• Dizains
  • 17.10.2023
  • 154 skatījumi

Individuāli darinātas mēbeles - tas nav sapnis

Mūsdienās mājokļa iekārtošanai nereti tiek izvēlētas standarta un masu produkcijas mēbeles, vairāk domājot par cenu un piegādes ātrumu nevis kvalitāti, dizaina unikalitāti un izturību. Taču šīs tendeces pamazām arī mainās. Pēc meistara Marius Kaklauskas domām to cilvēku skaits, kuri izvēlas un novērtē individuāli veidotu darbu, pieaug un šobrīd darba netrūkst. Kā šī izvēle atspoguļo ilgtspējīgas dzīves filozofiju, ar ko šie produkti ir pārāki par masveidā ražotiem produktiem un kāpēc investēt galdnieka darinājumos? Par to stāsta M. Kaklauskas.

Veido mājas stāstus

Par galdniecību M. Kaklauskam radās interese jau bērnībā. Strādājot kopā ar vectēvu saimniecībā, viņš bieži paņēma rokās zāģi un āmuru, pārņemot ģimenes amata prasmes, pieredzi un tradīcijas.

Kad paaugās, M. Kaklauska devās dzīvot uz Londonu. Šeit viņš ieguva darbu pasaulslaveno mēbeļu ražotāju The Sofa and Chair Company rūpnīcā, kur nostrādāja četrus gadus. Tā Kaklauska kungs uzsāka savu profesionālā mēbeļu meistara ceļu, kuru turpināja arī pēc atgriešanās Lietuvā, dibinor nestandarta mēbeļu ražošanas un dizaina studiju Ambient boutique

“Sākumā es šaubījos par pasūtījumiem. Es prātoju, kāpēc cilvēkiem vajadzētu pirkt ar rokām darinātas mēbeles, ja tirgus ir pilns ar masveidā ražotām, skaistām un lētām alternatīvām. Tomēr šī attieksme laika gaitā ir mainījusies. Arvien vairāk cilvēku pērk manas mēbeles, jo vēlas saglabāt lietas visu mūžu. Tas ir lētāk un jautrāk. Jo šie produkti veido mājas stāstus un vienlaikus kļūst par svarīgu dzīves sastāvdaļu. Projektējot un izgatavojot mēbeles, vienmēr domāju, kā tās izskatīsies pēc 15, 20 gadiem? Vai tas saglabās kvalitāti, dizaina unikalitāti? Tāpēc daudzas stundas pavadu darbnīcā, strādājot pie savām izgatavotajām mēbelēm, pārdomājot katru detaļu, nogludinot visus stūrus. Gribu, lai cilvēki, kas ieguldījuši manos produktos, varētu tos baudīt ilgi,» saka M. Kaklauskas.

Atgriežoties pie tradīcijām
Rūpīgs darbs, pēc galdnieka domām, ne velti iederas katrā izstrādājumā. Ilgtspējība M. Kaklauskam ir īpaši svarīga, tāpēc meistars ir pārliecināts, ka mēbeles ir jāizmanto pēc iespējas ilgāk. Un, ja nepieciešams, tās ir viegli jāatjauno, bet nav jāizmet un jāaizstāj ar jaunām.

«Protams, daudz ērtāk un lētāk ir pasūtīt mēbeles internetā. Nākamajā dienā tās būs jau  jūsu mājās un vēlāk, kad būs jau apnikušas, nomainīsiet tās pret citām. Tomēr šādā veidā mēbeles ir bez emocijām, nemaz nerunājot par to kvalitāti vai izturību. Es pats esmu tradīciju mīlošs cilvēks. Manuprāt, ir ļoti skaisti, kad agrāk ciemā bija mēbeļu darinātāji, podnieki vai kalēji, pie kuriem gāja, sazinājās, pasūtīja lietas mājām. Tas deva kopības sajūtu, nedaudz piebremzēja dzīves ritmu, piedeva kvalitāti ikdienai,» stāsta M. Kaklauska.

Un šodien, viņš piebilst, to gribētāju skaits pieaug. Kā stāsta galdnieks, cilvēki arvien vairāk novērtē saikni, komunikāciju, tuvību. «Viņiem ir svarīgi, lai lietas būtu tādas – ražotas nevis ar iekārtām, rūpnīcās, bet ar rokām, ar mīlestību. Tad arī esam atbildīgāki, lietojam saudzīgāk, jo mēbeles nav ātri jāizmet vai jānomaina. Tās ir gara, kvalitātes, unikalitātes pilnas.».

Amatnieks tās nesauc par mākslas darbiem
Šīs dzīves un amata filozofijas vadītā M. Kaklauska darbnīcā šobrīd darba ir daudz. Kā viņš saka, pasūtījumu netrūkst, tāpēc mēbeles arvien vairāk tiek izmantotas viņa sirdij tuviem projektiem.

““Kādreiz vairāk taisīju korpusa mēbeles. Tās parasti bija ļoti sarežģītas, lielas. Klienti vienkārši neatrada, kurš izgatavotu tādas sarežģītības mēbeles un tajā pašā laikā pārdomātu nelielas dizaina detaļas, radītu oriģinālus izstrādājumus. Bet šodien es vairs nesteidzos tos darīt. Lielāks prieks ir palikt cehā un ražot mazākus pasūtījumus,» apliecina M. Kaklauska.

Skatoties uz tām, galdniecības darbus gribas saukt par mākslas darbiem. Taču pats M. Kaklauska to darot ir pieticīgs.

“Es neuzdrošinos tā runāt par savām mēbelēm. Un, ja kāds tos nosauktu par mākslas darbiem, es būtu ļoti pagodināts. Es tikai daru to, kas man pašam padodas vislabāk. Mīlu savu darbu un priecājos, kad manis izgatavotās mēbeles sagādā prieku citiem”, smaida M. Kaklauskas.