• Dizains
  • 12.10.2019
  • 3745 skatījumi

15 padomi mājokļa iekārtošanai - iesaka YIT dizaina speciāliste Egija Mangulsone

Justies mājoklī kā savā karaļvalstī vai miera oāzē ir svarīgi katram no mums, lai spētu pilnvērtīgi atpūsties no ikdienas steigas un darbiem. Neatkarīgi no tā, vai tiek veikts remonts esošās mājās vai iegādāta jauna dzīvesvieta, aktuāla kļūst tēma par tā iekārtojumu un dizainu. Interjera dizaineri strādā ar tādiem elementiem kā telpa, līnija, forma, gaisma, krāsa, faktūra un tekstūra, lai sasniegtu rezultātu, kas ir balansēts, funkcionāls un estētisks. Kā uzsākt sava mājokļa dizaina plānošanu un kas ir jāņem vērā, lai sasniegtu vēlamo rezultātu?

1. Kopējais tēls. Jau uzsākot darbu pie interjera dizaina, ir svarīgi saprast, kāds ir aptuvenais vēlamais rezultāts, kuru vēlaties sasniegt. Kāds būs dizaina stilistiskais virziens, tā tonalitāte un sajūta kopumā? Atlasiet mīļākos interjeru, mēbeļu un aksesuāru attēlus no žurnāliem vai interneta vietnēm , definējiet krāsu salikumu un dominējošos materiālus un izveidojiet tā saucamo ‘‘iedvesmas dēli’’, jeb moodboard. Tas kalpos kā vadlīnijas un palīdzēs orientēties turpmākā plānošanas procesā.

2. Zonējums un funkcionalitāte. Telpu un mēbeļu izvietojuma plānošana nav viegls uzdevums, tādēļ sākotnēji ir svarīgi saprast konkrētas zonas un to funkciju. Paņemiet mājokļa plānu, ja tāds nav pieejams - ieskicējiet to, un sadaliet to aptuvenos laukumus, definējot dzīvojamo zonu, virtuvi, ēdamzonu, guļamzonas, darba zonas, garderobes. Kad visām nepieciešamajām funkcijām ir atrasta vieta, pamēģiniet uzrakstīt sarakstu ar mēbelēm un piederumiem, kas attiecīgajai zonai vai istabai ir nepieciešamas. Piemēram, guļamistaba - gulta, skapis, nakstgaldiņi, kumode, paklājs, aizkari. Tas kalpos kā lielisks palīglīdzeklis gala plānojuma un nepieciešamo mēbeļu komplektācijas (saraksta) izveidē.

Kipsalas49-033.jpg

3. Plānojums mērogā. Lai pārliecinātos, vai visām nepieciešamajām mēbelēm un iekārtām ir vieta un telpa ir ērti un brīvi izmantojama, ir būtiski izveidot plānu ar mēbeļu izvietojumu mērogā. Ja ar rasēšanu esat uz Jūs, tad varat mēģināt izveidot plānojumu reālā dzīvē - tukšā mājoklī iezīmējot visas galvenās un lielākās mēbeles uz grīdas, izmantojot mērlenti un papīra līmlenti. Neaizmirstiet pārliecināties, ka ir pietiekami daudz vietas, lai brīvi pārvietotos!

4. Sienas un griesti. Kad plānošanas darbi ir padarīti, laiks ķerties pie galveno plakņu - sienu un griestu apdares. Lai gan krāsas ir viena no mazākajām daļām, kad runa iet par budžetu, tomēr krāsas toņa izvēle ir svarīgs un atbildīgs lēmums. Sienu krāsojumā ieteicams izvēlēties neitrālas un mierīgas krāsas - baltos, pelēcīgos un no dabas atvasinātos toņus. Griestu apdarē visbiežāk tiek izvēlēts tīri baltais tonis, kas rada viegluma un gaišuma sajūtu, bet, lai radītu interesantāku iespaidu, var nokrāsot griestus par toni vai diviem gaišākus par sienām vai pat sienu krāsā, ja izvēlētais tonis ir pietiekami gaišs. Īpašu iespadu var radīt ar dekoratīvām apdarēm - koka, akmens, dekoratīvā apmetuma vai tapetēm, bieži vien pietiek ar tikai vienu šādu ‘‘akcenta sienu’’. Klasiskāka interjera neatņemama sastāvdaļa ir karnīzes, kas piešķir eleganci un rada pabeigtības sajūtu. Jāņem vērā, lai karnīžu augstums ir proporcionāls dzīvokļa griestu augstumam!

YIT_Kipsalas49-004.jpg

5. Grīdas, grīdlīstes un durvis. Tā kā grīda aizņem salīdzinoši lielu laukumu telpā, ir jāvērš īpaša uzmanība grīdas seguma izvēlei. Piedāvājuma klāsts ir plašs un dažāds, tomēr mūsu platuma grādos visbiežāk tiek izvēlēts tieši koka grīdas segums - parkets vai arī koka imitācija ekonomiskākā variantā. Elgantākam izskatam var izvēlēties tumšāka toņa parketu, savukārt gaišo toņu parkets radīs viegluma un gaišuma sajūtu. Nedrīkst aizmirst arī par grīdlīstēm, tās var būt saskaņotas ar grīdas seguma materiālu un krāsu, vai arī krāsotas. Durvju izvēlē var darīt tāpat kā ar grīdlīstēm - tās var pieskaņot grīdas seguma krāsai , kā arī krāsotas klasiski baltas vai pat pavisam citā tonī.

YIT_Kipsalas49-009.jpg

6. Iebūvētās mēbeles - skapji un virtuve. Kad apdare ir izvēlēta, laiks ķerties klāt iebūvētām un pēc pasūtījuma izgatavotajām mēbelēm. Tās ir ne tikai izmēra ziņā lielākās, bet arī var aizņemt visilgāko laiku izgatavošanā un piegādē, līdz ar to jāsāk ir plānot laicīgi. Šajā kategorijā galvenā ir funkcionalitāte, skapjiem jābūt ietilpīgiem un pārdomātiem, ideālā gadījumā - adaptētiem tieši Jūsu nepieciešamībām un glabājamām mantām. Virtuvei jābūt ergonomiskai un pārdomātai, lai katram priekšmetam ir sava vieta un ēdiena gatavošana ir ērta un organiska. Šo mēbeļu matriāliem ir jābūt kvalitatīviem un ilgi kalpojošiem, savukārt fasādes var gan būt askētiskas un neuzkrītošas, gan arī kalpot kā atsevišķs dizaina elements. Pašlaik fasādēs ārpus ierastā koka un lamināta izmano arī stiklu, ādu, akmeni, metālu un pat flīzes.

Baltic Pictures-11870.jpg

7. Mīkstās mēbeles - dīvāns, gulta, atpūtas krēsli un pufi. Dīvāns viesistabā tāpat kā gulta guļamistabā spēlē galveno lomo, tādēļ šīs brīvi stāvošās mēbeles ir jāizvēlas vispirms. Tām ir jābūt ērtām, izmēram proporcionālam telpām un materiālam - kvalitatīvam un viegli kopjamam. Krāsu izvēlē dīvānam var pieturēties pie mierīgiem un neuzkrītošim toņiem, akcentēntam izvēloties spilgtāka toņa klubkrēslu vai pufu. Kombinējiet dažādu formu un lieluma mīkstās mēbeles dzīvojamā istabā, lai radītu dinamiskāku izskatu.

8. Brīvi stāvošas mēbeles. Šajā kategorijā ietilpst visi galdi, galdiņi, kumodes, plaukti un krēsli - attiecīgi Jūsu jau iepriekš sastādītajam sarakstam. Šīs mēbeles ne tikai pilda tām paredzēto funkciju, bet var kalpot arī kā atsevišķs dizaina un akcenta elements. Materiālu, krāsu un formu klāsts ir plašs, tādēļ kombinējiet dažāda veida un pat stila mēbeles, lai radītu patiesi interesantu un unikālu interjeru.

3dz_RR_Baltic Pictures-11723.jpg

9. Logu noformējums. Logi mājoklī ir vistiešākais kontakts ar ārpasauli, tie vēsta par gadalaiku un rada gaišumu. Izvēloties logu noformējumu, jādomā par diviem elementiem - gaismas plūsma un privātums. Mazākām un tumšākām telpām ir ieteicams izvēlēties vieglus un gaišus dienas aizkarus, piemēram, lina un kombinēt tos ar žalūzijām, ko izmantot vakaros. Guļamistabās var izmantot arī tumšākus un biezākus aizkarus. Koka logiem lieliski piestāvēs arī pieskaņota toņa koka žalūzijas, kam arī var kombinēt klāt arī aizkarus.

YIT_Kipsalas49-012.jpg

10. Tekstils. Paklāji, spilveni un pledi ir visīstākais mājīguma un siltuma sajūtas radītājs interjerā. Paklāja izvēlē jāpadomā par telpas izmantošanas īpatnībām, dzīvojamā istabā izvēloties vieglāk kopjamu paklāju. Paklāja izmēram jābūt proporcionālam istabai un mēbelēm, bet forma var būt ne tikai taisnstūra vai kvadrāta, bet pat arī apaļa. Esiet drosmīgi krāsās, faktūrās un tekstūrās, kombinējiet dažāda izmēra un veida rakstus - ģeometriskus ar organiskiem, lielus ar maziem, lai radītu patiesi unikālu un tieši Jums piemērotu interjeru. Spilvenus un pledus varat mainīt sezonāli, pieskaņojoties gadalaikam, svētkiem un noskaņojumam!

11. Sienas dekori. Ieteicams veikt sienas dekoru - gleznu, spoguļu un citu dekoratīvo elementu novietojuma izvēli vēl pirms apgaismojuma plānošanas, jo šos dekorus ir svarīgi arī izcelt ar attiecīgu apgaismojumu. Spogulis var būt ne tikai funkcionāls priekšmets, bet, izvēloties tam intresantu un dekoratīvu rāmi, kā arī stikla tonējumu, var spēlēt arī estētisku lomu. Ar spoguli ir ispējams pavairot arī dienas gaismas daudzumu telpā, ir īpaši tumšākos stūros un gaiteņos. Gleznu izvēle ir individuāls gaumes jautājums. Tās var būt pieskaņotas kopējai telpas stilistikai un tonalitātei un saplūst ar interjeru, kā arī būt pilnīgi dažādas un atšķirīgas un ‘‘dzīvot pašas savu dzīvi’’.

12. Apgaismojums. Gaisma un gaismekļi interjerā ir viena no būtiskākajām sastāvdaļām, kas veido kopējo noskaņojumu un vidi, tādēļ ir jāizplāno rūpīgi. Katrā telpā ir nepieciešams galvenais, jeb centrālais apgaismojums - iebūvētie gaismekļi, lustra vai prožektori uz sliedēm. Svarīgi ir arī neaizmirst par lokālo gaismu kādām konkrētām funkcijām - virtuves virsmas apgaismojums zem skapīšiem, gaismeklis lasīšanai pie gultas vai atpūtas krēsla, gaismeklis virs spoguļa vai gleznas. Ja iespējas atļauj, īpašu efektu var panākt ar noskaņas, jeb netiešo apgaismojumu - iebūvētas LED lentas, gaismekļi grīdā, grīdlīstēs vai virs tām. Gaismas objekti var kalpot arī kā dekors, tādēļ izvēlaties dažāda lieluma,formas un krāsas stāvlampas, galda lampas un griestu gaismekļus.

Baltic Pictures-11961.jpg

13. Sadzīves iekārtas. Virtuves iekārtas, sadzīves tehnika un santehnika ne vienmēr asociējas ar dizainu, taču bez tās dzīvošana mājoklī nav iedomājama. Šeit primārā ir, protams, funkcija un nepieciešamības, taču nevajadzētu aizmirst par estētiku arī izvēloties šos priekšmetus. Cik lielu televizoru izvēlēties? Lai gan izmēri televizoriem paliek arvien lielāki, tomēr ir jāatceras par ergonomiku un proporcijām telpā. Palīdzēt var vienkārša attiecību formula - televizora attālums līdz dīvānam ir vienāds ar televizora diognāli x 3.

YIT_Kipsalas49-064.jpg

14. Augi un aksesuāri. Neaizmirstiet arī par iekštlpu augiem jūsu mājoklī, tie radīs dabas klātbūtni un parūpēsies par gaisa kvalitāti. Iepazīstaties ar attiecīgo telpaugu īpatnībām un nepieciešamībām un novietojiet tos attīcīgi gaišākajās telpas vietās vai arī ēnās. Aksesuāri interjerā rada pabeigtības sajūtu, taču tos ir jāizmanto ar mēru. Tie var būt no ceļojuma atvestie suvenīri, mīļākās grāmatas vai kāda īpaša mirkļa iemūžinājums foto - tie piešķir interjeram individualitāti un atspoguļo Jūsu personību!

15. Noskaņojums. Aromāts un sveces. Katram interjeram, mājai vai dzīvoklim ir savs noskaņojums, ko papildina aromāts. Izvēlaties sev vistīkamāko smaržu, kas ir pietiekami neitrāla, tomēr rada Jums asociācijas ar mājām un mieru. Ja vēlaties ilgstošu, bet vieglu aromātu mājoklī, varat novietot telpā smaržkociņus. Aromātiskās sveces radīs īslaicīgu, bet spēcīgāku aromātu. Sveču izmantošana mājās ir īpaši iecienīta Ziemeļvalstīs, jo tās rada gan siltumu, gan gaismu, tādēļ tās īpaši iederēsies Skandināvu stila mājoklī.

DSC_6535.jpg