• Bloga ieraksts
  • 21.02.2022
  • 450 skatījumi

Kā telpas izskats ietekmē noskaņojumu?

Mūsu labsajūta ir atkarīga no daudziem faktoriem, no kuriem viens ir telpa, kurā pavadām laiku. Iekārtojot dzīvokli, ir jāņem vērā, kā interjera dizains var ietekmēt noskaņojumu vai efektivitāti. Ideālus apstākļus savā mājoklī vari izveidot ar interjera dizainera palīdzību vai arī pats. Tālāk ir sniegti daži padomi, kas atvieglos šo uzdevumu.

Gaisma telpā - vai tas ietekmē noskaņojumu?

Pirmā doma, kas saistīta ar telpu, kas pozitīvi ietekmē noskaņojumu, ir pareizā apgaismojuma izvēle. Tas var padarīt dzīvokli vizuāli lielāku un dzīvespriecīgāku. Tās pārpilnība sniedz arī daudzus ieguvumus veselībai. Liela saules staru iedarbība uzlabo mūsu hormonu darbību. Turklāt dabiskajam apgaismojumam ir pozitīva ietekme uz enerģijas līmeni un vispārējo motivāciju.

Lai telpā nodrošinātu dabisko apgaismojumu, būtiskākais ir logu izvietojums un to izmēru attiecība pret katras telpas izmēr un stilam. Par to jādomā jau pašā sākumā, veidojot savu sapņu māju vai pielāgojot gatavas telpas. Piemēram, viesistabā, kas apvienota ar virtuves zonu, ieguvums dos lielāki logi, pa kuriem telpā nonāks vairāk gaismas. Šādos apstākļos noteikti vairāk prieka sagādās atpūta uz dīvāna, iecienītās grāmatas lasīšana vai ēdiena gatavošana. Dabiskā gaisma palīdzēs arī birojā efektivitātes paaugstināšanai. Plašs logs un priekšā novietots rakstāmgalds ir lieliski piemēroti darbam un mācībām. Gaisma kritīs tieši tajā vietā, kur veicat savus ikdienas pienākumus, un, kad sajutīsiet, ka acis ir nogurušas no skatīšanās datora monitorā, vienkārši palūkojieties ārā pa logu, tālumā un ļaujiet tām atpūsties.

Kad saule noriet, jums ir nepieciešams mākslīgais apgaismojums. Šajā gadījumā jūsu garastāvoklis var būt atkarīgs no tādiem faktoriem kā gaismekļa krāsas, spuldzes veida vai sienas lampas stila, kuru izvēlēsieties uzstādīt. Atpūtas telpās ielieciet stāvlampas, kas radīs pareizo noskaņojumu un uzlabos jūsu pašsajūtu. Tajās noteikti izmantojiet silti dzeltenas spuldzes, kas veicina muskuļu atslābināšanu un nomierina. Katrs vakars būs ideāls laiks atpūtai pareizi apgaismotā telpā. Telpas, kurās jums ir jākoncentrējas uz darbu, pat vēlās stundas, un jāapgaismo ar vēsi baltu gaismu. Tas novērš apātiju, dod enerģiju un stimulē darbību. Tas arī palīdz labāk koncentrēties savām aktivitātēm.

Sienu krāsas telpā un noskaņojums

Telpas iekārtošana, kas ietekmē noskaņojumu, būtiska ir piemērotas sienu krāsas izvēle. To vēlams pielāgot arī  atsevišķu telpu raksturam un to izmēram. Mazos dzīvokļos labāk atteikties no intensīvām, tumšām krāsām, kas padarīs tos mazākus. Ir vērts koncentrēties uz spilgtām krāsām, kas vizuāli paplašinās telpu. Lielākas un plašākas telpas izskatīsies lieliski, ja dažu sienu daļu nokrāsošanai izmantosiet tumšākas krāsas. Saulainās telpās varat izvēlēties tumšākas krāsas. Tomēr ir vērts izgaismot mazāk apgaismotus dzīvokļa stūrus ar spilgtiem toņiem.

Krāsu temperatūra ietekmē arī garastāvokli. Siltie toņi lieliski iederēsies guļamistabā. Tie ir neaizstājami mājīgas atmosfēras radīšanā. Aukstie toņi palīdz apkopot domas un nomierināties – tās ir vērts izmantot birojā, virtuvē vai vannas istabā. Izvairieties no spilgtām krāsām šajās telpās. Intensīvi rozā, oranža, dzeltena vai sarkana novērsīs jūsu uzmanību. Tas var arī padarīt jūs saspringtāku, nemierīgāku un atņemt atlikušo enerģiju pēc darba dienas.

Harmonija un estētika

Daudziem cilvēkiem ir ļoti svarīgi atrasties skaistos interjeros, kas piepildīti ar dekoriem un aksesuāriem, kas lieliski atbilst viņu gaumei. Dzīvokļa iekārtošana pēc paša vīzijas sniedz laimes, piepildījuma sajūtu un ļauj telpā ieviest ikdienas rituālus. Lai iegūtu šo efektu, ir vērts ieguldīt mēbeļu un citu aksesuāru personalizācijā, kas būs dzīvoklī. Izvēlies dīvānu savā mīļākajā krāsā, saskaņo to ar elegantiem spilveniem un uz galda liec mīļoto fotogrāfijas, grāmatas un tev ļoti svarīgus dekorus. Jūs varat aprīkot jebkuru citu telpu līdzīgi, vienlaikus rūpējoties par estētiku.

Ir iemesls, kāpēc interjera arhitekti savos projektos arvien vairāk izmanto ekoloģiskus risinājumus. Darbošanās saskaņā ar dabu un saskaņā ar apkārtējiem elementiem, pozitīvi ietekmē mūsu veselību un garīgo stāvokli. Atkārtoti izmantojiet un pārstrādājiet mēbeles un priekšmetus telpu dekorēšanai. Ilgtspējīgas interjera apdares galvenā virziena ietver arī rokdarbus. Tos var iegādāties pie vietējiem amatniekiem vai gadatirgos, varat arī pagatavot paši. Ierobežojiet arī dekorāciju daudzumu. Minimālisms ir viena no interjera dizaina tendencēm.

Vieta, kas sniedz sirdsmieru

Novietojiet telpā aromātiskās sveces un iededziet tās, kad pienācis laiks atpūsties. Smalki mirgojošo uguns liesmu skats televizorā arī radīs labu garastāvokli. Virtuvē uz plīts virsmas liek katliņu, kas pildīts ar apelsīniem, krustnagliņām, kanēli, dzērvenēm un egļu skujām, pārlej ar ūdeni un uzkarsē. No šī maisījuma izdalītais aromāts izplatīsies pa visu dzīvokli un gandrīz uzreiz uzlabos ikviena mājinieka noskaņojumu.

Iekārtojot dzīvokli, ir vērts apsvērt atbilstošos elementus, kas ietekmēs jūsu noskaņojumu. Izvēloties augstāk minētos risinājumus, būsiet pārliecināti, ka savā mājā vai dzīvoklī jutīsieties labi, atradīsiet motivāciju strādāt, apkopot domas vai atpūsties.

Lasi arī citus mūsu ierakstus: 15 padomi mājokļa iekārtošanai - iesaka YIT dizaina speciāliste Egija Mangulsone | YIT.LV