• LV Articles
  • Jaunumi
  • 27.06.2022

YIT ekspluatācijā nodod “Silvas namu” pirmo ēku; pircēju interese joprojām pārsniedz piedāvājumu

Būvkompānija un nekustamo īpašumu attīstītājs “YIT LATVIJA” nodod ekspluatācijā četru ēku kompleksa “Silvas nami” pirmo ēku, kas atrodas Dzelzavas ielā 110, Purvciemā blakus Biķernieku mežam. Tajā dzīvokļi jau izpārdoti, un arī otrajā ēkā izpārdoti vai norezervēti gandrīz visi dzīvokļi. Tiesa gan, ekspertu novērojumi liecina, ka, lai arī pircēju interese ir nemainīgi liela, savos lēmumos iedzīvotāji kļuvuši piesardzīgāki.

“Silvas nami” projektā paredzētas četras septiņu stāvu daudzdzīvokļu mājas, no kurām otro ēku paredzēts nodot ekspluatācijā šīs vasaras beigās, savukārt trešās ēkas karkass tiks pabeigts jau jūlijā . Pēdējās, ceturtās ēkas celtniecību paredzēts uzsākt šī gada otrajā pusē. Visas ēkas plānotas kā standarta klases projekts ar norobežotu, drošu un apzaļumotu teritoriju.  

Izteikti augsta interese “Silvas Nami” projektā bijusi par 3 un 4 istabu dzīvokļiem, kas iegādāti  kā ģimenes mājvieta. Uzņēmums gan novērojis, ka pircējiem nepieciešams ilgāks laiks, lai izsvērtu lēmumu par labu konkrēta īpašuma iegādei. Ja vēl rudenī bija novērojama lielāka aktivitāte, iegādājoties pēc principa “jāpērk, kamēr cena nekāpj”, tad šobrīd pircējiem ir jāpierod pie cenu kāpuma visā nekustamo īpašumu tirgū kopumā.

“Silvas nami” projektā vēl atsevišķi dzīvokļi nopērkami robežās no 2200-2300 EUR/m2, tomēr eksperti norāda, ka tas ir retums un kopumā, vērtējot tirgus tendences, jāapzinās, ka šobrīd jaunajos projektos dzīvokļa iegādei jārēķinās ar izmaksām ap 2500 EUR/m2. Turklāt cenu lēciens bijis ļoti straujš, salīdzinot ar šī gada sākumu, kad jaunajos projektos cenas svārstījās ap 2000 EUR/m2. Tomēr jāņem vērā, ka dzīvokļu cenas Rīgā joprojām ir zemākas kā Viļņā, un daudz zemākas kā Tallinā. Šobrīd pircēji salāgo īpašuma cenu ar tā uzturēšanas izmaksām un potenciālo cenu kāpumu dažādiem komunālajiem un citiem pakalpojumiem.

“Silvas namu” projekts primāri ieinteresē tuvējās apkārtnes iedzīvotājus, kas vēlas savu ģimenes mājokli iekārtot pierastā un pazīstamā vidē, izvēloties jaunu, mūsdienīgu un energoefektīvāku dzīves vietu. Pārsvarā šis jaunajām ģimenēm ir pirmais pirkums un pirmā saskare ar nekustamo īpašumu tirgu, kas arī ir papildus apstāklis izsvērtai lēmumu pieņemšanai.

”Rīgas apkaime, kurā izvietots projekts, vienmēr bijusi pircēju vidū pieprasīta, pateicoties ērtajai infrastruktūrai, teicamajam sabiedriskajam transportam un tuvumā esošajai zaļajai zonai. Vienlaikus nevar noliegt, ka šobrīd nekustamo īpašumu nozarē valda sarežģīta situācija – pieprasījums pēc dzīvokļiem ir lielāks nekā piedāvājums, tomēr pircēji izvēlas arī nesasteigt lēmumu pieņemšanu un ļoti rūpīgi izvērtē pat vissīkākās priekšrocības, ko sniedz viens vai otrs projekts. Tāpat tiek vērtēts arī cenu kāpums citās nozarēs, piemēram, arī apkures, gāzes un elektroenerģijas cenu kāpums liek rūpīgi plānot izdevumus, izvērtēt mājsaimniecības iespējas attiecībā uz iecerēto dzīvokli. Jau sākotnēji “Silvas nami” projekts tika izstrādāts mērķtiecīgi, samazinot kopējo dzīvokļa cenu pircējam,  plānojot kompaktus un funkcionālus dzīvokļus, kā arī saglabājot Somijai raksturīgos mājokļu standartus. Kā ekonomiski pamatots risinājums, lai izvairītos no lieka sadārdzinājuma, jāmin lēmums neizbūvēt apakšzemes stāvvietas, bet  - ierīkojot ērtas stāvvietas virszemē, ” stāsta Andris Božē, YIT LATVIJA valdes loceklis.

Uzņēmums prognozē vēl lielāku cenu līmeņa celšanos

Ņemot vērā augsto inflāciju,  pircējiem ir jāpieņem un jārēķinās, ka vidējais cenu līmenis jaunajos projektos, visticamāk, nebūs zemāks par 2500 EUR/m2, un atbilstoši inflācijai un cenu kāpumam citās jomās (pakalpojumi, būvniecības materiāli, energoresursi, degviela utml.) vēl tikai kāps. Līdz ar to, izdarot izvēli iegādāties jaunu īpašumu, pircējam ir jāsaprot, ka dzīvoklis jaunajā projektā būs krietni energoefektīvāks un prasīs mazāk resursus apsaimniekošanā, salīdzinot ar sērijveida projektiem.

Jūnija sākumā ir uzsākta arī “Silvas namu” trešās ēkas dzīvokļu pārdošana. Tāpat kā pirmajā un otrajā ēkā, arī šajā būs pieejami dažādas kvadratūras dzīvokļi ar balkoniem un terasēm, labiekārtotām autostāvvietām, elektroauto uzlādes vietām un citām priekšrocībām.

Par YIT

YIT ir Somijas lielākais un viens no nozīmīgākajiem Ziemeļeiropas reģiona būvniecības uzņēmumiem un pilsētvides attīstītājiem. Jau 110 gadus mēs saviem klientiem radām labāku dzīves vidi: funkcionālas mājas ilgtspējīgai dzīvošanai, nākotnes prasībām atbilstošas sabiedriskās un komerciālās ēkas, kā arī infrastruktūru vienmērīgākai cilvēku, uzņēmumu un sabiedrības plūsmai. Mēs nodarbinām 5500 profesionāļu deviņās valstīs: Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Čehijā, Slovākijā un Polijā. Mūsu apgrozījums 2021. gadā sasniedza 2,7 miljardus eiro. YIT Corporation akcijas ir kotētas biržā Nasdaq Helsinki Oy. Vairāk informācijas - www.yitgroup.com.