākais pagalms vai rotaļu laukums,” apraksta Risanens.

Pagalma būvniecību reglamentē stingri noteikumi. Tie cita starpā nosaka zaļo zonu, puķu dobju, rotaļu laukumu un stāvvietu izvietojumu un attālumu. YIT ir pielāgojis savu pagalma koncepciju tā, lai tā atbilstu Krievijas likumiem.

“Krievijai ir daudz noteikumu, kas attiecas uz pagalmiem. Piemēram, noteikts procents no pagalma jaunajos projektos ir jāparedz kā zaļā zona. Bērnu rotaļu laukumi ir obligāti, un tos nedrīkst izvietot pārāk tuvu autostāvvietām vai ēkai, ”stāsta Risanens.

Tomēr pat visstingrākie noteikumi neaizliedz radošuma izpausmes pagalmu ierīkošanā. Dzīvojamā ēka YIT būvētā projektā Tjumeņā, Sibīrijā, ir savienota ar četrstāvu autostāvvietu, kas nešķiet nekas pievilcīgs pagalmā.

„Izstrādājot koncepciju, mēs sākām pārbaudīt, vai mēs to varētu iekļaut pagalmā. Pēc rūpīgas plānošanas un izpētes mēs nolēmām uz autostāvvietas jumta izveidot zaļo zonu un atpūtas vietu, tādējādi izmantojot pilsētas telpu, kas citādi būtu palikusi tukša, ”stāsta Risanens.

Centrāleiropas pagalmos saplūst pilsētas kņada un miers
Ne tikai Krievijā, bet arī citur Eiropā YIT būvē vairākus jaunos projektus ar pagalmiem. Centrāleiropas pilsētās pagalmi nemanāmi saplūst ar urbāno vidi.

“Pašreizējā tendence ir atvērt pagalmus, lai tie kļūtu par pilsētas daļu. Mēs plānojam tos kopā ar iedzīvotājiem un pašvaldību tā, lai neradītu slēgtus vai izolētus kvartālus, ”saka YIT Baltijas valstu un Centrālās un Austrumeiropas valstu vadītājs Toms Sandviks.

Saskaņā ar YIT pagalma koncepciju, tie ir veidoti, lai ietvertu gan publiskas, gan daļēji publiskas, gan privātas teritorijas. Tas apvieno pilsētas kņadu un nepieciešamību pēc miera. Papildus ekoloģijas nosacījumiem un daudzveidībai, pagalmos jāiekļauj atšķirīgas funkcijas un zonas, piemēram, atklātas teritorijas, pakalpojumus, vingrošanas un rotaļu laukumus.

“Videi un dabai draudzīgas vērtības ir redzamas, piemēram, YIT jaunajā projektā Prāgā, kur viss lietus ūdens tiek pārstrādāts pagalma konstrukcijās, kas nozīmē, ka tas nav jānovada kanalizācijā, ”skaidro Sandviks.

Pat Centrāleiropā pagalmu projektus regulē stingri noteikumi, kas nosaka, kā tieši izvietojami pagalmi un automašīnas. Piemēram, Prāgā autostāvvietas jānovieto pazemē.

Papildus atpūtai pagalmi aizvien vairāk kļūst par iedzīvotāju identitātes daļu. Mājas un pagalmi sacenšas ar detaļām vai jauniem risinājumiem.

“Kontinentālajā Eiropā pagalmi stāsta savu stāstu, tie tiek uzskatīti par papildinājumu dzīvokļiem. Tie apvieno cilvēkus, tāpēc YIT dažādās pilsētās ir izstrādājis jaunus pagalmu risinājumu veidus, ”stāsta Sandviks.

Viens no interesantākajiem piemēriem ir dzīvojamais rajons ar nosaukumu Suomi, kuru YIT uzbūvēja Prāgā. Visas  Suomi  dzīvojamās mājas nes Somijas pilsētu nosaukumus. Teritorijas ielas ir nosauktas slavenu somu vārdos, un 1300 dzīvokļu iemītnieki savos pagalmos izbauda skandināvu stilu un dizainu, piemēram, Somijas ielu mākslu.

500 dzīvokļu dzīvojamā rajonā Viļņas centrā YIT būvē skriešanas trasi, lai savienotu dažādu māju pagalmus savā starpā. Trase vijas kvartāla iekšienē un apvieno pagalmus vienotā veselumā.

Varšavā YIT kļuva par glābšanas dienestu, kad no jaunbūvējama dzīvojamā rajona tika plānots izvākt vecos kokus. Simtgadīgi koki bija izkaisīti ap bijušās rūpnīcas teritoriju, kam bija jākļūst par modernu dzīvojamo rajonu.

“Mēs kopā ar speciālistiem rūpīgi izrakām kokus un pārstādījām tos jaunos laukumos ap pagalmu. Jaunajās vietās viņi ir kā centrālais elements un brīnišķīgi savieno pagātni un nākotni, ”stāsta Sandviks.

***
Pagalmi ir aktīvas teritorijas visā Eiropā

Poļi izmanto savus pagalmus atpūtai. Pagalmos jābūt mierīgai vietai, kur var baudīt pavasara vai vasaras dienas ar labu grāmatu un tasi kafijas. Ziedi un augi rada dabas klātbūtni. Tāpat poļiem ļoti patīk cept gaļu.
Andžejs Gorgons, YIT Polija

Dārzkopība ir viens no populārākajiem hobijiem Igaunijā, un urbānās lauksaimniecības popularitāte strauji aug. Pagājušajā gadā Tallinas pilsēta pat nodibināja iniciatīvu, kas atbalsta pilsētas lauksaimniecību. Pilsētas lauksaimniecībā un dārzos apvienojas skaista vide un uzturā lietojama raža. Aprūpei jābūt vieglai un ērtai, neatkarīgi no tā, vai to darāt uz balkona, terases vai pagalma stūrī.
Kadi Aljas, YIT Igaunija

Latviešiem nav spēcīgu tradīciju vai noteiktu veidu, kā izmantot pagalmus, - mēs augstu vērtējam dažādību. Bērni izmanto pagalmus rotaļām,  pieaugušie parasti vēlas fitnesa zonas, piemēram, laukumus vai kortus, kā arī vietas, kur viņi var pavadīt laiku kopā, piemēram, piknikā.
Renāte Vandere, YIT Latvija

Čehijas iedzīvotājus vieno nepieciešamība pavadīt laiku svaigā gaisā un dabā, pat pilsētas vidū. Pagalmi ir ārkārtīgi svarīgi. Pēdējo 15 gadu laikā baseini ir kļuvuši par fenomenu Čehijas pagalmos, un vasarā tie ir populāra sabiedriskās dzīves vieta. Čehijas iedzīvotājiem patīk nesteidzīgi pavadīt laiku, radot dažādas lietas gan savos pagalmos, gan urbānās dārzkopības vietās.
Veronika Vanišova, YIT Čehijas Republika

Lietuviešiem ir svarīgi, lai viņu dzīves vide piedāvātu kaut ko iztēlei, radošumam un sajūtām, kā arī iespēju satikties vienam ar otru. Dabas klātesamība sagādā prieku, tāpēc stādījumi, koki un dārzi ir nozīmīgi pat pilsētu pagalmos.
Akvile Varanauskiene, YIT Lietuva