• Bloga ieraksts
  • 13.05.2021
  • 456 skatījumi

Ērta dzīve mājas mīluļiem YIT mājās

Mājoklim vajadzētu apmierināt visu ģimenes locekļu vajadzības - tostarp arī pūkaino. Kā mājokļa pircēji var nodrošināt, ka viņu mīlulim patiks jaunā māja?

Kad atslēga pagriežas slēdzenē, 6 gadus vecais Maltas suns Pulmu dodas uz durvju pusi, staipoties un žāvājoties.
“Pulmu parasti mani sagaida nedaudz apmulsusi: Kas notika? Vai es šeit biju viena pati?”, stāsta Sirku Ollila, YIT Neighbourly Guide, kura dzīvo Komiakortteli, Joupi, Seinajoki, kopā ar savu suni Pulmu un vīru Esu Karjalu.

Koronavīrusa pandēmijas laikā daudzi cilvēki ir iegādājušies mājdzīvniekus. Suņi ir kļuvuši īpaši populāri. Rakstā žurnālā “Koiramme” norādīts, ka 2020. gadā jauno kucēnu skaits pirmo reizi pārsniedza jauno mazuļu skaitu Somijā. Kā pūkainie ģimenes locekļi iejūtas daudzdzīvokļu ēkās?

mājas-miluli-dzivoklis-2.jpg

No lauku suņa par pilsētnieku

Ollila un Karjals adoptēja Pulmu, kad viņa vēl bija kucēns un pāris dzīvoja vienģimenes mājā Laihijā. Ollila bija nepilna laika pensijā un gatavojas aiziet pensijā tuvākā gada laikā.
“Es domāju, ka tas bija īstais laiks, lai adoptētu kucēnu; man vēl būtu laiks to apmācīt palikt vienatnē darba dienu laikā. Tāpat bija vieglāk apmācīt kucēnu vienģimenes mājā,” saka Ollila.

Ģimene pārcēlās uz daudzdzīvokļu ēku, kad Pulmu bija nedaudz vairāk kā vienu gadu veca. Pulmu ātri pielāgojās: viņa uzreiz iemācījās izmantot liftu un atpazīt savas mājas durvis, sekojot pazīstamajai smaržai. Paklausīgā, mierīgā suņu dāma pat nemēģināja sagrauzt pa pastkastītes spraugu iemestās vēstules.

Skaļi trokšņi, piemēram, uguņošana, pērkons un sniega tīrītājs, padara jutīgo suni nervozu, taču Pulmu nereaģē uz pazīstamām skaņām mājās. Pateicoties labai skaņas izolācijai, trokšņi no kaimiņu dzīvokļiem vai gaiteņa praktiski nav dzirdami.
“Kad mūsu kaimiņi pēc vasaras atgriežas mājās, Pulmu kādu laiku rūpīgāk ieklausās viņu radītajās skaņās,” saka Ollila, smejoties.

Laba skaņas izolācija ir īpaši svarīgs ieguvums mājdzīvnieku īpašniekiem, jo, ja ģimenē dzīvo mājas mīlulis, tad riešana un ķepu radītie trokšņi ir neizbēgami. Marko Oinas no YIT norāda, ka mūsdienu daudzdzīvokļu ēku skaņas izolācijas īpašības ir tik labas, ka normālas ikdienas dzīves skaņas nav tik viegli dzirdamas blakus dzīvokļos kā vecākās ēkās.
“Mēs esam saņēmuši klientu atsauksmes par to. Iedzīvotājs nekad nebija iedomājies, ka daudzdzīvokļu ēka varētu būt tik klusa,” piebilst Oinas.

Funkcionāls plānojums un piemēroti materiāli uzlabo mājdzīvnieku un viņu īpašnieku komfortu

Maltas šķirnes suņa baltais kažoks viegli kļūst netīrs. Ollila min vannas istabas atrašanās vietu tieši pie ieejas kā vienu no daudzajām lietām, kas viņai patīk dzīvokļa plānojumā.
“Pulmu dodas taisni uz vannas istabu, kad es viņai saku, ka ir pienācis laiks mazgāt ķepas,” saka Ollila.

mājas-miluli-dzivoklis.jpg

Iegādājoties jaunu dzīvokli, iedzīvotājs var izvēlēties materiālus, kas ir piemērotāki mājdzīvniekam. Kikka Pitkanens, profesionāls suņu treneris no Koirankuje, iesaka izvēlēties grīdas seguma materiālus, kas nav pārāk jutīgi pret mitrumu vai suņu nagiem. Ja dzīvoklī ir kāpnes, tām jābūt aprīkotām ar pretslīdes lenti, un jāizvairās no nevajadzīgām spraugām, kas var nobiedēt suņus. Šīs izvēles atvieglo dzīvi gan kucēniem, gan vecāka gadagājuma suņiem.
“Domājiet par dzīvokli visā suņa dzīves laikā, suņi parasti saskaras ar tādām pašām problēmām kā cilvēki, kad viņi kļūst vecāki. Piemēram, kāpnes var kļūt par izaicinājumu, bet ar tām ir vieglāk tikt galā, ja tās pēc būtības ir drošas,” norāda Pitkanens.

YIT māju dizaina procesā tiek ņemtas vērā pūkaino draugu vajadzības
YIT mēģina ņemt vērā četrkājaino draugu vajadzības, izstrādājot savus dzīvokļus. YIT projektu attīstības vadītāja Eila Lumme ir intervējusi suņu īpašniekus par viņu vajadzībām.
“Suņu īpašnieki novērtē vieglumu un drošību, piemēram, atgriežoties mājās ar suni, ēdot un uzņemot viesus. Viņi arī dod priekšroku virsmu materiāliem, kas ir suņiem draudzīgi un izturīgi, lai viņiem par tiem nebūtu jāuztraucas,” saka Lumme.

Dažās YIT mājās, piemēram, mājokļu kompleksos Helsingin Kuninkaanpolku un Helsingin Kuninkaankallio Kuninkaantammi, Helsinkos, tiek sniegti pakalpojumi, kas ir īpaši piemēroti mājdzīvnieku īpašniekiem. Ēkas tiks pabeigtas 2021. gada marta beigās, un vienā no tām pirmajā stāvā izveidots kopīgs priekšnams, kas paredzēts abu mājokļu kompleksu iedzīvotājiem un ir lieliski piemērots suņa ķepu noskalošanai pēc pastaigas. Atrašanās vieta meža un skriešanas taku tiešā tuvumā ir lieliski piemērota arī ģimenēm ar suņiem. Katram dzīvoklim ir arī plašs, stiklots balkons, kas nodrošina papildu telpu un kalpo kā droša zona mājdzīvniekiem, piemēram, kaķiem. Iedzīvotāji var iegādāties mājdzīvnieku pieskatīšanas pakalpojumu no YIT Plus, piemēram, ja nepieciešams pabarot zivtiņas vai izvest pastaigā suni.

Sunim pastaigu maršruti ir svarīgāki nekā iekštelpas

Pastaigas ir Pulmu iecienītākā izklaide: mazais suns var nostaigāt līdz 10 kilometriem dienā. Komandakortteli atrodas pavisam netālu no skriešanas takām Seinajoki upes krastos, tepat netālu atrodas arī Jouppilanvuori meži un atpūtas zonas.
“Mēs neizvēlējāmies dzīvokli un teritoriju, domājot tieši par mūsu suni, taču pēc pārcelšanās uz Jouppi sapratām, ka šeit ir lieliskas brīvdabas atpūtas iespējas. Tas ir lielisks papildu bonuss!”, saka Ollila.

mājas-miluli-dzivoklis-1.jpg

Kā norāda Pitkanens, lielākā daļa suņu lieliski pielāgojas dzīvei daudzdzīvokļu ēkā. Tā kā suņiem nepieciešamas aktivitātes ārā, Pitkanens uzsver, ka par pašu dzīvokli svarīgāka ir apkārtējā teritorija. Ja dzīvokli ieskauj pieejamas brīvdabas atpūtas zonas, sunim ir vieglāk pielāgoties dzīvei dzīvoklī.
“Parasti suņi darba dienas laikā guļ. Ja suns ir pavadījis pietiekami daudz laika ārā un ir saņēmis fiziskas aktivitātes un citus stimulus, viņš nemēģinās saplosīt dzīvokļa interjeru, kad tiks atstāts viens.”