• Bloga ieraksts
  • 31.10.2021
  • 1242 skatījumi

Nepārcenties, pašsajūta un maciņš būs pateicīgs :)

Apkures sezona rit pilnā sparā. Taču ziemā mēs nereti mēdzam pārsildīt savus mājokļus. Galu galā tas atsauksies ne tikai uz apkures rēķinu pieaugumu, bet var kaitēt arī veselībai.

Izvairieties no galējībām

Atcerieties, ka katrā jūsu mājokļa telpā ideālā temperatūra ir cita. Dzīvojamā istabā ziemā vēlamā temperatūru būtu apmēram 20/21-22 °C. Temperatūru guļamistabā un bērnu istabās varētu regulēt par trim līdz pieciem grādiem mazāk. Vissiltākajam jābūt vannas istabās. Savukārt virtuvē izteikta papildus apsilde ne vienmēr ir nepieciešama, jo telpā nereti temperatūra ir augstāka, ja vien bieži tiek gatavotas maltītes, kā arī izmantota cepeškrāsns.  Regulējot temperatūru, mēģiniet atrast kompromisu starp komfortu un enerģijas izmaksām. Tāpat neaizmirstiet, ka sajūtas temperatūra mainīsies atkarībā no veicamās aktivitātes. Ja dīvānā skatīsieties televizoru, var palikt vēsi arī 22 grādos, taču veicot aktīvus tīrīšanas un mazgāšanas darbus, karsti liksies arī tad, ja telpā būs 18 °C.

Temperatūras ietekme uz mūsu dzīvi

Ja uzturēsiet optimālo temperatūru telpā, galvenokārt izmaiņas izjutīsiet miega kvalitātē – tā uzlabosies. Pārāk siltās telpās ir grūti aizmigt, nereti rodas miega traucējumi un nogurums. Taču, ja guļamistabā būs vēsāks un temperatūra zemāka, dabiski tiks stiprināts organisms un notiks tā atjaunošanās.

Ģenētiski sievietes ir jūtīgākas un izjūt izteiktāk aukstumu nekā vīrieši. Jāņem vērā, ka temperatūras uztveri ietekmē arī saslimšanas, stress un pašreizējais emocionālais stāvoklis. Kad cilvēki ir saskumuši vai pārstrādājušies, gandrīz vienmēr izjutīs diskomfortu un būs auksti.

Kā ietaupīt?

Ja vēlaties ietaupīt ģimenes budžetu, koncentrējieties uz siltuma patēriņu. Lai arī mūsdienu būvniecības tehnoloģijas un energoefektīvie risinājumi jaunbūvēs ļauj izjust apkures izmaksu samazinājumu, tās joprojām veido nozīmīgu mājokļa izdevumu sadaļu. Daži padomi kā to izdarīt.

Ja neesat mājās, pārlieku sildīt telpas nav nepieciešams. Samaziniet temperatūru par 1 grādu, un jūs uzreiz ietaupīsiet pat 6% no izmaksām. Optimāli ir samazināt temperatūru par 2 līdz 3 °C . Taču atcerieties, ka pārlieku zema temperatūra atstās negatīvas sekas un nevajadzētu pilnībā izslēgt radiatorus, jo telpu uzsildīšanai  pēc tam, patērēsiet daudz vairāk enerģijas nekā nepieciešams minimālās temperatūras uzturēšanai. Ņemiet vērā arī to, kur ir izvietots dzīvoklis - tā novietojums noteiktās debess pusēs vai ēku stāvos. 

Pārbaudiet aizkarus. Lai cik populāri un iecienīti ir apjomīgi, bieza auduma aizkari, ja tie pārklāj jūsu radiatorus, tie padara neiespējamu siltuma pareizu nonākšanu telpā. Saīsiniet tos, ja iespējams, lai tie aptuveni beidzas palodzes līmenī. Tas ļaus siltumam nonākt telpā, kā arī neļaus izplūst. Vai arī centieties aizkarus sakārtot tā, lai siltums no radiatoriem nonāktu istabā. Tas pats attiecas uz mēbeļu izvietojumu, radiatorus nav prātīgi aizsegt ar liela izmēra mēbelēm, piemēram, dīvānu.

YIT mājokļos ir iespējams ne vien ērti regulēt temperatūru katrā istabā, bet ir uzstādīti arī individuālie skaitītāji, kas katram iedzīvotajam ļauj sekot līdzi gan savam siltuma patēriņam, gan paredzēt izmaksas. Noteikti atcerieties ne tikai par telpu sildīšanu, bet arī nepieciešamo vēdināšanu un gaisa apmaiņu, jo aukstās un mitrās telpās var veidoties labvēlīga vide pelējumam.