• Bloga ieraksts
  • 21.08.2022
  • 364 skatījumi

Pirmā mājokļa iegāde

Iespējams, personīgā mājokļa iegāde ir viens no pirmajiem Taviem lielajiem lēmumiem dzīvē. Iespējams, priecīgas gaidas mijas ar satraukumu un neziņu. Taču esam pārliecināti - lai arī ceļš pie sava mājokļa nav vienkāršs, tomēr savs dzīvoklis nozīmē stabilitāti, patstāvību un noteikti daudz prieka. Turpmāko rakstu aicinām uztvert gan kā iedrošinājumu, gan kā noderīgu ceļvedi mājokļa iegādē.

Tavs pirmais mājoklis, tikai bez steigas!
Dzīvokļu pircēju vidū nereti sastopama nepacietība un vēlme visu izdarīt ātri, tomēr steiga var novest pie nepārdomāta pirkuma, neizvērtējot visas iespējas.

Mēs iesakām sekot dažiem vienkāršiem soļiem:

  1. Ja iespējams, precīzi noformulē, kādu dzīvokli vēlies, - cik lielu, kurā stāvā, kāda tipa mājā, kurā rajonā utml. Ja neesi pārliecināts/-a par to, esi gatavs atbildēt uz speciālistu jautājumiem par savu ikdienu, vajadzībām, paradumiem, kas palīdzēs atrast atbildes par to, kāds mājoklis ir piemērotākais. 
  2. Veic pēc iespējas padziļinātu izpēti par mājokļu tirgu, t.i. iepazīsties ar viedokļu rakstiem, ziņām, attīstītāju un pārdevēju mājas lapām, kā arī vadošajiem nekustamā īpašuma portāliem, kur vienmēr atradīsi aktuālāko informāciju. 
  3. Aprunājies ar ekspertiem - lieliski, ja tādi ir Tavā ģimenē vai draugu lokā, bet noteikti vari vērsies bankā vai pie nekustamo īpašumu pārstāvjiem.
  4. Izpēti nekustamo īpašumu attīstītāju esošos un nākotnes piedāvājumus.
  5. Salīdzini vairākus variantus, pirms pieņem lēmumu. Nebaidies izteikt atteikumu, ja kāds no variantiem nešķiet piemērots. 

Ja izlem iegādāties dzīvokli jaunceltnē, izpēti nekustamā īpašuma attīstītāja mājas lapu, atsauksmes, īstenotos projektus. Noteikti uzdod visus jautājumus par mājokli - gan par ērtībām un ekstrām, gan par iegādes procesu un finansējuma iespējām.

Pirmā tikšanās
Noskatīto dzīvokli noteikti dodies aplūkot klātienē, ja tas nepieciešams lēmuma pieņemšanai.  Ja kādu iemeslu dēļ tas nav iespējams, ir attīstītāji, piemēram,  YIT LATVIJA, kas piedāvā arī apskati tiešsaistē, turpat arī atbildot uz visiem jautājumiem.

Ja dzīvoklis atrodas būvniecības stadijā, dodies apskatīt būvniecības vietu un tās apkārtni - veikalus, parkus, sporta zāles, sabiedriskā transporta pieturas. Palūdz attīstītājam parādīt dzīvokļus citos projektos, lai pārliecinātos par apdares kvalitāti un dzīvokļu funkcionalitāti. 

Izvēloties savu nākamo mājokli, pievērs uzmanību ne tikai dzīvokļa platībai un logu skaitam, bet arī tam, vai dzīvoklis ir pietiekami gaišs, kā izvietotas istabas, vai telpas ir ergonomiskas un ļauj maksimāli izmantot visu platību, vai mājokļa risinājumi ir energoefektīvi.

Tāpat nbūtisks ir arī dzīvokļa stāvoklis un apdare - tas ļaus izprast, cik lieli ieguldījumi būs nepieciešami, lai dzīves telpu iekārtotu atbilstoši Tavai gaumei.  Dzīvokļiem būvniecības stadijā ir lieliska priekšrocība - atsevišķos gadījumos noteiktā periodā ir iespējams izvēlēties noteiktus apdares materiālus. 

Naudas jautājums
Kad dzīvoklis atrasts, nākamais solis ir finansējuma atrašana - iespējas ir daudz, taču tās ir rūpīgi jāizvērtē un jāsalīdzina. Gados jaunu klientu pieredze rāda, ka vislabāk doties uz konsultācijām vismaz 3 bankās un izjautā gan par procentu likmēm, gan par riskiem un papildu izmaksām. Protams, aicinām arī rūpīgi plānot ikdienas tēriņus un jau laikus atlicināt naudu pirmajai iemaksai.

Noteikti iepazīsties ar Altum programmas sniegtajām iespējām - tā ir īpaši radīta, lai palīdzētu pirmā mājokļa iegādē jauniem speciālistiem un jaunajām ģimenēm.

Dzīvokļa iegādei būvniecības stadijā ir vēl papildus ieguvums - līdz brīdim, kad tiks saņemtas atslēgas, būs iespēja arī veidot uzkrājumus mājokļa iekārtošanai, kā arī rūpīgāk plānot un bez steigas pasūtīt visu nepieciešamo. 

Ar skatu nākotnē
Protams, ka dzīvē var gadīties negaidīti pavērsieni un iespējas, tomēr, iegādājoties dzīvokli, iesakām laikus apdomāt savus nākotnes plānus - piemēram, cik ilgi vēlēsies dzīvot izvēlētajā rajonā, kur varētu atrasties Tavas nākotnes darba vietas, vai tuvākajā laikā vēlies ģimeni.

Tāpat noteikti izpēti apkaimi, kurā dzīvoklis atrodas, vai blakus ir paredzēta būvniecība, kā mainīsies vide ap ēku. Noskaidro, vai Tavs mājoklis nākotnē būs pieprasīts tirgū, lai nepieciešamības gadījumā to varētu izīrēt vai pārdot. Uz šiem un citiem jautājumiem atbildes noteikti var palīdzēt atrast arī YIT LATVIJA pārdošanas speciālisti.

Nekas nelīdzinās sajūtai, kad Tu turi rokā sava pirmā mājokļa atslēgas! Novēlam to izbaudīt jau pavisam drīz!