• Dizains
  • 09.11.2020
  • 932 skatījumi

Iegādāts kompakts dzīvoklis - kā to labiekārtot?

Bieži vien, ienākot tukšā, neliela izmēra dzīvoklī, rodas neizpratne par to, kā tajā savietot visu nepieciešamo, vienlaikus saglabājot zināmu plašuma sajūtu un neaizmirsot arī par estētisko aspektu. YIT dizainere sniedz padomus, kas jāņem vērā kompakta dzīvokļa labiekārtošanā.

TONALITĀTE
Nevienam nav noslēpums, ka gaišas krāsas rada plašuma un viegluma sajūtu, tādēļ tās īpaši ieteicams izvēlēties, iekārtojot telpas ar nelielu platību. Baltos vai neitrāli gaišos toņos krāsotas sienas un griesti vizuāli paplašinās telpu, tādu pašu funkciju pildīs arī iebūvēto mēbeļu – virtuves un skapju fasādes. Ja vēlaties atdzīvināt telpu ar kādu košāku vai tumšāku akcenta krāsu, tad izvēlieties vienu sienu vai sienas daļu. Atsevišķos plānojumos tumšā tonī nokrāsota sienas plakne var radīt telpai dziļumu, piemēram, aiz gultas, taču tad ir jāvērš īpaša uzmanība pārējo interjera toņu balansam. Telpu var atdzīvināt arī ar kādu košākas krāsas mēbeli vai aksesuāru. Vērsiet uzmanību toņu daudzuma izvēlei, vienā telpā izvēloties divus līdz trīs pamattoņos un vienu vai divas akcenta krāsas.

MATERIĀLI UN FAKTŪRAS
Glancēti, pulēti un caurspīdīgi materiāli ir lielisks palīgs, veidojot nelielu platību interjerus. Atsvaidziniet matētas virsmas vai fasādes ar metāla, akmens vai stikla elementiem, padarot telpu arī vizuāli interesantāku.
Ievietojot telpā spoguli, tas pildīs ne tikai savu spoguļa funkciju, bet arī atstaros gaismu un vairos plašumu, kā arī var būt lielisks dizaina priekšmets.

spogulis_dzivoklis.png

ZONĒJUMS
Nelielā telpā ir ieteicams izveidot zonas atbilstoši nepieciešamībām un funkcijām. Atvērta plānojuma dzīvojamā istabā ir jāsajūt robeža starp virtuves zonu un atpūtas zonu. To var panākt ar toņu vai materiālu palīdzību, kā arī ar mēbeļu vai aksesuāru palīdzību, atdalot telpas ar ēdamgaldu, leti, plauktu, istabas augu vai pat stāvlampu.

STILISTIKA
Kompakta izmēra dzīvokļos ar vairāk nekā vienu istabu, ir svarīgi ievērot vienotu telpu stilistiku. Skandināvu, minimālisma, mūsdienu, kā arī modernās klasikas stils būs piemērota izvēle nelielām platībām, tomēr interjera dizainam ir jāatbilst arī jūsu individuālajai gaumei un personībai.

plans_krasains.jpg

MĒBEĻU IZMĒRS UN FORMA
Mēbeļu izmēram ir būtiska loma, iekārtojot neliela izmēra telpas. Uzmanīgi pārdomājiet lielo mēbeļu izmērus, 1-2 istabu dzīvokļos iederēsies 1,8 – 2,1 m plats dīvāns, savukārt 3-4 istabu dzīvokļos derēs 2,1-2,6 m plats dīvāns. Izvēloties 1,6 m platu gultu 1,8 platas gultas vietā iegūsiet vairāk plašuma guļamistabā, nezaudējot komfortu gultā. Atvērta tipa dzīvojamā istabā lielu daļu telpas aizņem ēdamzona, tādēļ izvērtējiet ēdamgalda izmēru atbilstoši tā lietotāju skaitam, paredzot vismaz 60 cm platu vietu vienai personai. Arī mēbeļu forma var palīdzēt veidot telpas lietošanu organisku un ergonomisku. Izvēlieties mēbeles ar liektām līnijām – noapaļoti stūri mīkstajām mēbelēm un krēsliem, apaļš galds, žurnālgaldiņš vai pat spogulis. Lai iegūtu viegluma sajūtu, izvēlieties mēbeles – dīvānu, gultu, kumodes uz kājām. Pie sienas stiprināti plaukti, TV mēbele vai kāda neliela kumode neaizņems grīdas platību, taču pildīs nepieciešamo funkciju.

MĒBEĻU FUNKCIJAS
Izvēloties mēbeles maza izmēra dzīvokļiem, vērsiet uzmanību arī to funkcionalitātei. Ir ieteicams izvēlēties mēbeles ar vairāk nekā vienu funkciju, piemēram, dīvāns ar mantu glabātuvi, kas ir arī izvelkams; gulta ar paceļamu rāmi vai atvilktnēm zem tās; izvelkams ēdamgalds; nakts skapīši ar atvilktnēm; žurnālgaldiņš ar mantu glabātuvi. Stūra dīvāna vietā izvēlieties taisnas formas dīvānu ar pufu pie tā– tas aizņems mazāk vietas un pildīs vairākas funkcijas – stūra dīvāna funkciju; papildus sēdvieta viesiem; papildus mantu glabātuve vai interesants dizaina elements.

MANTU UZGLABĀŠANA
Pieņemot lēmumu par dzīvošanu kompaktā mājoklī, ir jāpārvērtē nepieciešamo lietu daudzums. Tomēr visiem mājoklī ir lietas, kuras sadzīvei ir nepieciešamas un aizņem zināmu vietu – putekļu sūcējs, gludināmais dēlis, slotas, čemodāni, tādēļ ietilpīgiem un pārdomātiem skapjiem ir īpaši svarīga loma. Plānojot skapjus, izmantojiet tiem paredzēto vietu visā telpas augstumā, augšējo daļu aizpildot ar plauktiem, kuros glabāt retāk izmantotās mantas – sezonālās lietas, čemodānus, zemāk paredzot vismaz vienu augsto plauktu uzkopšanas inventāram un saimniecības piederumiem. Plānojot priekštelpas skapi, paredziet vietu ne tikai apģērbam uz pakaramajiem, bet arī apaviem un sīklietām – atslēgām, apavu un apģērbu tīrīšanas piederumiem.

ORGANIZATORI
Nelielās telpās ir svarīgi uzturēt kārtību un organizētību, kas var kļūt par sarežģītu uzdevumu, ja lietām nav nozīmēta sava vieta. Atvilkņu organizatori, kastes, vakuummaisi būs lielisks palīgs šajā jautājumā. Skapjiem izvēlieties caurspīdīgas kastes vai kastes ar caurumiem, lai ātri un viegli varētu pārredzēt to saturu. Atvilktnēs salieciet dažāda izmēra kastītes bez vākiem, lai katra lieta vienmēr atrastos savā vietā. Arī neliela izmēra virtuvē kastes ir lielisks palīgs, lai izveidotu kārtību un pārredzamību gan plauktos, gan atvilktnēs.

plaukti.png

LOGU NOFORMĒJUMS
Maza izmēra mājoklim ir ieteicams atteikties no bieziem nakts aizkariem, kas aizņem vietu telpā un rada smagnēju sajūtu. Tā vietā izvēlieties vieglus dienas aizkarus un žalūzijas ar blackout funkciju. Pie griestiem stiprināti aizkari un žalūzijas padarīs telpu vizuāli augstāku un plašāku. Svarīgi ir arī izvērtēt dienas aizkaru auduma toni, gaišas krāsas audums ienesīs telpā vairāk gaismas un vieglumu, savukārt, tumšākas krāsas dienas aizkari radīs tumšāku, nomierinošāku efektu, kas dažkārt ir laba izvēle tieši guļamistabai.

aizkari.tiff.png

Raksta autore: YIT LATVIJA Nekustamā īpašuma dizaina speciāliste Egija Mangulsone sadarbībā ar žurnālisti Žaneti Hāku Dienas Bizness speciālizdevumam - Nekustamais īpašums 2020.