• LV Articles
  • Jaunumi
  • 04.01.2021

Kā vērtējams 2020. gads nekustamo īpašumu nozarē?

Viens no stabilākajiem un pieprasītākajiem - tieši šādu epitetu 2020.gada beigās ir pelnījis galvaspilsētas jauno budžeta klases ēku segments. Pat ārkārtas režīma ieviešana pavasarī un novembrī Latvijā tam netraucēja saglabāt pārdošanas apjomu tuvu 2019.gada apjomam. Un tas notiek bez īpašām atlaidēm, taču dažos projektos, lai arī ar nelielu, bet cenu pieaugumu. Pēc žurnāla m2 un varianti.lv veiktās aptaujas datiem gandrīz visi lielie attīstītāji Latvijas galvaspilsētā saglabā optimistisku attieksmi pret savu budžeta klases projektu perspektīvām 2021.gadā. Neviens negrasās padoties!

Kādos projektos jūs pārdodat dzīvokļus? Kā jūs vērtējat pārdošanas apjomus 2020.gadā? Kādi dzīvokļu plānojumi bija vispieprasītākie? Kā jūs veidojat savu cenu politiku un vai devāt atlaides? Kuras ekonomikas nozares pārstāvji pandēmijas kontekstā radīja patērētāju pieprasījumu pēc jauniem projektiem? Cik bieži tika iesaistīti darījumos bankas aizdevumi? Un kādas ir jūsu cerības 2021.gadā? Šis ir īss jautājumu saraksts, uz kuru žurnāls m2 un portāls varianti.lv lūdza atbildēt vairākiem lielajiem attīstītājiem, kas strādā Rīgas jauno budžeta mājokļu segmentā. Viņi nedeva izredzes skeptiķiem un pesimistiem.

Andris Bože, YIT LATVIJA valdes priekšsēdētājs:
– 2020.gadā turpinājām dzīvokļu pārdošanu mūsu gatavajos projektos Pārdaugavā – Riverstone Residence Ķīpsalā un Dzirciema namā Eiženijas ielā. Annas Parkā Imantā un projektā Green City Purvciemā uzsākām papildu pabeigtajiem namiem arī nākamās projekta kārtas - jaunu ēku būvniecību un attiecīgi dzīvokļu pārdošanu tajās. Šoruden tika sākta arī ilgi gaidītā projekta Safrāns būvniecība Purvciemā un dzīvokļu rezervācijas. Šobrīd mūsu piedāvājumu veido pieci projekti, divi no tiem vairākās kārtās, iegādei pieejami vairāk nekā 250 dzīvokļu, no kuriem daļa ir būvniecības stadijā, daļa pabeigti.
Gada sākumā klientu aktivitāte un darījumu apjoms vērtējams kā samērā augsts, protams, zināmas izmaiņas ieviesa pasaules notikumi un esošā situācija, taču rudens pusē interese ir atgriezusies, un ar šī gada koprezultātiem varam būt apmierināti.
Jau kādu laiku esam novērojuši, ka trīsistabu un kompakti četristabu dzīvokļi kļuvuši iecienītāki. Klienti, kuri iepriekš kā pirmo mājokli izskatīja divistabu dzīvokļus, šobrīd ir tālredzīgāki un, ja ir tāda iespēja, labprāt izvēlas trīsistabu mājokļus. Ir jāmin, ka, vērtējot mājokļa iegādes kritērijus, šogad uzmanība papildus tiek pievērsta arī iespējai dzīvoklī iekārtot darba un/vai mācīšanās vietu. Tirgū šobrīd pamatā piedāvājam komforta klases mājokļus, un lielāko darījumu summas nedaudz pārsniedz 180 000 EUR. Vidējā darījuma summa ~ 98 000 EUR.



Atlaides... Darījumus esam veikuši saskaņā ar mūsu dzīvokļu cenu lapu un mājaslapā izvietoto informāciju. Atsevišķos gadījumos piedāvājam elastīgāku apmaksas/pirmās iemaksas grafiku, bet nosacījumus saglabājam esošos. Pēdējiem dzīvokļiem gatavos projektos, piemēram, Green City 1 un Annas Parks 2, piedāvājam pievilcīgāku iegādes cenu, taču tāda prakse jau ir izmantota arī iepriekš.
Darījumu daļa, kura tiek veikta, izmantojot hipotekāro kredītu, ir 80-85%. Jauno dzīvokļu cenām īsti nav iemesla samazināties, drīzāk otrādi. Tas skaidrojams ar nepietiekamo piedāvājumu, kas Rīgā ir būtiski zemāks nekā Tallinā vai Viļņā. Turklāt vairāki attīstītāji ir apturējuši investīciju piesaisti projektiem Covid situācijas dēļ. Un salīdzinājumam šāda informācija: dzīvokļu cenas Tallinas “Purvciemā” šobrīd sākas no 2500 eiro/m2.
Šogad esam uzsākuši visu plānoto projektu realizāciju, plānojam arī nākamgad papildināt savu piedāvājumu ar jaunu projektu Dzelzavas ielā un uzsākt liela kvartāla attīstību Āgenskalnā.

Raksts tapis sadarbībā ar žurnālu "Kvadrātmetrs" un varianti.lv. 
Pilnā versija pieejama: https://www.varianti.lv/lv/blog/detail/article/6459