• Bloga ieraksts
  • 16.12.2020
  • 229 skatījumi

Dažādo Ziemassvētku svinības!

Šogad ceļojam virtuāli, atmiņās un fotogrāfijās. Arī dažādu citu valstu virtuve un ēdieni, esot mājās, ļauj ceļot un izmēģināt ierasto ar jaunām garšām. Ne mazāk interesanti ir uzzināt arī par svētku tradīcijām citur.

Šogad, kad daudz vairāk laika pavadām mājās, ierastā plašāka ģimenes un radu kopābūšana šajos svētkos jāatstāj uz citu gadu, aicinām un vēlamies iedvesmot ar idejām kā dažādot un padarīt svētkus interesentākus. YIT saknes meklējamas Somijā, tādēļ šoreiz dalāmies ar somu tradīcijām un ieradumiem kā tiek atzīmēti Ziemassvētki tur. 

Vēl ir laiks sagatavoties un izmēģināt ko jaunu. 

Ierasts, ka Ziemassvētki Somijā sākas līdz ar Ziemassvētku vakaru 24. decembrī. Jau pēcpusdienā tiek pasludināts, ka Ziemassvētku svinības var tikt sāktas. Svētki tiek svinēti kopā ar ģimeni, arī Somijā cilvēki labprāt dekorē savus mājokļus un rotā Ziemassvētku eglīti. Ziemeļu kaimiņi arī labprāt dzied tradicionālās Ziemassvētku dziesmas, un pirms svētkiem daudzi jo daudzi apmeklē īpašus dziedi līdzi pasākumus, kuros kopīgi atkārto un mācās tradicionālās Ziemassvētku melodijas. Šie pasākumi parasti plaši tiek rīkoti baznīcās visās Somijā. Ziemassvētku vakarā Ziemassvētku vecītis apmeklē mājas. Šis ir laiks, kad arī tradicionālie svētku ēdieni tiek celti galdā. 

Uz somu tradicionālā svētku galda vienmēr atradīsiet šķinķi, dažādus sautējumus, biešu salātus (rosolli) un noteikti zivju ēdienus. Arī rīsu biezputra ir izplatīta kā svētku ēdiens. Tradicionālajos Ziemassvētku konditorejas izstrādājumos ietilpst joulutorttu (kārtainā mīkla ar žāvētu plūmju ievārījuma pildījumu) un piparkūkas. 

Pirmos Ziemassvētkus somi parasti pavada mājās, nereti tradīcija šajā dienā ir lasīt grāmatas, kas saņemtas kā dāvanas svētkos, kā arī spēlēt galda spēles. Otrajos Ziemassvētkos (saukti arī Boxing Day vai St. Stephen’s Day) daudzi apciemo savus draugus un radiniekus, kas šogad visdrīzāk tiks sveikti ar video zvanu palīdzību. 

Garās brīvdienas ir īstais laiks, lai izmēģinātu un papildinātu ēdienkarti ar jaunām garšām vai jaunām aktivitātēm mājās kopā ar saviem tuvākajiem. imagekfii.png

Gaišus, sirsnīgus svētkus un veselību vēlot, 
YIT LATVIJA